Alkuvoimaa luonnosta

etusivu / oireet / eturauhasvaivat / miten auttaa eturauhasvaivoista kärsivää kumppania

Kumppanillani on eturauhanen suurentunut. Kuinka voin auttaa häntä?

Eturauhasen liikakasvun oireet tulevat entistä tavallisemmaksi iän myötä ja noin puolella yli 50-vuotiaista miehistä on niitä. Nämä oireet syntyvät asteittain ja joskus oireista kärsivä henkilö itse ei ole se, joka huomaa ensimmäiset merkit.

Älä anna hänen sivuuttaa oireita

Yksi ensimmäisistä merkeistä, joita saatat huomata, on kun kumppanisi herää useasti öisin virtsaamaan. Hän saattaa myös käydä vessassa useammin päivälläkin, joka voi häiritä esimerkiksi vapaa-ajan hetkiä tai lomamatkoja.

Artikkeli eturauhasen liikakasvun oireista voi auttaa sinua paremmin ymmärtämään mitä kumppanisi käy läpi. Te molemmat voitte olla myös kiinnostuneita tekemään eturauhastestin.

Jos uskot, että eturauhasen liikakasvu on mahdollinen, niin kannusta häntä käymään lääkärissä hakemassa diagnoosi vaivalle. Tämä ei ole aina helppo tehtävä, koska miehet yleisesti ottaen saattavat sivuuttaa terveysongelmansa.

Usein eturauhasen liikakasvu voidaan kuitenkin helposti hoitaa. Ja jos hoitoon hakeudutaan mahdollisimman aikaisin, niin epämiellyttävät hoidot (kuten leikkaus) voidaan välttää. On myös hyvä ymmärtää, että eturauhasen liikakasvu ja eturauhassyöpä ovat kaksi aivan eri sairautta.

Lääkärissä käynti on usein helppo toimi ja useimmissa tapauksissa diagnoosi voidaan tehdä jo pelkästään potilashistorian perusteella. Jos kuitenkin täytyy sulkea pois vakavammat sairaudet, niin lääkäri saattaa suositella eturauhasen tutkimista peräaukon kautta ja verikokeita.
 

Ongelman hoitaminen

Sitten kun diagnoosi on saatu, päätös jatkosta täytyy tehdä. Hoitomahdollisuudet vaihtelevat lääkinnästä leikkaukseen ja toisinaan taas ei tarvitse tehdä mitään, vaan oireet ovat niin lieviä, että tilannetta vain seurataan. Jokaisella vaihtoehdolla on omat puolensa ja päätös tehdään oireiden vaikeusasteen ja hoidon mahdollisten sivuvaikutusten perusteella. Lisätietoa saat artikkelista eturauhasen liikakasvun hoitaminen.

Sahapalmun käyttö eturauhasen liikakasvun hoidossa kasvattaa suosiotaan Suomessa. Käytön määrä on kuitenkin vähäistä verrattuna Saksaan ja Sveitsiin, joissa lääkärit yleisesti määräävät sahapalmua suurentuneen eturauhasen alkuvaiheen oireisiin.

 

Kuinka sahapalmu voi auttaa häntä?

Sahapalmu on pieni pensas, joka kasvaa pääasiassa Floridassa. Kasvi tuottaa marjoja, jotka muistuttavat kooltaan ja muodoltaan oliiveja. Niissä on paljon kasviöljyä, kuten β-sistosterolia. Etenkin tätä öljyä käytetään lääkinnällisessä tarkoituksessa hoitamaan eturauhasen liikakasvua.

Sahapalmua voidaan käyttää:

  • vaihtoehtona, kun halutaan vain ”odottaa ja katsoa” miten tilanne kehittyy
  •  jos potilas ei halua käyttää määrättyä eturauhaslääkitystä
  • ennen leikkausta helpottamaan oireita
  •  helpottamaan oireita, jotka palaavat leikkauksen jälkeen

Sahapalmua ei tule kuitenkaan käyttää, jos on jo käytössä jokin muu eturauhaslääkitys.

Jos kumppanisi haluaa käyttää sahapalmu-valmistetta, niin se ei välttämättä vaadi lääkärin tai farmaseutin kanssa keskustelemista ennen sitä. Pakkausseloste kuitenkin kannattaa lukea.

On kuitenkin aina hyvä keskustella lääkärin kanssa siitä mitä tekee.

 

Tee eturauhastesti

Tee nopea testi, josta selviää eturauhasen terveystilanne. Testin voit tehdä tästä.

0 tuotetta ostoskorissa