background

Achillea millefolium L.

Siankärsämö

Historia

Roomalaisen luonnontutkija Pliniuksen mukaan latinankielinen sana achillea on johdettu kreikan kielisestä sanasta achilleía joka taas viittaa Akhilleukseen, yhteen Troijan sodan sankareista. Akhilleusta opasti lääkintataidoissa Kheiron niminen kentauri, ja näitä taitoja Akhilleuksen sanotaan käyttäneensä hyväkseen parantaessaan haavoittuneita sotilaita. Millefolium on taas lainattu kreikankielisestä sanasta myrióphyllon, joka tarkoittaa ”lukuisia lehtiä”. Tämä nimi on mainittu jo Pliniuksen ja Dioskoridesin aikana. Englannin kielen sana Yarrow, eli kärsämä, on taas johdettu muinaisyläsaksalaisesta Garwa tai Garwe sanasta, jolla tarkoitetaan ”tarjottua” tai "parantaja" muinaisenglannin sanasta gearwe.

Ominaisuudet

Kärsämön kukinto ja noin 20-80cm korkea varsi kasvavat monivuotisesta maavarresta. Sen suikeat lehdet ovat 2 tai 3 pariliuskaiset. Lehdet ja varsi ovat pehmeäkarvaiset. Varren päässä oleva kukinto on tavallisesti tiheä, huiskilomainen mykeröstö. Väriltään kärsämö voi olla valkoinen, vaaleanpunainen tai toisinaan jopa violetti. Kärsämö kukkii touko-lokakuu välillä. Kärsämöstä on olemassa lukuisia alalajia, joita ei ole helppo erottaa morfologisesti, mutta joiden kemiallinen koostumus voi poiketa toisistaan suuresti. Bioforce viljelee tetraploidi (= kromosomimäärää on nelinkertainen normaalista) alalaji ssp. collinaa. Se on ainoa alalaji, joka sisältää sinistä eteeristä öljyä, atsuleeniä.

Elinympäristö

Kärsämö kukoistaa kuivilla niityillä ja aurinkoisilla tienvarsilla, jopa 2500 metrin korkeudessa. Sitä tavataan Euroopassa, Pohjois-Aasiassa, Kaukasiassa, Pohjois-Amerikassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. 

Valmistus

A.Vogel käyttää alkoholiuutetta tuoreista, luomuviljellyistä, kärsämön maanpäällisistä osista, kun se on kukkinut. Kärsämöstä valmistetaan usein myös teetä ja sitä voidaan käyttää kylvyn lisäaineena.

Tieteellinen luokittelu

Siankärsämö

Perhe: Kärsämöt (Achillea)

 

Vatsavaivoja tai flunssaa? Katso Vogelin vinkit oireisiin.

Tuntuuko, että vastustuskykysi ei ole parhain mahdollinen? Tai epäiletkö eturauhasvaivoja?

Lue vinkit

A.Vogelin blogit

Inspiraatiota terveelliseen elämään!

Lue blogit

Tiesitkö?

Yli 90 % mielihyvähormoni serotoniinista muodostuu suolistossa. Vatsan vaikutus koko terveyteemme on todella suuri.

Lue vinkit vatsavaivoihin

Alfred Vogelin ohjeet terveelliseen ja onnelliseen elämään

Luonto, paras lääkitsijä

Katso video