Voiko avun vaihdevuosioireisiin löytää kasveista? Onko turvallista käyttää synteettisiä estrogeeni- ja keltarauhashormoneja?

 

Lievien oireiden hoitamiseen riittävät elämäntapahoidot. Rinnalla voi kokeilla ja käyttää erilaisia täydentävän lääketieteen keinoja. Jos näistä saatu apu ei ole riittävää, voidaan hormonikorvaushoito toteuttaa joko luonnollisenkaltaisilla hormonivalmisteilla tai synteettisillä hormoneilla.

 

Estrogeeni vähentää sepelvaltimotaudin ja muiden sydän- ja verisuonitautien kehittymisen riskiä ja vähentää osteoporoosiin liittyvien murtumien esiintymistä. Sepelvaltimotaudin suoja on voimassa kuitenkin vain lyhyen aikaa heti vaihdevuosien jälkeen. Mikäli hormonikorvaushoito aloitetaan, kun kuukautisten loppumisesta on jo useita vuosia, se saattaa jopa voimistaa valtimotautimuutosten kehittymistä. Hormonikorvaushoito voi myös viivästyttää diabeteksen puhkeamista sille alttiilla naisilla. Osteoporoosia ehkäisevä teho liittyy sekä luun tiheyden alenemisen hitaampaan etenemiseen että lihasmassan säilymiseen: rakentavana hormonina estrogeeni ylläpitää lihasmassaa ja vähentää näin kaatuilua.

 

Merkittävin hormonikorvaushoidon riski on kohonnut rintasyöpäriski. Tämä vaikutus on voimakkaimmillaan käytettäessä sekä estrogeeniä että keltarauhashormoneja sisältäviä valmisteita. Estrogeeni myös lisää laskimoveritulppien riskiä. Nykykäsityksenä on, että hormonikorvaushoitoa suositellaan ainoastaan haittaavien vaihdevuosioireiden hoitoon, ei niinkään sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn tai jo todetun osteoporoosin hoitoon. Hormonikorvaushoidon kestoksi suositellaan korkeintaan muutamia vuosia, ja mahdollisuuksien mukaan hoito kannattaa purkaa pois asteittain jotta vaihdevuosioireiden palaamiselta vältytään.

 

Vaihdevuosiin tarjotaan luontaistuotehoidoksi paitsi soijapohjaisia tuotteita myös puna-apilaa sisältäviä tabletteja. Soijaa markkinoidaan rintasyövän ja osteoporoosin ennaltaehkäisyyn ja vaihdevuosivaivojen helpottamiseen. Monien puolueettomien tutkimusten mukaan näillä markkinointiväitteillä ei ole todellisuuspohjaa.

 

Luonnollisen kaltaisilla hormonihoidoilla tarkoitetaan hoitoja, joita tehdään bioidenttisillä hormonivalmisteilla. Kyseessä ovat keltarauhashormoni-, estrogeeni-, testosteroni-, DHEA- ja melatoniinivoiteet tai -tabletit, joiden molekyylirakenne on täysin samanlainen kuin niillä hormoneilla, jotka syntyvät luonnollisesti naisen elimistössä. Luonnollisen kaltaiset hormonivalmisteet eivät kuitenkaan ole luontaistuotteita vaan synteettisesti valmistettuja.

 

Luonnollisen kaltaisten hormonihoitojen puolestapuhujat väittävät, että elimistö reagoi synteettiseen hormonivalmisteeseen kuin vierasaineeseen, minkä vuoksi sen vaikutukset eivät ole yhdenmukaiset elimistön oman biokemian kanssa. Toinen bioidenttisten hormonivalmisteiden tärkeä ominaisuus on niiden matalammat hormonipitoisuudet. Synteettiset hormonit ovat usein hyvin voimakkaita eivätkä vastaa elimistön omassa toiminnassa syntyviä määriä. Luonnollisen kaltaisessa hormonikorvaushoidossa bioidenttistä estrogeenia annetaan tarvittaessa pienimmällä mahdollisella annostelulla, ja sitä täydennetään bioidenttisellä keltarauhashormonilla sellaisin annostuksin, jotka vastaavat naisen ovulaation aikana tuottamia määriä.

 

Myös luonnollisen kaltaiset hormonikorvaushoidot pitää aina tehdä lääkärin valvonnassa.

 

- Varpu Tavi

 

Lue lisää kysymyksiä ja vastauksia >

Menoforce Strong

30 tablettia

€ 24,50

lisää ostoskoriin

Tasaamaan vaihdevuosiin liittyviä tuntemuksia, esimerkiksi pitämään hikoilun normaalilla …
Lue lisää

Vatsavaivoja tai flunssaa? Katso Vogelin vinkit oireisiin.

Tuntuuko, että vastustuskykysi ei ole parhain mahdollinen? Tai epäiletkö eturauhasvaivoja?

Lue vinkit

A.Vogelin blogit

Inspiraatiota terveelliseen elämään!

Lue blogit

Tiesitkö?

Yli 90 % mielihyvähormoni serotoniinista muodostuu suolistossa. Vatsan vaikutus koko terveyteemme on todella suuri.

Lue vinkit vatsavaivoihin