background

Eucalyptus

Eukalyptus

Historia

Eukalyptus on peräisin kreikankielisestä sanasta eu, ”hyvä” tai ”kaunis”, ja kalyptos, ”piilottaa tai ”peittää”. Tämä viittaa kasvin kukkaan, jonka terälehdet kasvaessaan muodostavat kovan korkin, joka irtoaa kannen lailla kukan laajetessa. Latinalainen globulus on diminutiivimuoto sanasta globus (pallo), eli toisin sanoen globule ja viittaa eukalyptuksen hedelmän muotoon. Nimet ”fever tree” ja ”blue gum tree” viittaataan puun käyttöä horkkahyttysten asuttamien soiden tyhjentämisessä. Eukalyptus vaatii suuria määriä vettä tukeakseen sen nopeaa kasvua. Moni suoalue on kuivanut Pohjois-Australiassa ja Välimeren alueella, kun sinne on istutettu eukalyptusta. Tällä on pyritty eliminoimaan malariaa aiheuttavia horkkahyttysiä.

Ominaisuudet

Eukalyptus on nopeasti kasvava puu, joka voi saavuttaa 20 metrin korkeuden kahdeksassa vuodessa. Täysi-ikäisenä se on noin 70 metriä korkea, ja tästä johtuen kuuluu maailman korkeimpien puitten joukkoon. Suoralla rungolla on tuhkanharmaa kuori. Alla oleva puu on punertava, erittäin kova ja lahoamisenkestävä. Nuoren puun nahkeat, siniviher-harmaat lehdet ovat pyöreähköt, mutta kasvavat ajan myötä sirpin muotoisiksi. Lehdet voivat olla jopa 30 cm pitkät. Kukinnot muodostavat apikaaliset, pystyrykelmät ja paksuseinäisiä kapseleita. Kukkien kuihtuessa, kansi puhkeaa, paljastaen valkoisen tai hieman punertavan kukinnon. Eukalyptuspuut kukkivat helmikuusta heinäkuuhun. 

Elinympäristö

Eukalyptus on kotoisin Australiasta ja Tasmaniasta. Koriste- ja viljelypuuna sitä löytyy kaikista subtrooppisista ilmastovyöhykkeistä.

Valmistus

A. Vogel käyttää tuoreista lehdistä ja oksista saatavaa eteeristä öljyä. Nopeasti haihtuva öljyä saadaan vesitislaamalla. Tämän jälkeen öljyä prosessoidaan, jotta siitä saadaan poistettua aldehydit, jotka saattavat häiritä hengitysteitä. Eukalyptus globulus öljyä tuodaan lähinnä Espanjasta ja Portugalista. Australialaista eukalyptus öljyä uutetaan Eucalyptus smithii R.T. BAKista. tai Eu. fruticetorum F. VON MUELLista. Näitä öljyjä käytetään myös lääketieteellisesti. Infuusiota voidaan valmistaa leikatuista lehdistä.

Tieteellinen luokittelu

Eukalyptus

Perhe: Myrttikasvit (Myrtaceae)

 

Vatsavaivoja tai flunssaa? Katso Vogelin vinkit oireisiin.

Tuntuuko, että vastustuskykysi ei ole parhain mahdollinen? Tai epäiletkö eturauhasvaivoja?

Lue vinkit

A.Vogelin blogit

Inspiraatiota terveelliseen elämään!

Lue blogit

Tiesitkö?

Yli 90 % mielihyvähormoni serotoniinista muodostuu suolistossa. Vatsan vaikutus koko terveyteemme on todella suuri.

Lue vinkit vatsavaivoihin

Alfred Vogelin ohjeet terveelliseen ja onnelliseen elämään

Luonto, paras lääkitsijä

Katso video