background

Vastauksia yleisimpiin Vogel-tuotteista esitettyihin kysymyksiin

 

Usein kysyttyjä kysymyksiä paastosta ja paastopaketista

 

Kuka voi paastota Vogelin paastopaketilla?

Jokainen terve aikuinen. Jos käyttää lääkitystä, paastoamisesta on keskusteltava lääkärin kanssa. Paasto ei myöskään sovi raskaana oleville, imettäville eikä lapsille. Ennen paastolle ryhtymistä kannattaa lukea paastokirjallisuutta.

 

Kuinka usein voi paastota?

Oikeaoppinen puhdistava paasto, on elimistön rasitustilanne joka tuo hyvän, kevyen, energisen ja "puhtaan" olon. Viiden päivän paastoa suositellaan yleensä 1-2 kertaa vuodessa. Biottan mehupäiviä sen sijaan voi pitää vaikka kerran viikossa.

 

Onko pakko suorittaa suolihuuhtelu paastotessa?

Ei. Suolihuuhtelu kuitenkin helpottaa huomattavasti ns. paasto-oireita ja nopeuttaa elimistön siirtymistä paastoaineenvaihduntaan. Sen avulla kuona-aineet poistuvat suolesta, eikä niiden takaisinimeytymistä pääse tapahtumaan. Suolihuuhtelu ei ole käytännössä kovinkaan hankalaa. Päinvastoin se tuo nopean helpotuksen raskaaseen oloon.

 

Miten suolihuuhtelu suoritetaan?

Haalealla vedellä täytetty säiliö ripustetaan vähintään metrin korkeudelle. Letkun pää voidellaan vaseliinilla tai Bioforce Cremellä. Letkun pää asetetaan varovasti peräaukkoon.
Veden annetaan juosta vapaasti suoleen. Kun suolessa tuntuu jännitystä, vedentulo katkaistaan ja ulostetaan välillä. Suolihuuhtelun aikana on hyvä hieroa vatsaa kevyesti. Huuhteluasento vaihtelee, mutta useimmat paastoajat kokevat hyväksi vasemmalla kyljellä makaamisen tai polvilla, pää kumarassa olemisen. Suolihuuhtelupussiin mahtuu n. 1,5 litraa nestettä.
Suoliston sisällön määrästä riippuu, mahtuuko tämä sisälle kerralla vai useammassa erässä. Yleisimmin huuhteluaineena käytetään ruumiinlämpöistä, puhdasta vettä. Suolihuuhteluveteen voi lisätä myös 1 rkl Molkosania, jolla on suolistoa rauhoittava vaikutus.

 

Miksi paaston loputtua on pidettävä "totuttelupäiviä"?

Paaston aikana ruoansulatus lepää, eikä ruoansulatusnesteitä erity, vaan ne on heräteltävä toimimaan. Siksi totuttelupäivinä (vähintään 1/3 paaston pituudesta) tulee nauttia helposti sulavia ruokia ja vain pieniä määriä. Ruoka on myös pureskeltava hyvin, jotta sylkeä erittyisi sulattamaan ruokaa. Liian raskas ateria liian nopeasti voi pilata paastolla aikaansaadun kevyen ja energisen olon.

 

Mitä eroa on paastolla ja kevytpaastolla?

Kevytpaastolla tarkoitetaan dieettiä, jossa syödään ”kevyttä” ruokaa. Se ei siis ole varsinainen paasto, koska paastossa ei nautita kiinteää ravintoa. Paaston aikana ruuansulatus lepää kun taas dieetin aikana ruoansulatus toimii. Monet, varsinkin laihduttajat, kokevat kevytruokavalion riittäväksi itselleen silloin kun ei haeta varsinaista ruuansulatuselimistöä elvyttävää ja puhdistavaa lepoaikaa. Toiset taas pitävät dieettiä hankalana, koska pienet ateriat pitävät yllä nälän tunnetta. Tätä ongelmaa ei ole varsinaisessa paastossa, sillä sen edetessä näläntunne katoaa ja olo kevenee.

 

Voiko paaston aikana juoda vain hedelmämehuja?

Puhdistavassa paastossa on tärkeää, että kasvismehuja on enemmän kuin hedelmämehuja, sillä kasvismehut neutraloivat paaston aiheuttamaa happamuustilaa. Sen periaatteen mukaan mehut on valittu myös Vogelin paastopakettiin. Pelkkiä hedelmämehuja juodessa päivittäinen kalorimäärä voi nousta liian korkeaksi ja siten käynnistää ruoansulatuksen. Jos kasvismehujen maku tuntuu voimakkaalta niitä voi laimentaa vedellä.

