background

Panax ginseng C.A. MEYER

Ginsengjuuri

ginseng

Yleistä

Panax Ginsengin nimen Panax tulee Kreikan jumalattaren nimestä - Panacea kaiken parantaja. Nimi koostuu sanoista pan ja akos, joista Pan tarkoittaa kaikkea ja akos parantamista. Ginseng nimi koostuu kiinan kielen sanoista gin (shin, jen), joka tarkoittaa ihmistä, sekä sen-sanasta, joka kuvaa ginsengin meheviä, kirpeitä juuria. Ginseng siis tarkoittaa ”kirpeää juurta, joka on ihmisen muotoinen”.

Ginsengjuurta esiintyy kahdenlaista: valkoista ja punaista, riippuen siitä miten ne valmistetaan myyntiin. Valkoinen ginseng pestään ja kuoritaan, jonka jälkeen se kuivataan auringossa tai keinotekoisesti 100-200 asteessa. Tämän prosessin aikana juuren tumma ulko-osa varisee pois.

Kiinassa ja Japanissa punainen ginseng on virallisesti monografioitu. Täällä muinainen tapa valmistaa ginsengiä on kuumentaa vesihöyryllä tuoreet juuret 120-130 asteessa kahden tai kolmen tunnin ajan, jonka jälkeen ne kuivataan. Kun juuret on kuivattu, ne ovat punaisia ja osaltaan läpinäkyviä. Punainen väri syntyy vesihöyryn johdosta, jonka aikana tapahtuu ”Maillardin reaktio” (reaktio sokerien ja aminohappojen välillä)

Historia

Koreassa, Kiinassa ja Japanissa juurta on pidetty suuressa arvossa yli 2000 vuotta. Koska juuri näyttää muodoltaan ihmiseltä, se yhdistettiin muinaisiin jumaliin. Uskottiin, että vuoren henki oli lähettänyt poikansa ihmisen näköisen kasvin muodossa maailmaan. Uskottiin myös, että vain he löysivät kasvin, jotka olivat sen arvoisia. Villi ginseng oli harvinaisuus ja ginsengin keräilijät elivät vaarallista elämää. Ensimmäisen kerran Panax Ginsengiä kasvatettiin Japanissa 1710, Koreassa 1760 ja Kiinassa 1900.

Korean tutkimuslaitos on pitänyt säännöllisiä kokoontumisia ginsengiin liittyen vuosisadan alusta asti. Tänä päivänäkin Panax ginseng on kaikkein suosituin kasvirohdos Itä-Aasiassa.

Käyttö rohdoksena

Ginsengin vaikuttavina aineina toimivat mm. ginsenosidit. Ginseng lisää hapen imeytymistä lihaskudoksiin, pitää stressin aikana elimistön solujen toiminnan hyvänä, ylläpitää elinvoimaa ja terveyttä ja nopeuttaa toipumista.

Ginsengin käyttöalueet ovat monipuoliset. Sitä käytetään vahvistavana yleislääkkeenä lisäämään suorituskykyä, erityisesti rasitustiloissa. Sitä käytetään myös henkiseen ja ruumiilliseen uupumukseen, stressiin, sydän ja verisuonisairauksien torjuntaan, vaihdevuosivaivoihin, potenssiongelmiin, jarruttamaan vanhenemista ja keskittymisvaikeuksiin.

Ginsengiä ei suositella henkilöille, joilla on kohonnut verenpaine, koska tällöin se voi nostaa kohonnutta verenpainetta entisestään.

 

 

Vatsavaivoja tai flunssaa? Katso Vogelin vinkit oireisiin.

Tuntuuko, että vastustuskykysi ei ole parhain mahdollinen? Tai epäiletkö eturauhasvaivoja?

Lue vinkit

A.Vogelin blogit

Inspiraatiota terveelliseen elämään!

Lue blogit

Tiesitkö?

Yli 90 % mielihyvähormoni serotoniinista muodostuu suolistossa. Vatsan vaikutus koko terveyteemme on todella suuri.

Lue vinkit vatsavaivoihin

Alfred Vogelin ohjeet terveelliseen ja onnelliseen elämään

Luonto, paras lääkitsijä

Katso video