background

5 vinkkiä flunssan torjuntaan

Usein sanotaan, ettei flunssaan ole muuta lääkettä kuin nenäliina tai että flunssa lähtee vain potemalla. Vaikka vanhoissa viisauksissa paljon perää onkin, tämä uskomus kannattaa unohtaa, sillä flunssaan on olemassa itsehoitolääke.

 

Talvella ihmiset viettävät enemmän aikaa sisätiloissa, ja erilaiset flunssan aiheuttajavirukset viettävät kulta-aikaansa. Virukset leviävät esineiden (näppäimistöt, hiiret ja kaukosäätimet ovat niiden erityisiä lymypaikkoja), pintojen, käsien ja hengitysilman välityksellä.

Fysiatrian erikoislääkäri Veli-Pekka Valkonen kertoo, että puolustusjärjestelmässämme on synnynnäisiä eroja.

– Osalle ihmisistä on kehittynyt immuniteetti viruksia vastaan sairastetun taudin kautta. Toisaalta syntymälahjaksi saatu immuniteettikaan ei pysy samanlaisena koko ajan, vaan esimerkiksi stressi, kylmettyminen ja urheilijan ylikunto heikentävät puolustusjärjestelmän toimintaa.

– Elintavoilla, terveellisellä ruokavaliolla ja tietyillä ravintolisillä voidaan parantaa immuunijärjestelmän toimintaedellytyksiä sekä heikentää virusten elinoloja.

Valkonen on laaja-alaisesti perehtynyt ravitsemuksen terveydellisiin vaikutuksiin. Hän painottaa monipuolisen kasvisruoan merkitystä.

– Kasvisruoka on tärkeää siksi, että siinä on runsaasti fytokemikaaleja. Ne tekevät verisuonista joustavia, jolloin verenkierto, ja sitä kautta solujen hapensaanti, paranee. Tämän seurauksena haitallisia virus- ja bakteeritunkeilijoita syövien valkosolujen toimintaedellytykset paranevat. Tähän mennessä tiede ei ole kyennyt selvittämään, toimivatko fytokemikaalit elimistössä yksin vai yhdessä muiden ruoan ravintoaineiden kanssa, siksi kasviksia, marjoja ja hedelmiä kannattaa syödä monipuolisesti.

Älä kuitenkaan unohda hygieniaa: käsien säännöllinen pesu lämpimällä vedellä ja saippualla on yksi tehokkaimmista flunssan estämiskeinoista. Peitä suu nenäliinalla pärskiessäsi (tai nenäliinan puuttuessa pärski kyynärtaipeeseesi etkä kämmeniisi), jotta suojaat kanssaihmisiäsi tartunnoilta, etkä kierrätä taudinaiheuttaja omassa elimistössäsikään.

 

Echinaforcea ennaltaehkäisyyn ja tukihoitoon

Punahattu voi estää flunssan puhkeamisen, kun sitä ottaa flunssakaudella säännöllisesti. Siitä on hyötyä myös jo flunssaan sairastuneelle. Se vähentää oireita, helpottaa oloa ja nopeuttaa paranemista. Flunssa viruksia tunnetaan kuitenkin yli 200 erilaista ja kaikkiin ei Echinaforcekaan tehoa, muistuttaa Valkonen.

Punahattu kasvista on laajaa tutkimusnäyttöä yleiselläkin tasolla, mutta Echinaforce on yksi tutkituimmista valmisteista. Tutkimusten1 mukaan punahattutuote tehoaa juuri silloin, kun se on valmistettu tuoreesta, kokonaisesta kasvista kuten Echinaforce. Kuivauksessa tehosta häviää jopa 90%.  Echinaforcen pitkäaikaiskäytöstä tehdyt tutkimukset osoittavat tuotteen tehon ja turvallisuuden2-3

– Kun oireet ovat pahimmillaan, on flunssakin tarttuvimmillaan! Silloin koti on potilaalle ainoa oikea paikka, muistuttaa Veli-Pekka Valkonen.

5 vinkkiä flunssan torjuntaan

  • Muista hyvä hygienia: Pese käsiä, esim. puhelimet ja tietokoneen näppäimistöt kuhisevat bakteereja.
  • Vahvista immuniteettiasi: Syö terveellisesti, liiku, vältä stressiä. Ota flunssan ennaltaehkäisyyn Echinaforcea 2-3 kertaa päivässä 20 tippaa.
  • Hoida itseäsi flunssan iskiessä: Aloita Echinaforcen käyttö heti ensimmäisten oireiden ilmaantuessa.
  • Ota Echinaforcea flunssan aikana 5 kertaa päivässä, kaapissa oleva lääke ei auta!
  • Infektioille alttiimpien kannattaa käyttää punahattua pitkäaikaisena hoitona.

 

1)Vimalahathan S. et al.: High-potency Anti-influenza Therapy by a Combination of Echinacea purpurea fresh herb and root tinctures . Journal of Applied Pharmaceutical Science Vol. 3 (12), pp. 001-005, December, 2013 Available online at http://www.japsonline.com DOI: 10.7324/JAPS.2013.31201

2)Schapowal A, Klein P, Johnston SL. Echinacea reduces the risk of recurrent respiratory tract infections and complications: a metaanalysis of randomized controlled trials. Adv Ther. 2015;32(2):187-200.

3)M. Jawad, R. Schoop, A. Suter, P. Klein,and R. Eccles: Safety and Efficacy Profile of Echinacea purpurea to Prevent Common Cold Episodes: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine Volume 2012, Article ID 841315.

Lue lisää:

Echinaforce

50 ml

€ 10,90

lisää ostoskoriin

Echinaforce on perinteinen kasvirohdosvalmiste nuhakuumeen(flunssan) ennaltaehkäisyyn ja …
Lue lisää

Vatsavaivoja tai flunssaa? Katso Vogelin vinkit oireisiin.

Tuntuuko, että vastustuskykysi ei ole parhain mahdollinen? Tai epäiletkö eturauhasvaivoja?

Lue vinkit

A.Vogelin blogit

Inspiraatiota terveelliseen elämään!

Lue blogit

Tiesitkö?

Yli 90 % mielihyvähormoni serotoniinista muodostuu suolistossa. Vatsan vaikutus koko terveyteemme on todella suuri.

Lue vinkit vatsavaivoihin