background

Passiflora incarnata L.

Kärsimyskukka

Kärsimyskukka

Yleistä

Kärsimyskukka on nopeasti kasvava, monivuotinen köynnöskasvi. Sen kukat ovat kauniin monimutkaiset, väriltään valkoiset tai vaaleanvioletit. Kukat kukkivat vain päivän. Kärsimyskukan mehukas hedelmä kasvaa kananmunan kokoiseksi, se on ensin vihreä mutta kypsyessään muuttuu oranssin väriseksi.

Kukan mielenkiintoiseen muotoon on liitetty kristillinen symbolismi, sen rakenteen on katsottu symboloivan ristiinnaulitsemisen välineitä. Kukan viisi verho- ja terälehteä katsotiin viittaavan kymmeneen Jeesuksen opetuslapseen, suuri lisäteriö muistutti piikkikruunua, viisi hedettä viittä Kristuksen haavaa, kärhet ruoskia ja lehdet Kristuksen syyttäjiä.

Jesuiitta Ferrari antoi kasville sen latinankielisen nimen osoittaakseen kunnioitusta Kristuksen kärsimyksille. Kasvin nimi tulee sanoista passio = kärsimys, flora= kukka ja Incarnata= lihanvärinen.

Hedelmä

Historia

Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kärsimyskukka (Passiflora incarnata) löydettiin jo 1500-luvulla Perusta, mistä se vähitellen kulkeutui Eurooppaan. Vuoristointiaanit käyttivät kasvia vähentämään hermostuneisuutta ja unettomuutta. Intiaaneilta kasvin käyttö siirtyi myös Pohjois-Amerikan siirtolaisille. Myöhemmin kasvia käytetiin mm. kuumeisiin, epilepsiaan, hysteriaan ja ruusuun. Kärsimyskukan sydänvaikukset havaittiin Ranskassa ja Sveitsissä. Ensimmäisen maailmansodan aikana kärsimyskukkaa suositeltiin sodan aiheuttamaan ahdistukseen ja hermojen rauhoittamiseen.

Meillä kärsimyskukka on tunnettu lähinnä aromikkaista, eksoottisista hedelmistään, mutta viime vuosikymmeninä myös rauhoittavana rohtokasvina.
Kärsimyskukka

Käyttö rohdoksena

Rohdokseksi käytetään kärsimyskukan verso. Kärsimyskukassa on mm. viteksiini-, apigeniini- ja luteoliini-nimisiä flavonoideja, joilla on rauhoittavaa vaikutusta. Muita vaikuttavia aineryhmiä ovat indolialkaloidit ja haihtuvat öljyt.

Koko kasvin maanpäällisestä versosta valmistettu uute vaikuttaa rauhoittavasti ja tuskaisuutta poistavasti sekä lievästi kipua alentavasti. Kärsimyskukalla on myös papaveriinin kaltaista sileän lihaksen kouristusta laukaisevaa vaikutusta. Passifloraa suositetaan kasvilääkinnässä käytettäväksi mietona rauhoittavana ja pelkotiloja poistavana, unta antavana sekä lievästi kipua poistavana kasvivalmisteena. Passiflora sopii erityisesti hermostollisen jännityksen lievittämiseen varsinkin nukahtamisen yhteydessä. Tällaiseen nukahtamista vaikeuttavaan jännittyneisyyteen liittyy usein sydämentykytys ja stressitilanne. Passifloran käyttöä pidetään turvallisena. Koska sopivuutta ei ole tutkittu raskaana oleville tai imettäville, kasvia ei varmuuden vuoksi suositella näille ryhmille.


Tieteellinen luokittelu

Rohdos: Kärsimyskukka

Heimo: Passifloraceae

Kärsimyskukkakasvit

Synonyymi: Grenadilla incarnata MEDIK.

Passiflora kerii SPRENG.

Passiflora

50 ml

€ 13,30

lisää ostoskoriin

Passiflora parantaa nukahtamisvalmiutta mielentilaa tasoittamalla.
Lue lisää

Vatsavaivoja tai flunssaa? Katso Vogelin vinkit oireisiin.

Tuntuuko, että vastustuskykysi ei ole parhain mahdollinen? Tai epäiletkö eturauhasvaivoja?

Lue vinkit

A.Vogelin blogit

Inspiraatiota terveelliseen elämään!

Lue blogit

Tiesitkö?

Yli 90 % mielihyvähormoni serotoniinista muodostuu suolistossa. Vatsan vaikutus koko terveyteemme on todella suuri.

Lue vinkit vatsavaivoihin