 

Voiko paastota jos on korkea verenpaine?

Paasto vaikuttaa edullisesti koholla olevaan verenpaineeseen. Jos käyttää verenpainelääkitystä kannattaa keskustella asiasta hoitavan lääkärin kanssa.

 

Miksi paaston aikana on viluinen olo?

Viluntunne on luonnollinen seuraus vähentyneestä energiansaannista, elimistö toimii säästöliekillä. Kevyt liikunta on suositeltavaa paaston aikana sillä liikkuminen kehittää lämpöä. Paastomehut on hyvä ottaa pois jääkaapista ennen niiden nauttimista sillä huoneenlämpöiset juomat tuntuvat miellyttävimmiltä kuin kylmät. Paaston aikana kannattaa pukeutua tavallista lämpimämmin. Illalla voi vetää villasukat jalkaan ja ottaa sänkyyn kuumavesipullo.

 

Mistä johtuvat paaston aikana paha olo ja erilaiset kolotukset?

Paasto on puhdistautumista. Huono olo ja kolotukset ovat yleensä oireita jotka tulevat kun elimistön kuona-aineet lähtevät liikkeelle. Heti kun kuona-aineet ovat poistuneet kehosta, epämiellyttävät tuntemukset häviävät. Runsas juominen ja suolihuuhtelut edesauttavat kuona-aineiden poistumista.

 

Usein kysyttyjä kysymyksiä muista tuotteista

 

Miksi joissakin Vogelin tipoissa on teksti: ei lapsille?

Vogelin tipat ovat fytoterapeuttisia kasviuutteita, joita on perinteisesti käytetty myös lasten terveydenhoidossa. Normaali annostus on 1 tippa / lapsen ikä kolmesti päivässä. Lääkelain tarkoittamien rohdosvalmisteiden päällysmerkinnöissä on Fimean vaatimuksesta varoitus: ei lapsille, koska ko. tuotteella ei ole tehty lääkkeiltä vaadittavia testejä niiden soveltuvuudesta lapsille. Varoitus ei siis tarkoita, että tuote olisi todettu lapsille vaaralliseksi, vaan, että sen turvallisuutta ei ole testattu lapsilla. Ravintolisinä myytäviltä tipoilta ei tällaista varoitusta vaadita. Keskustele kuitenkin ennen käytön aloittamista asiantuntevan myyjän kanssa tuotteen soveltuvuudesta lapsille.

 

Mitä tarkoittaa varoitus: ei lasten ulottuville?

Se on tuotteen säilytysohje. Tuote tulee säilyttää siten, ettei pieni lapsi pääse siihen käsiksi.

 

Pitääkö tipat aina nauttia veden kera, vai voiko niitä annostella suoraan suuhun?

Tipat ovat alkoholiuutteita. Vahva alkoholi ärsyttää suun herkkiä limakalvoa, joten sitä tulee laimentaa pienellä vesimäärällä. Laimennettuja tippoja on hyvä pitää hetken ajan suussa ennen nielemistä, jolloin vaikuttavat aineet pääsevät imeytymään jo suun limakalvolta.

 

Miksi tippa?

Tippa on perinteinen ja moderni lääkemuoto. Vogelin tippa on tasa- ja korkealaatuinen tuorekasviuute. Neste on helppo nauttia, koska se ei tartu kurkkuun. Myös yksilöllinen annostelu on helppoa; sopivan alkuannostelun ja ylläpitoannoksen hakeminen sujuu kätevästi tipoittain. Tippamuoto on riittoisa ja vaikuttaa nopeasti, koska sen ei tarvitse imeytyäkseen hajota kuten tabletin. Se ei myöskään kuormita elimistöä lisäaineilla, esimerkiksi laktoosilla. Tipan alkoholi tehostaa vaikuttavien aineiden imeytymistä ja toimii myös luonnollisena säilöntäaineena. Uuttaminen on hellävarainen ja luonnolle ystävällinen valmistusmenetelmä, jolla saadaan tippaan rohtokasvin hoitotehoon vaikuttavien tekijöiden koko kirjo.

 

Voiko kotieläimille antaa Vogelin tippoja?

