5 vinkkiä stressin hallintaan

Miia Huitti
Miia Huitti
Sertifioitu stressivalmentaja


07.11.2022

Noin kymmenen vuotta sitten olin suorituskeskeinen uraohjus, joka oli yhtäkkiä kotona kolmen alle 1,5-vuotiaan lapsen kanssa keskellä hometalohärdelliä, miehen vakavaa sairastumista sekä lasten sairastelukierteitä. Masennuin syvästi ja olin fyysisestikin ihan rikki. Onnekseni löysin tietoa ja syitä loppuunpalamiseeni sekä konkreettisia työkaluja, joilla saatoin alkaa lievittää stressikuormaa päivittäin ja lähteä topipumisen matkalle. Nyt pääsen jakamaan tästä kokemuksesta oppimaani sekä tutkittua tietoa tämän blogin lukijoille.

 

Lue, mitkä viisi asiaa auttoivat minua toipumaan ja ota nämä toimivat työkalut stressin lievittämiseen käyttöön myös omassa arjessasi.


1. UNI

 

Uni on tärkein palautumisen paikka. Sitä ei aina edes tiedosta, kuinka paljon unen laatu ja määrä vaikuttaa jaksamiseen, ennen kuin se häiriintyy.

 

Uni saattaa kärsiä pitkäkestoisen stressin lisäksi myös jokapäiväisten valintojen vuoksi. Esimerkiksi raskas liikunta ja alkoholi iltamyöhään, sekä sähköpostin tai somen selaaminen sängyssä voivat vaikeuttaa nukahtamista ja aiheuttaa yöllisiä heräämisiä, jolloin palautuminen seuraavaa päivää varten kärsii.

 

Jos huomaat, että stressikuorma on kasvanut suureksi, aloita lisäämällä yöuntasi vaikka vartti tai puoli tuntia kerrallaan! Parempaan uneen voi vaikuttaa eri keinoin: sammuttamalla TV ja laitteet 1-2 tuntia ennen nukkumaanmenoa, viilentämällä ja pimentämällä makuuhuone, käymällä nukkumaan vähän aikaisemmin tai juuri silloin kun alkaa väsyttää. Unille rauhoittumiseen auttaa usein jooga, kevyt venyttely tai meditointi. Apuna nukahtamiseen voi käyttää äänikirjoja, rauhallista musiikkia ja unirentoutusta.

 

Levännyt keho ja mieli on paras työkalu stressinhallintaan. Se, miten hyvin saa nukuttua, vaikuttaa siis koko päivän onnistumiseen ja onnellisuuteen.

 

 

2. HENGITYS

 

Tiesitkö, että hengittäminen on helpoin ja yksinkertaisin rentoutumiskeino? Hengitysharjoituksia käytetään stressinhallinnassa siksi, että ne auttavat välittömästi eivätkä vaadi mitään välineitä tai muutakaan valmistautumista. Minulle nämä olivat aluksi todella haastavia, sillä koko kehoni oli stressistä niin jumissa, etten saanut edes hengitettyä syvään.

 

Hengitysharjoitusten tekeminen auttaa lievittämään stressiä ja siitä kannattaakin tehdä jokapäiväinen rutiini, ihan kuten hampaiden pesusta tai sängyn sijaamisesta. Hengitysharjoitus auttaa mm. hidastamaan sydämen sykettä ja sympaattista hermostoa sekä lievittämään taistele tai pakene -reaktiota.

 

Säännöllisesti toistettuna hengitysharjoitukset normalisoivat stressihormonien määrää, auttavat palautumaan stressistä ja lisäävät energiaa. Voit tehdä hengitysharjoituksen missä vaan - ennen palaveria, metsäpolulla tai ennen nukkumaanmenoa.

 

 

3. LIIKKUMINEN

 

Säännöllinen liikkuminen ja arkiliikunta auttavat todistetusti voimaan hyvin ja purkamaan päivän stressikuormaa. Kun liikkuu, elimistö vapauttaa endorfiineja eli mielihyvähormoneja jotka auttavat lievittämään stressiä, ahdistusta ja jopa kipua.

