background

Yöhikoilu

Yöhikoilu on kuumien aaltojen ohella yleinen vaihdevuosiin liittyvä vaiva.

Yöhikoilu ja vaihdevuodet

 

Naisilla yöhikoilu on tyypillinen vaihdevuosien vaiva. Sitä saattaa esiintyä muistakin syistä sekä miehillä että naisilla. Yöhikoilu kuuluu samaan, vaihdevuosille tyypilliseen oireryhmään kuin päivisin esiintyvät kuumat aallot hikoilupuuskineen. Yöhikoilu yllättää nukkujan ja saattaa pahimmillaan kastella vaatteet ja vaihdattaa lakanat. Hikoilu kohdistuu etenkin pään ja ylävartalon alueelle. Öiset hikoilupuuskat ovat kiusallisia ja häiritsevät omaa sekä puolison yöunta.

Yöhikoilun samoin kuin kuumien aaltojenkin kokeminen on hyvin yksilöllistä. Osalla naisista hikoilu on erittäin voimakasta ja häiritsevää, osalla taas se on vähäistä tai sitä ei esiinny lainkaan vaihdevuosien aikana.

Milloin yöhikoilua esiintyy?

Yöhikoilun samoin kuin kuumien aaltojen ilmaantuminen on vaikeasti ennustettavissa. Joillakin naisilla yöhikoilu on merkittävin vaihdevuosioire, joillekin se taas on yksi monien vaihdevuosiin liittyvien vaivojen joukossa.

Hikoilua voi esiintyä mihin aikaan yöstä hyvänsä ja kohtauksien määrä voi vaihdella. Usein hikoilua seuraa kuuma aalto, jotka molemmat menevät onneksi melko nopeasti ohi.  Liian lämmin makuuhuone pahentaa yleensä hikoilua. Makuuhuoneen sopiva lämpötila saattaakin monesti aiheuttaa erimielisyyttä puolisoiden välillä.

Yöhikoilun syyt

Yöhikoilu liitetään vaihdevuosiin kuten kuumat aallot hikoilupuuskineen. Molemmat johtuvat todennäköisesti samoista syistä.

Naisilla oireet liittyvät vähentyneeseen estrogeeni-hormonin tuotantoon. Laskeva estrogeenitaso vaikuttaa mm. kehon lämpötilaa säätelevään aivojen osaan (hypotalamus) sekoittaen sen toimintaa. Jostakin syystä laskeva estrogeenitaso saa hypotalamuksen olettamaan, että kehon lämpötila on kohonnut. Seurauksena on hikirauhasia säätelevän, tahdosta riippumattoman autonomisen hermoston sympaattisen osan aktivoituminen.

Tästä taas seuraavat elimistön normaalit, kehoa jäähdyttävät toimenpiteet: iho alkaa punoittaa (kuuma aalto) ja hikirauhaset alkavat toimia (hikoilupuuska).

Miehilläkin voi esiintyä yöhikoilua. Samoin sitä saattaa esiintyä myös muilla kuin vaihdevuosi-ikäisillä naisilla.  Yleensä yöhikoilu ei ole oire terveysongelmasta. 

Jos kärsii yöhikoilusta ,joka ei näytä liittyvän vaihdevuosiin, hikoilun syy on aina hyvä selvittää lääkärillä.

Miten voit lievittää yöhikoilua

Lukuisat tekijät saattavat pahentaa yöhikoilua:

Yöhikoilusta kärsii herkemmin lämpimässä makuuhuoneessa. Vähennä lämpöä, vaihda ohuempi peite tai pidä ikkunaa raollaan! Raittiissa ja viileässä makuuhuoneessa nukkuu muutenkin paremmin.

  • Äkillinen lämpötilan vaihtelu saattaa laukaista yöhikoilupuuskan.
  • Vältä iltaisin kuumien ja kofeiinipitoisten juomien nauttimista. Vältä myös punaviiniä.
  • Vältä suklaata, vahvoja mausteita ja roskaruokaa.
  • Juo runsaasti vettä pitkin päivää ehkäistäksesi hikoilun aiheuttamaa nestevajausta.
  • Tupakointi voi pahentaa yöhikoilua.
  • Kiihtyminen ja stressi nostavat adrenaliinitasoja ja tehostavat hikirauhasten toimintaa.
  • Kasvivalmisteet kuten Salvia-tabletit (Menoforce Strong) saattavat tuoda helpotusta yöhikoiluun.

Lue lisää:

Vaihdevuosioireet

Kuumat aallot

 

 




Menoforce Strong

30 tablettia

€ 24,50

lisää ostoskoriin

Tasaamaan vaihdevuosiin liittyviä tuntemuksia, esimerkiksi pitämään hikoilun normaalilla tasolla.
Lue lisää