background

Heliantus tuberosus

Maa-artisokka

Maa-artisokka

Yleistä

Maa-eli mukula-artisokka (Helianthus tuberosus) kuuluu asterikasveihin (Asteraceae). Se on auringonkukan lähisukulainen. Mukula-artisokan teriöt ovat kokonaan keltaiset, lehdet isohampaiset ja varsi siipipalteinen. Maanalaista, hieman pähkinänmakuista mukulaa käytetään juuresten tapaan ravintona.

Mukula-artisokan alkuperää ei tunneta, mutta nykyään se on yleisesti viljelty ravinto- ja koristekasvi Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa, varsinkin Ranskassa, sekä paikoitellen Etelä-Afrikassa.


Historia

Pohjois-Amerikan intiaanit viljelivät maa-artisokkaa ruoaksi jo paljon ennen ensimmäisten Eurooppalaisten uudisraivaajien maahantuloa. Intiaanit kutsuivat juurta nimellä auringon juuri.

Kansanlääkinnässä maa-artisokkaa on käytetty sokeritautiin ja reuman hoitoon


Maa-artsokka mukula

Käyttö rohdoksena

Rohdokseksi käytetään mukuloita. Maa-eli mukula-artisokkaa kannattaa opetella käyttämään jo pelkästään sen hienon maun takia. Lisäksi se on erinomainen apu pitkäjänteisen painonpudotuksen tueksi. Se vilkastuttaa aineenvaihduntaa, normalisoi ruokahalua, tasapainottaa sokeriaineenvaihduntaa ja vähentää makeanhimoa sekä ruokkii suoliston hyviä bakteereja.

Mukuloissa on inuliinia, levuliinia sekä runsaasti hivenaineita: rautaa, piitä, kaliumia ja fosforia sekä A, B1, B2, C, H, D-vitamiinia. Lisäksi niissä on erilaisia entsyymejä: invertaasia, askorbiinioksidaasia, transfruktosylaasia ja betafruktofuranosidaasia.

Inuliini hajoaa suolessa suoraan fruktoosiksi. Näin maa-artisokka helpottaa sokeriaineenvaihduntaa, kun insuliinia sen pilkkomiseen ei  tarvita. Se edistää myös laktoosin hajoamista.

Maa-artisokkaa suositellaan edistämään ruoansulatusta ja aineenvaihduntaa, aikuisiän diabeteksen tukihoidoksi, laktoosi-intoleranssiin, laihduttamiseen, ummetukseen ja elimistön puhdistamiseen.

Sivuvaikutuksia maa-artisokalla ei ole todettu.

Suositeltava käyttöaika tulosten saavuttamiseksi on 3-4 kuukautta.


Tieteellinen luokittelu

Rohdos: Maa-artisokka

Heimo: Asteraceae (=Compositae) Mykerökukkainen


Vatsavaivoja tai flunssaa? Katso Vogelin vinkit oireisiin.

Tuntuuko, että vastustuskykysi ei ole parhain mahdollinen? Tai epäiletkö eturauhasvaivoja?

Lue vinkit

A.Vogelin blogit

Inspiraatiota terveelliseen elämään!

Lue blogit

Tiesitkö?

Yli 90 % mielihyvähormoni serotoniinista muodostuu suolistossa. Vatsan vaikutus koko terveyteemme on todella suuri.

Lue vinkit vatsavaivoihin

Alfred Vogelin ohjeet terveelliseen ja onnelliseen elämään

Luonto, paras lääkitsijä

Katso video