Treenin ei tarvitse olla raskasta tai kestää kauan, vaan jopa vartin metsälenkki riittää. Luonnossa liikkuminen onkin yksi parhaista stressinhallintakeinoista, nimittäin luonnossa oleminen voi laskea verenpainetta, vahvistaa immuunipuolustusta ja parantaa mielialaa.

 

Erityisesti aamuisin liikkuminen vaikuttaa positiivisesti mielialaan ja jaksamiseen pitkin päivää. Hyvät yöunetkin lähtevät rakentumaan heti aamusta ja tutkimusten mukaan klo 7 maissa tehty pieni lenkki voi syventää unta yöllä.

 

Jos ajatus aamuisin liikkumisesta kauhistuttaa, asiaa voi helpottaa laittamalla treenivaatteet valmiiksi esille ja lähtemällä ulos ennen kuin aivot ja keho täysillä ymmärtävät, mitä on tapahtumassa. Ne kiittävät kyllä myöhemmin.

 

 

4. ARMOLLISUUS ITSEÄ KOHTAAN

 

Ehkäpä tärkein oppini loppuunpalamisesta toipuessani oli opetella myötätuntoa ja lempeyttä itseäni kohtaan. Opin silloin myös, että se on nimenomaan taito, jota voimme harjoitella. Olemme usein itsemme kovimpia kriitikoita ja piiskureita. Se, että opettelemme huomaamaan ja pysäyttämään kielteisen sisäisen puheen itseämme kohtaan ja opettelemme puhumaan itsellemme ja kohtelemaan itseämme, kuin parasta ystäväämme, tekee hyvää niin keholle kuin mielelle. Se mm. vähentää hiljaista tulehdusta kehostamme sekä lievittää stressiä ja ahdistusta.

 

Miten voisit vaikka hemmotella itseäsi arjessa? Se voi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita: toiselle se voi olla hikijumppa, palauttava yin-jooga tai virkistävä kasvohoito, hetki hyvän kirjan ja teekupposen parissa. Toiselle se voi olla maadoittava äänimaljarentoutus, luova maalaustuokio tai popparituoksuinen leffailta. Tärkeintä, että se toimii juuri itselle eikä lisää stressikuormaa.

 

Kun suo itselleen edes pienen tuokion, joka auttaa palautumaan, maksaa se itsensä takaisin onnellisuutena, rauhallisuutena ja terveytenä. Kun asettaa oman hyvinvoinnin prioriteetiksi, pystyy jakamaan omasta hyvästä olosta myös muille. Ja luonnollisesti jos ei voi itse hyvin, vaikuttaa se monen muun ihmisen elämään.

 

 

5. IHMISSUHTEET

 

Ihmissuhteilla on iso merkitys omaan hyvinvointiin. Yksityiselämän ja työyhteisön ihmissuhdehaasteet ovatkin yleisimpiä stressin lähteitä. Toimivat ihmissuhteet sen sijaan auttavat selviytymään vaikeistakin elämäntilanteista.

 

Tärkeistä ihmissuhteista huolehtiminen ja niiden vahvistaminen saattaa vaatia ponnisteluita arjessa, mutta on ehdottomasti sen arvoista. Se, että pääsee jakamaan huolensa ystävän kanssa ja saa tukea läheisiltä stressikuorman ollessa liikaa, on korvaamattoman arvokasta.

 

Tiesitkö, että panostamalla omaan hyvinvointiin ja onnellisuuteen, se vaikuttaa kolmen askeleen päähän - puolisosi kollegan vaimo on onnellisempi, kun sinä olet onnellisempi!

 

 

P.S. Kiireisenä päivänä avuksi voi ottaa myös kärsimyskukkaa sisältävän Anti-Stress suihkeen, joka lievittää stressiä ja kulkee kätevästi mukana kaikissa arjen riennoissa!

Anti-Stress suihke

20 ml

€ 13,50

lisää ostoskoriin

Kärsimyskukka- ja sitruunamelissauutteita sekä sinkkiä sisältävä suusuihke.
Lue lisää