background

Vaihdevuosioireita helpottavia kasveja

Kasvivalmisteita vaihdevuosivaivojen lievitykseen

Vaihdevuosioireiden hoito kasvivalmisteilla

Monet naiset selviytyvät vaihdevuosistaan suhteellisen vaivattomasti eivätkä tarvitse minkäänlaista hoitoa niihin. Usein kuitenkin vaihdevuosioireet  aiheuttavat merkittävää elämänlaadun huononemista. Silloin kysymykseen voivat tulla erilaiset vaihdevuosioireita helpottavat rohtokasvit ja niitä sisältävät kasvivalmisteet.

Tältä sivulta löydät tietoa vaihdevuosioireisiin sopivista rohtokasveista ja niiden käytöstä. Sivut on tarkoitettu itsehoito-oppaaksi lieviin vaihdevuosioireisiin. Aina on kuitenkin hyvä keskustella ensin lääkärin kanssa mahdollisista vaivoista ja niiden erilaisista hoitovaihtoehdoista.

Moniin vaihdevuosista johtuvia vaivoja voi helpottaa muuttamalla ruokavaliota ja elämäntapoja. Lue aiheesta lisää osiosta Terveysvinkkejä vaihdevuosiin.

Salviaa kuumiin aaltoihin ja yöhikoiluun

Rohtosalvia (Salvia officinalis) on yleisesti käytetty mausteyrtti. Se on myös ikivanha rohtoyrtti, joka tunnetaan ennen muuta elimistön eritystoimintaa, mm. liikahikoilua hillitsevästä vaikutuksestaan.

Salvian voimakas tuoksu on peräisin sen aromaattisista, essentiaaleista öljyistä. Ne ovat myös sen tärkeimpiä lääkkeellisesti vaikuttavia aineita. Nykyään salviauutteita ja niitä sisältäviä kasvivalmisteita käytetään hillitsemään vaihdevuosien kuumia aaltoja ja yöhikoilua.

Lisätietoa: Menoforce Strong salviatabletit

Myös jo pienillä elämäntapamuutoksilla voi monin tavoin merkittävästi helpottaa vaihdevuosiin liittyviä vaivoja.

Lisätietoa: Kuumat aallot ja yöhikoilu.

Mäkikuismaa alavireisyyteen

Mäkikuisma (Hypericum perforatum) on hyvin tunnettu ja tutkittu lääkeyrtti. Sen englanninkielinen nimi St John’s wort viittaa sen keskikesällä, juhannuksen aikaan tapahtuvaan kukintaan ja korjuuseen; Suomessa yrtti tosin kukkii tavallisesti vasta hiukan myöhemmin.

 Mäkikuisman vaikutuksista alavireisyyteen ja lievään masennukseen tiedetään jo paljon. Sen tärkeimmät vaikuttava aineet, hyperisiini  ja hyperforiini, löydettiin jo vuosia sitten.

Lisätietoa mäkikuisman käytöstä vaihdevuosiin liittyvään alavireisyyteen: Hyperiforce Nova mäkikuismatabletit

Ruusujuurta ja kauranversoa jaksamista lisäämään

Maksaruohokasveihin kuuluva ruusujuuri (Rhodiola rosea) on yksi tunnetuimmista kasviadaptogeeneistä.  Adaptogeenit ovat kasveja, jotka auttavat elimistöä sopeutumaan stressiin vahvistamalla immuunijärjestelmän, hermoston ja eri rauhasten toimintaa.

Stressin sietoa ja jaksamista lisää myös kauranverso (Avena sativa). Se samoin kuin ruusujuuri sopii hyvin tasapainottamaan ja mukauttamaan elimistöä hermo- ja voimavaroja kysyviin muutoksiin, joita vaihdevuodet tuovat mukanaan.

Kärsimyskukkaa univalmiutta lisäämään

Kärsimyskukka (Passiflora incarnata) on kotoisin Etelä-Amerikasta, jossa alkuperäisväestö on käyttänyt sitä mm. hermojen rauhoittamiseen. Nykyään kasvi tunnetaan nukahtamisvalmiutta lisäävistä ja rauhoittavista vaikutuksistaan. Kärsimyskukkaa voi käyttää tukalassa, hermostuttavassa tilanteessa keskellä päivääkin, koska se ei aiheuta tokkuraista oloa.

