Mitä retkelle evääksi?

Olga Temonen
Olga Temonen


08.05.2019

Kevään ja kesän myötä ulkona syöminen on taas se juttu. Grillaamisen ja retkiruokailun haasteena ovat usein ne paikat missä ruokaa valmistetaan. Vain harvalla on takapihalla, mökillä tai asuntovaunussa sellaiset systeemit millä voi valmistaa rajattomasti mitä herkkuja tahansa.

Lettujen paisto meinaa ainakin itseltä suorastaan unohtua. Kunhan vain on muurikkapannu tai vohvelirauta, taikina kulkee kyllä mukana kylmälaukussa muutamankin päivän. Ja eihän se ole mahdoton valmistaa paikan päälläkään. Ja mikä parasta: mikäli retkisuunnitelmat muuttuvat niin taikinan voi myös pakastaa.

Jotta letut eivät ole pelkästään jälkiruoka, kannattaa niihin lisätä vähän väriä ja ravinteita pinaatin, nokkosen tai vuohenputken muodossa. Myös vaihtamalla osan jauhoista täysjyvään saa letuista heti ruokaisampia.

Ainakin on yksi takuuvarma asia, mikä meillä pakataan mukaan jokaiselle retkelle tai grillipaikalle, nimittäin Herbamaresuola. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se toimii kesäruoissa ihan loistavasti. Myös nämä letut maustetaan pelkällä Herbamaresuolalla. Siitä tulee niihin juuri sopivasti makua ja mikä parasta, hyvä maku syntyy takuuvarmasti ja helpolla.

Retkiolosuhteissa lettujen kaveriksi kelpaa vaikkapa puolukkahillo, mutta kyllä meillä ainakin nämä katoavat lautasilta myös ihan sellaisenaankin.

Huom!
jos haluat päästä helpommalla, voit myös käyttää tuoreiden sijaan 1 dl sulatettua pakastepinaattia.

 

Maistuvat pinaattiletut

 

  • ½ l maitoa tai vettä
  • 4 dl tuoreita pinaatin-, nokkosen tai vuohenputken lehtiä.
  • 2 munaa
  • ½ dl öljyä
  • 3 dl jauhoja
  • ½ tl leivinjauhetta
  • 2/3 tl herbamaresuolaa

 

Ryöppää nopeasti lehdet kiehuvassa vedessä. Valuta ja hienonna lehdet.
Sekoita keskenään kaikki aineet ja anna valmiin taikinan turvota viileässä vähintään ½ tuntia. Paista taikinasta rapeita lettuja tai vohveleita.