Kyllä voi monissa tapauksissa. Varsinkin koirilla ja hevosilla on saatu hyviä tuloksia. Esimerkiksi Avena sativa rauhoittaa säikkyä eläintä kuljetuksen aikana. Monet eläinlääkärit käyttävätkin Vogelin tippoja praktiikassaan. Valmisteen annostus lasketaan pääsääntöisesti eläimen painokilojen mukaan (70 kg painavalle 20 tippaa kolmesti päivässä). Keskustele kuitenkin asiantuntevan myyjän kanssa ennen käytön aloittamista.

 

Kuinka pitkä on kuuriluontoinen käyttö?

Se vaihtelee jonkin verran tuotteesta ja käyttötarkoituksesta riippuen. Nyrkkisääntönä voidaan pitää yhden pakkauksen ohjeenmukaista käyttöä, jonka jälkeen pidetään 1 - 2 viikon käyttötauko.

 

Miksi kaikissa Vogelin yrttivalmisteissa ei ole käyttötarkoitusta?

Käyttötarkoitus saa ja pitää olla rohdosvalmisteissa, jotka ovat lääkelainsäädännön alaisia valmisteita. Niissä myös muut päällysmerkinnät ovat samanlaisia kuin lääkkeillä. Monia rohdosvalmisteita saa myydä apteekkien lisäksi elintarvikekaupoissa (luontaistuotekaupoissa). Muut yrttivalmisteet ovat ravintolisiä ja kuuluvat elintarvikelainsäädännön piiriin. Niissä ei saa olla lääkkeellistä käyttötarkoitusta ja niiden päällysmerkinnöissä ilmoitetaan kuinka paljon vaikuttavaa ainetta tuotteen vuorokausiannos sisältää. Suomessa lääkeluettelo rajaa pääsääntöisesti kasvin joko lääkkeeksi tai elintarvikkeeksi. Vogelin rohdosvalmisteet ja ravintolisät valmistetaan kuitenkin aivan samoin lääketehtaassa lääkelaadun mukaisesti. Molemmat on tarkoitettu itsehoidollisiksi valmisteiksi tukemaan elintoimintoja lievien akuuttien tai kroonisten vaivojen yhteydessä tai torjumaan niitä. Jos oireet itsehoidosta huolimatta jatkuvat, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Aina ennen uuden tuotteen käyttämistä on myös syytä hankkia sen käytöstä riittävää tietoa esimerkiksi asiantuntevalta myyjältä.

 

Voiko laktoosi-intolerantikko käyttää laktoosia sisältäviä Vogelin valmisteita?

Pääsääntöisesti eli 98%:sti laktoosi-intolerantit voivat hyvin käyttää niitä pieninä kerta-annoksina. Vain ne 2 %, joilla oma laktaasi-entsyymitoiminta on täysin loppunut, joutuvat välttämään laktoosipitoisia tabletteja. Verrattaessa pienen maitolasillisen sisältämää laktoosimäärää (5 g) Urticalcinista saatavaan laktoosiin, havaitaan, että Urticalcinia voi nauttia 58 kpl, jotta saadaan 5 g laktoosia. Urticalcinin annostus on 2-4 tablettia kolmesti päivässä. Mikäli kuitenkin laktoosi aiheuttaa oireita, voi hyvin nauttia 1 tabletin kerrallaan vaikka tunnin välein, jolloin pieni kerta-annos (86 mg) ei ärsytä.

 

Voiko Vogel-tuotteita käyttää yhdessä lääkkeiden kanssa?

Yleistä vastausta kysymykseen ei ole, vaan asia tulee ratkaista tapauskohtaisesti. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että omien elintoimintojen ohjaaminen terveyden suuntaan esimerkiksi Vogelin tippojen avulla on yleensä hyväksi. Tällöin pienet tippamäärät ovat usein riittäviä. Mikäli haluaa lisätä lääkkeen tehoa fytoterapialla, ei kuitenkaan pidä aloittaa omatoimista itsehoitoa, vaan on syytä keskustella ensin asiantuntijan kanssa.

 Vatsavaivoja tai flunssaa? Katso Vogelin vinkit oireisiin.

Tuntuuko, että vastustuskykysi ei ole parhain mahdollinen? Tai epäiletkö eturauhasvaivoja?

Lue vinkit

A.Vogelin blogit

Inspiraatiota terveelliseen elämään!

Lue blogit

Tiesitkö?

Yli 90 % mielihyvähormoni serotoniinista muodostuu suolistossa. Vatsan vaikutus koko terveyteemme on todella suuri.

Lue vinkit vatsavaivoihin