background

Tehdään pysyvä elämäntapamuutos

Psykologi Hanna Markuksela

Terveysmarkkinat pursuavat mitä monimutkaisempia tuotteita ja suuntauksia, joiden keskellä elämäntaparemontin tekeminen alkaa tuntua hankalalta. Aito terveyden edistäminen tapahtuu korjaamalla ensin suuret linjat kuntoon. Vasta sitten viilataan yksityiskohtia.

- Jos perusasioissa, kuten yöunessa, stressinhallinnassa ja ruokavalion perustassa on korjaamista, kannattaa keskittyä niihin ihmekuurien sijaan, toteaa psykologi Hanna Markuksela.

Muutos on helppo tehdä ”heti”, mutta haasteet tulevat vastaan, kun muutoksesta pitäisi tehdä elämä. Ongelmat liittyvät usein valintojen tekemisen vaikeuteen.

- Tärkeä taito elintapojaan muuttavalle on se, että osaa keskittyä olennaiseen. Pitää tehdä valinta, mihin käyttää vuorokauden rajalliset tunnit.

Moni nainen laiminlyö itsensä melkein huomaamattaan.

- Läheisten hyysääminen ja täydellisyyden tavoittelu kodinhoidossa ja työelämässä ajavat usein oman terveyden ohi. Kannattaa muistaa, että kaikkiin edellä mainittuihin jaksaisi panostaa entistä paremmin, jos huolehtisi itsestään hyvin.

Uhrautuvuus ei todellisuudessa edistä kenenkään hyvinvointia, Hanna muistuttaa.

- Miesten myönteisiä elämäntapamuutoksia torpedoivat tyypillisimmin ympäristön asenteet ja sosiaalinen paine. Muiden miesten reaktiot terveellisesti syövään tai myönteisesti ajattelevaan mieheen voivat olla yllättävän kielteisiä.

Länsimainen kulttuuriympäristömme ei helpota terveellisten elintapojen ylläpitämistä. Koneiden, ehtymättömän ruokatarjonnan ja kiireen keskellä jokainen joutuu ottamaan itse vastuun siitä, että tarpeeksi suuri osa valinnoistamme edistäisi hyvinvointiamme.

- Tee oikeita valintoja. Mieti. Otanko hissin vai kävelenkö portaat? Syönkö kahvitauolla pullaa vai jogurttia marjoilla? Vietänkö illan tietokoneella vai käynkö lenkillä? Uskallanko pyytää ravintolassa kasvislisäkkeen kermaperunoiden tilalle?

Satojen valintojen summana on kehomme ja mielemme hyvinvointi.

 

Näin ylläpidät motivaation

 

"Jos edessä on suuri muutos, kannattaa sijoittaa matkan varrelle välitavoitteita ja palkintoja. Palkinnot voivat olla terveystottumuksia tukevia hankintoja. Lehtiä, kirjoja, hierontalahjakortteja, elokuvareissuja, kauniita vaatteita, inspiroivia urheilulajikokeiluja.

Kannattaa nauttia myös välittömästi tulevista palkinnoista. Ota ilo irti hyvän ruoan ja liikunnan antamasta euforisesta olosta. Ja innostu siitä tunteesta, kun saat merkitä uuden liikuntakerran päiväkirjaan.

Läheisten tuki on erittäin tärkeä silloin, kun itse ei jaksa tai muista huolehtia itsestään. Palkkaa personal trainer tai pyydä ystävää tai puolisoa tsemppaamaan. Hanki joku, joka muistuttaa lenkistä ja tavoitteista tai kehottaa tekemään rentoutusharjoituksen työpäivän jälkeen.”

 

Nauti matkasta!


”Kun kyseessä on koko elämä, ei pitäisi olla kiire minnekään. Kun tavoitteena on hyvä olo, pääset perille nautiskellen ja rauhassa edeten. He, jotka haluavat elämän uusiksi kertarytinällä, tuupertuvat usein matkalla ja palaavat lähtökuoppiin.

