background

Peumus boldus

Boldo

Historia

Nimi Peumus on johdettu peumosta, joka taas juontaa juurensa Mapuche intiaaneilta Chilestä. Lajin nimi boldus on kunnianosoi-tus espanjalaiselle kasvitieteilijä Boldolle. Monimiaceae-perhe on erityisen kiinnostava, koska se on hyvin vanha kasviperhe. Jäljelle jäänyt kanta on säilynyt vain eristyneillä alueilla, joilla on ihanteelliset kasvuolosuhteet. Ne osoittavat huomattavaa mo-nimuotoisuutta niiden muodostumisessaan.

Ominaisuudet

Boldo on ikivihreä puu tai pensas, joka kasvaa jopa kuuden metrin korkeuteen. Se kuuluu monimiaceae-perheeseen, joka on läheistä sukua laakerikasveille. Boldo on kaksikotinen. Boldon vaaleat harmaa-vihreät nahaspintaiset lehdet ovat elliptiset, soikeat, kokonaiset ja niissä on vaaleita pahkuroita pinnalla. Niillä on tunnusomainen, polttavan mausteinen, haju sekä hieman karvas maku. Voimakkaasti tuoksuvat kukat ovat valkoisia tai kellertäviä. Soikeat, aromaattiset ja kivettömät hedelmät ovat syötäviä. Boldo kukkii ympäri vuoden.

Elinympäristö

Boldo puu on tyypillinen kasvi Chilen ja Perun kuivilla alueilla. Yhdessä muiden pensaiden kanssa se muodostaa tiheän pensas savannin. Lehtiä kerätään ympäri vuoden.

Valmistus

A.Vogel käyttää kuivattuja, silputtuja lehtiä alkoholi-uutteen tuottamiseen, jota on mm. Antitox-tuotteessa. Kuivattujen, raastettujen lehtien infuusiot ovat myös yleisiä. Chilessä Boldo-kuorta käytetään myös lääketieteellisesti. Sen ajatellaan olevan tehokkaampia kuin lehdet, joita käytetään Chilessä keittiön mausteina. Eteeristä öljyä käytetään hajuvesiteollisuudessa. Boldo-puun kuoresta voidaan myös valmistaa väriainetta.

Tieteellinen luokittelu

Boldo

Perhe: Monimiaceae (Monimiaceae)

Vatsavaivoja tai flunssaa? Katso Vogelin vinkit oireisiin.

Tuntuuko, että vastustuskykysi ei ole parhain mahdollinen? Tai epäiletkö eturauhasvaivoja?

Lue vinkit

A.Vogelin blogit

Inspiraatiota terveelliseen elämään!

Lue blogit

Tiesitkö?

Yli 90 % mielihyvähormoni serotoniinista muodostuu suolistossa. Vatsan vaikutus koko terveyteemme on todella suuri.

Lue vinkit vatsavaivoihin

Alfred Vogelin ohjeet terveelliseen ja onnelliseen elämään

Luonto, paras lääkitsijä

Katso video