background

Salvia officinalis L.

Salvia

Salvia

Salvia

Rohtosalvia (Salvia officinalis) on yksi vanhimmista tunnetuista lääkekasveista. Se on alun perin kotoisin Välimeren alueelta ja saapui meille luostarilaitoksen mukana. Sittemmin siitä on tullut kotipuutarhurien suosikki.

Salvian nimi tulee latinalaisista sanoista "salvare" parantaa ja "officinalis" lääkkeenä käytetty. Nimi viittaa kasvin lääkinnällisiin ominaisuuksiin.

Salvian lehti

Historia

Salviaa käytettiin keskiajalla ruoan maustamiseen. Tämä johtunee sen mielenkiintoisesta ominaisuudesta poistaa ruoasta sen rasvainen maku ja korostaa ruoan omaa makua. Kreikkalaiset ja roomalaiset käyttivät salviaa lihan säilömiseen.
Salvia on yksi vanhimpia rohtokasveja, sitä on käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin jo 6000 v. sitten. Keskiajalla salviaa pidettiin hyvin voimallisena rohtoyrttinä. Siltä ajalta on sanonta: "Cur moriatur homo cui Salvia crescit in horto?" ("Miksi kuolisi ihminen, jos salvia kasvaa hänen puutarhassaan?").
Salviaa on pidetty yleisrohtona lähes vaivaan kuin vaivaan. Platinuksen mukaan salvia rauhoitti myrkkykäärmeen puremat.
Kiinaan salvia päätyi hollantilaisten kauppiaiden mukana, jossa siitä tuli 1600-luvulla hyvin suosittu teehen lisättävä yrtti. Kiinalaisten sanottiin arvostaneen salviaa niin paljon, että vaihtoivat 3 teelaatikkoa yhteen salvialaatikkoon.
Roomalaiset käyttivät salviaa hammastahnassa, koska he uskoivat sen olevan hyväksi aivoille ja muistille. Ilmeisesti tästä syystä sen katsottiin lisäävän myös viisautta. Salvian englanninkielinen nimi Sage, viisauden yrtti, saattaakin juontua jo näiltä ajoita. Uskomus voi osoittautua oikeaksi, sillä viime aikoina salvian käyttöä on tutkittu Alzheimerin taudin hoidossa.
Salvia

Käyttö rohdoksena

Rohdokseksi käytetään salvian tuoreita tai kuivattuja lehtiä sekä niistä saatua haihtuvaa öljyä. Salvia hillitsee syljen, hien ja maidon eritystä ja supistaa limakalvoa. Sitä on viime vuosina käytetty kaikenlaiseen liikahikoiluun antiperspiranttina, eritystoimintaa estävän vaikutuksensa ansiosta. Tästä syystä se on myös erittäin käyttökelpoinen vaihdevuosiyrtti. Sitä käytetäänkin estämään vaihdevuosille tyypillistä liikahikoilua ja kuumia aaltoja.

 

 

Tieteellinen luokittelu

Rohdos: Salvianlehti

Heimo: Lamiaceae, Huulikukkaiskasvit

Kansannimi: Maustesalvia, ryytisalvia

Menoforce Strong

30 tablettia

€ 24,50

lisää ostoskoriin

Tasaamaan vaihdevuosiin liittyviä tuntemuksia, esimerkiksi pitämään hikoilun normaalilla …
Lue lisää

Vatsavaivoja tai flunssaa? Katso Vogelin vinkit oireisiin.

Tuntuuko, että vastustuskykysi ei ole parhain mahdollinen? Tai epäiletkö eturauhasvaivoja?

Lue vinkit

A.Vogelin blogit

Inspiraatiota terveelliseen elämään!

Lue blogit

Tiesitkö?

Yli 90 % mielihyvähormoni serotoniinista muodostuu suolistossa. Vatsan vaikutus koko terveyteemme on todella suuri.

Lue vinkit vatsavaivoihin