background

Suolistobakteerit osa 2: bakteerien vaikutus terveyteen

Miten bakteerit vaikuttavat koko kehoomme?

Mielenterveys

Suolistolla on yhteys moniin osiin kehoa ja aivot on yksi tärkeimmistä. Suolistolla on oma hermostonsa (enteerinen hermosto), joka viestii keskushermoston ja aivojen kanssa. Tästä syystä usein puhutaan ”aivo-suolisto-akselista”.

Mielihyvähormoni serotoniini syntyy etenkin suolistossa ja sillä on tärkeä rooli mielialan säätelyssä. Esimerkiksi on huomattu, että jotkin serotoniinin takaisinoton estäjät (SSRI) vaikuttavat positiivisesti ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsivien suolistoon.

Toisaalta taas, muutokset suolistossa voivat vaikuttaa mielialaan, esimerkiksi ummetuksen kohdalla. Jos kärsii ummetuksesta, niin vanhat ruoanjätteet, jotka olisivat pitäneet poistua, jäävätkin suolistoon. Toksiinit, jotka normaalisti olisivat poistuneet kehosta aikoja sitten, jäävät kehoon ja saattavat imeytyä takaisin (paksusuoli on erittäin tehokas takaisinimeyttämisessä; yleensä hyödyllisten asioiden, kuten veden kohdalla). Tämä taas voi vaikuttaa esimerkiksi masennukseen joissain tapauksissa.

Suoliston kunto vaikuttaa mielialaan vahvasti. Tutkimus tämän suhteen kehittyy jatkuvasti ja koko ajan saadaan uutta tietoa. Tietyt bakteerityypit voivat vaikuttaa negatiivisesti keskushermostoon ja saattavat olla mukana vaikuttamassa esimerkiksi ahdistukseen ja masennukseen.

Huonojen bakteerien liikakasvu suolistossa voi luoda muitakin epämiellyttäviä oireita, kuten turvotusta, vatsakipua, ummetusta ja ripulia. Osa näistä oireista voi olla merkittävästi elämänlaatua heikentäviä.

Vastustuskyky

Jopa 70 % immuunisoluista sijaitsee suolistossa. Hyvät suolistobakteerit voivat auttaa monien immuunisolujen kehittymisessä. Erityisen tärkeää tämä on vauvoilla ja pienillä lapsilla, mutta tätä tapahtuu jatkuvasti myös aikuisillakin läpi elämän tietyssä mittakaavassa.

Kun terveys on hyvä, suoliston seinämä muodostaa tehokkaan esteen patogeenejä vastaan. Jos suolistobakteerit ovat epätasapainossa, niin se voi vaikuttaa myös suoliston seinämään. Jos toksiinit, joita huonot bakteerit tuottavat, tai patogeenit, pääsevät suoliston seinämästä läpi, immuunijärjestelmämme astuu peliin.

Suolistobakteerien epätasapaino voi aiheuttaa tällöin ns. ”vuotavan suolen”. Tässä tilanteessa suoliston seinämien rakenne muuttuu, ja ne eivät ole niin tiukasti enää yhdessä; sen sijaan suoliston seinämiin voi muodostua välejä, joista patogeenit voivat ”vuotaa” takaisin verenkiertoon.

Tämä taas voi yliaktivoida immuunijärjestelmää, joka yrittää pitää patogeenejä aisoissa. Kun immuunijärjestelmä käy tämän johdosta ylikierroksilla, niin vastustuskyky on kovilla ja saatetaan sairastua esimerkiksi flunssaan  helpommin.

Ruoansulatuksen terveys

Huonojen bakteerien lisäksi myös hiivat voivat aiheuttaa ongelmia. Yksi yleinen esimerkki tästä on Candida albicans.

Candida on hiiva, jota esiintyy luonnollisesti suolistossa, eikä se aiheuta ongelmia, jos sen määrä on tasapainossa. Joissakin tapauksissa Candida voi kuitenkin lisääntyä ylen määrin. Se, mitä syödään, on avainasemassa; esimerkiksi sokeri ruokkii Candidaa eikä tarjoa hyville bakteereille tarvittavaa ravintoa, kuten kuidut.

Se, miten syödään, on myös tärkeää; jos syö liian nopeasti, niin ruoka ei välttämättä sula niin hyvin. Erityisen tärkeää tämä on, jos vatsahappotasot ovat luonnostaan matalat. Nämä molemmat voivat lisätä hiivan määrää suolistossa.

Antibioottien liikakäyttö on myös yksi syy, joka voi saada Candidan lisääntymään. Antibiootit vaikuttavat hyvien bakteerien määrään, jotka pitävät huonot bakteerit ja hiivan aisoissa suolistossa. Jos hyvien bakteerien määrä häviää antibioottien johdosta, Candida voi käyttää tilaisuuden hyväkseen ja alkaa lisääntymään.

Hyviä suolistobakteereja saa esimerkiksi hapatetuista ruoista, kuten hapankaalista. 

 

Lue lisää:

 

Molkosan

500 ml

€ 14,50

lisää ostoskoriin

Molkosanissa on runsaasti vatsaa hellivää L+-maitohappoa.
Lue lisää

Vatsavaivoja tai flunssaa? Katso Vogelin vinkit oireisiin.

Tuntuuko, että vastustuskykysi ei ole parhain mahdollinen? Tai epäiletkö eturauhasvaivoja?

Lue vinkit

A.Vogelin blogit

Inspiraatiota terveelliseen elämään!

Lue blogit

Tiesitkö?

Yli 90 % mielihyvähormoni serotoniinista muodostuu suolistossa. Vatsan vaikutus koko terveyteemme on todella suuri.

Lue vinkit vatsavaivoihin