background

Urtica dioica L.

Nokkonen

nokkonen

Yleistä

Nokkonen on monivuotinen kasvi, joka kasvaa noin 30-150 cm korkeaksi. Nokkosen poltinkarvat irtoavat helposti kontaktissa ja lävistävät ihon, jolloin ne vapauttavat myrkyllistä nestettä. Pistos voi jäädä ihoon ja aiheuttaa kipua tai epämiellyttävää oloa 24-36 tunnin ajan.

Historia

Nokkonen on erittäin vanha kasvi, jota on käytetty pitkään myös lääkinnällisesti. Dioskorides arvosti nokkosta suuresti ja kirjoitti yksityiskohtaisen kuvauksen sen käyttötarkoituksista.

Teoksessaan ”Contrafayt Kreuterbuch” vuodelta 1532, lääkäri ja kasvitieteilijä Otto Brunfels kommentoi: ”Onko olemassa mitään yhtä mitätöntä ja halveksuttua kuin nokkonen? Se voisi olla yhtä rakastettu kuin hyasintti, narsissi tai lilja – ja nokkonen kuitenkin ylittää ne kaikki”

Historiassa nokkosta on käytetty mm. kystiin, palohaavoihin, nenä verenvuotoon, märkärupeen ja suuinfektioihin. 1800-luvulla nokkosta käytettiin tehokkaasti turvotukseen, sekä myös verenvuodon pysäyttämiseen ja ihottumiin. Yksi suosittu tapa nokkosen käyttämiseen oli ruoskia kehoa nokkosilla, jos oli reumatismia tai lihasheikkoutta – siitäkin huolimatta, että nokkoset pistelivät ja saattoivat aiheuttaa iho ärsytystä, kyhmyruusua ja jopa vesikelloja.

Käyttö rohdoksena

Nokkosella on mm. diureettisia ominaisuuksia. Nokkonen edistää virtsan eritystä ja punasolujen tuotantoa. Siinä on paljon ravintoaineita, kuten rautaa ja piitä ja runsaasti klorofylliä.

Nokkonen sopii moniin vaivoihin. Sitä voi käyttää mm. turvotukseen, heinänuhaan, yskään, nuhaan, ruoansulatusvaivoihin, hapottomaan mahaan, ripuliin, ummetukseen ja muihin suolistovaivoihin.

Nokkosesta tehty vahva tee sopii myös hyvin ulkoisesti hiuspohjaan hangattuna tukankasvun parantamiseen, kaljuuntumisen ehkäisyyn  ja rasvoittumisen ja hilseen hoitoon sekä hiuspohjan kuivumisen ehkäisyyn.

Fytoterapiassa käytetään kasvin lehtiä, juurta ja siemeniä. Homeopaattisissa valmisteissa käytetään ainoastaan rautanokkosta, Urtica urensia.

Nokkoshierrettä on pieni määrä Vogelin Urticalcin-valmisteessa.

Urticalcin

500 kpl

€ 17,90

lisää ostoskoriin

Tehostamaan kalsiumin imeytymistä luustoon, vahvistamaan kynsiä ja hiuksia.
Lue lisää

Vatsavaivoja tai flunssaa? Katso Vogelin vinkit oireisiin.

Tuntuuko, että vastustuskykysi ei ole parhain mahdollinen? Tai epäiletkö eturauhasvaivoja?

Lue vinkit

A.Vogelin blogit

Inspiraatiota terveelliseen elämään!

Lue blogit

Tiesitkö?

Yli 90 % mielihyvähormoni serotoniinista muodostuu suolistossa. Vatsan vaikutus koko terveyteemme on todella suuri.

Lue vinkit vatsavaivoihin

Alfred Vogelin ohjeet terveelliseen ja onnelliseen elämään

Luonto, paras lääkitsijä

Katso video