Orapihlajaa sydäntä vahvistamaan

Punamarjaista, piikikästä orapihlajaa (Crataegus oxyacantha) tiedetään käytetyn sydäntä vahvistavana rohtona jo 1400-luvulta. Nykyään se on yksi parhaiten tutkituista miedoista rohtokasveista ja sen monipuoliset, sydäntä ja verenkiertoa vahvistavat ominaisuudet tunnetaan hyvin.

Orapihlaja sopii hyvin lieviin hermostoperäisiin sydäntuntemuksiin, jollaisia voi esiintyä myös vaihdevuosien aikana. Ne saattavat häiritä esimerkiksi unen saamista illalla.

Lue lisää: Crataegus-orapihlajauute

Kelp merilevää virkistämään ja painonhallintaa helpottamaan

Kelp (Macrocystis pyrifera) on ruskolevä, jota esiintyy Tyynessä valtameressä suurina kasvustoina. Se sisältää kaikkia meren kivennäisiä ja hivenaineita, mm. rauhastoimintaa aktivoivaa jodia. Jo pienen pienet määrät orgaanisesti sitoutunutta jodia piristävät ja virkistävät elintoimintoja. Kelp onkin monissa kulttuureissa arvostettu rohtokasvi ja sitä on käytetty terveydenhoidossa mm. kilpirauhasen toiminnan tasapainottamiseen.

Rauhastoiminnan ja aineenvaihdunnan tehostuessa olo virkistyy ja myös painonhallinta helpottuu. Yhdessä tasapainoisen ruokavalion ja terveellisten elintapojen kanssa kelp on vaihdevuosien aikana erittäin monikäyttöinen ravintolisä.

Lue lisää:  Kelpasan-merilevätabletit

Ginkgoa muistin tueksi

Neidonhiuspuun (Ginkgo biloba) elinvoimaisuutta ja sitkeyttä kuvaa, että sen kerrotaan säilyneen hengissä toisen maailmansodan lopussa Hiroshiman pommituksista, Ginkgon hämmästyttävät ominaisuudet eivät ole jääneet huomaamatta niiltä, jotka ovat kokeneet sen hyödylliseksi iän alkaessa painaa.

Ginkgo on yksi eniten tutkituista rohtokasveista. Sen tiedetään edistävän pienten verisuonten verenkiertoa. Tästä on hyötyä etenkin aivojen verenkierrolle, mikä taas helpottaa muistamista ja keskittymistä. Tähän viittaa myös ginkgon yksi kiinankielinen nimi, “muistipuu”.

Hirssiä hiuksia ja kynsiä vahvistamaan

Hirssi on tärkeä osa Pakistanissa asuvan, terveydestään ja pitkäikäisyydestään tunnetun Hunza-kansan ruokavaliota. Heidät tunnetaan myös terveistä, kiiltävistä hiuksistaan.

Hirssi on erinomainen piin lähde. Pii on välttämätön rakennusaine hiuksille, iholle ja kynsille. Hirssissä on myös hiusten, ihon ja kynsien sisältämän keratiinin valmistukseen tarvittavia proteiineja.

 

Menoforce Strong

30 tablettia

€ 31,90

lisää ostoskoriin

Tasaamaan vaihdevuosiin liittyviä tuntemuksia, esimerkiksi pitämään hikoilun normaalilla …
Lue lisää

Vatsavaivoja tai flunssaa? Katso Vogelin vinkit oireisiin.

Tuntuuko, että vastustuskykysi ei ole parhain mahdollinen? Tai epäiletkö eturauhasvaivoja?

Lue vinkit

A.Vogelin blogit

Inspiraatiota terveelliseen elämään!

Lue blogit

Tiesitkö?

Yli 90 % mielihyvähormoni serotoniinista muodostuu suolistossa. Vatsan vaikutus koko terveyteemme on todella suuri.

Lue vinkit vatsavaivoihin

Alfred Vogelin ohjeet terveelliseen ja onnelliseen elämään

Luonto, paras lääkitsijä

Katso video