background

Humulus lupulus L.

Humala

humala

Yleistä

Humala on 4-8 metriä korkeaksi kasvava kasvi, joka kietoutuu usein pensaiden, aitojen ja puiden ympärille. Joka vuosi keväällä ohuet, karheavartiset ja hieman ankkuria muistuttavat, tahmeat nuput nousevat oksista. Humala kukkii heinäkuusta elokuuhun.

Humalaa käytetään lääkinnällisesti sekä oluen aineosana, koska se antaa oluelle sen tavanomaisen kirpeän ja aromaattisen maun. Humala myös estää olutta pilaantumasta, koska humalan kirpeät hapot tuhoavat grampositiivisia bakteereja.

Historia

Humala tunnettiin jo antiikin aikaan, mutta tuolloin sitä ei käytetty lääkinnällisesti eikä oluen ainesosana. 800-luvulla arabialainen lääkäri Mesuë ylisti siirappia hyväksi lääkkeeksi kuumeeseen ja veren puhdistamiseen. Myöhemmin se esiintyi myös Keskiajan yrttioppaissa.

Käyttö rohdoksena

Kuivattuja humalan tähkiä käytetään unta helpottavissa tyynyissä ja ne ovat usein ainesosa teesekoituksissa. Nuppuja ei kuitenkaan saa pitää yli vuotta kauempaa tai ne menettävät tehonsa. Humalan nuppuja käytetään myös lääkinnällisesti mm. univaikeuksiin.

Vatsavaivoja tai flunssaa? Katso Vogelin vinkit oireisiin.

Tuntuuko, että vastustuskykysi ei ole parhain mahdollinen? Tai epäiletkö eturauhasvaivoja?

Lue vinkit

A.Vogelin blogit

Inspiraatiota terveelliseen elämään!

Lue blogit

Tiesitkö?

Yli 90 % mielihyvähormoni serotoniinista muodostuu suolistossa. Vatsan vaikutus koko terveyteemme on todella suuri.

Lue vinkit vatsavaivoihin

Alfred Vogelin ohjeet terveelliseen ja onnelliseen elämään

Luonto, paras lääkitsijä

Katso video