Onnistujat erottelee muista maltillisuus ja tavoitteiden realistisuus. Moni suurenkin muutoksen tehnyt kokee, ettei ole oikeastaan muuttanut juuri mitään. Muutokset on toteutettu niin pienin askelin ja pitkällä aikavälillä.

Pilko suuret tavoitteet pieniin osiin ja keskity kerrallaan vain pariin tärkeimpään asiaan. Näin kokonaisuus on helppo hallita ja uudet tottumukset omaksua kunnolla. Kehitä palkkiojärjestelmä, jotta motivaatiosi pysyy jatkuvasti yllä.

Muutos kannattaa toteuttaa nousujohteisesti lisäämällä haasteita asteittain. Aloita jostain niin pienestä, että tiedät varmasti jaksavasi toteuttaa sen. Mustavalkoisen joko tai -ajattelun sijaan kannattaa muistaa, että kaikki mikä vie millinkin eteenpäin kohti tavoitetta, on parempi kuin ei mikään. Jos et jaksa liikkua tuntia päivässä – aloita 15 minuutista.”

 

Hannan kolme neuvoa elämäntaparemonttiin:

 

1. Muista tekemisen ilo ja positiivisuus

 

Keskity myönteisiin muutoksiin. Lisää hyviä asioita elämääsi, jolloin huonoille jää vähemmän tilaa. Älä yritä poistaa paheitasi täydellisesti; se taktiikka ei tule toimimaan.

Epäterveellisiä tottumuksia on mahdoton muuttaa pysyvästi paremmiksi kieltojen kautta. Hoe itsellesi, ettet saa ajatella pullaa. Mitä tapahtuu? Päätä, ettet saa enää koskaan syödä pullaa. Kuinka käy seuraavan kerran kun näet pullan? Ajattelet pullaa.

Toimintamme perustuu urautuneisiin ajatusratoihin. Siksi meidän on päästävä uusille urille: luodaan toimintamallien rinnalle uusia polkuja, joita vahvistetaan, kunnes vanhemmat polut hiipuvat pois.

Kun teet tarpeeksi monta kertaa asiat uudella tavalla, uudesta toimintamallista tulee automaattinen rutiini. Älä lannistu retkahduksista, vaan jatka sinnikkäästi harjoittelua. Suhtaudu itseesi yhtä kannustavasti kuin polkupyörällä ajamista opettelevaan lapseen. Tuskin otat häneltä pyörän pois kaatumisten jälkeen? Luota itseesi ja harjoittelun voimaan yhtä lujasti.  

 

2. Ole johdonmukainen

 

Tee muutoksesta näkyvä. Päivitä liikuntakalenteria, pidä ruokapäiväkirjaa, leiki askelmittarilla ja seuraa kehonkoostumuksesi muuttumista. Tutkimuksissa on havaittu, että kehitystään seuraavat saavuttavat päämääränsä huomattavasti paremmin kuin muut.

 

3. Hyödynnä mielikuvaharjoittelua

 

Olet mitä ajattelet. Rakennat ajatuksillasi tulevaisuutesi. Näiden rakennusainesten laatuun kannattaa panostaa. Sulje päivittäin silmäsi ja koe haluamasi muutos todelliseksi. Kuvittele miltä näytät. Mieti, miten toimit erilaisissa tilanteissa ja miltä sinusta tuntuu sitten, kun olet päässyt tavoitteisiisi.

Ihminen voi ajatella itsensä sairaaksi tai terveeksi. Jos huomaat arvostelevasi itseäsi lannistavasti tai ajattelevasi suunnitelmiesi menevän pieleen – pysähdy. Keksi negatiiviselle ajatukselle myönteisempi vasta-ajatus. Tämä harjoittelu tulee kantamaan sinut pitkälle ja raivaamaan onnistumisesi tieltä suurimmat esteet, jotka sijaitsevat aina lopulta pääsi sisällä.

 

Teksti: Kukka Laakso