background

Serenoa repens (BARTR.) SMALL

Sahapalmu

Serenoa repens

Yleistä

Sahapalmu tunnetaan monilla eri nimillä. Meillä se on tullut tunnetuksi kääpiö- tai Sabal-palmuna. Viralliseksi tieteelliseksi nimeksi on vakiintunut Serenoa repens aiemman Sabal serrulatan tilalle. Kasvin vanha kasvitieteellinen nimi Sabal viittaa kasvin Etelä-Amerikkalaiseen nimeen. Latinankielinen nimi "serrulata" tarkoittaa pientä sahaa. Kasvin lehtien reunoissa on pienet sahamaiset, terävät reunat, jotka repäisevät helposti reiän palmunsiementen kerääjien vaatteisiin. Kasvin uusi sukunimi "Serenoa" tulee kasvitieteilijä Sereno Watsonilta. "Repens" puolestaan tarkoittaa matelevaa, sillä palmun rungot kasvavat maata pitkin muodostaen nopeasti tiheän kerroksen maan pinnalle.

Sabal-palmua kasvaa Välimeren rannoilla Etelä-Espanjasta Mallorcalle. Sitä esiintyy yleisesti myös Pohjois-Afrikan puolella. Sahapalmu on kotoisin Pohjois-Amerikan eteläosista (Florida) sekä Väli- ja Etelä-Amerikasta. Tämän pienikokoisen palmun tunnistaa viuhkamaisista lehdistä. Sen hedelmät ovat tummanpunaisia ja oliivinkokoisia. Suomessa sahapalmu kuuluu lääkeluetteloon.

sahapalmun kukka

Historia

Keski- ja Etelä-Amerikassa sahapalmua on käytetty diureettisena, voimia antavana ja rauhoittavana kasvina. Vuosisadan alussa sahapalmuteetä käytettiin yleisesti eturauhasvaivoihin. Sokeroitua sahapalmunsiemenöljyä käytettiin unettomuuteen, voimakkaaseen yskään ja keuhkoputkentulehdukseen. Sahapalmuöljyä on käytetty myös ravintoaineena moniin sairauksiin. Myös villieläimet Floridassa saavat voimia syömällä kypsiä sahapalmun hedelmiä.


sahapalmun marja

Käyttö rohdoksena

Rohdokseksi käytetään sahapalmun marja- eli hedelmäuutetta. Sahapalmun hedelmissä on vapaita rasvahappoja ja steroleja, mm. beetasitosterolia.

Sahapalmun pääasiallisin käyttöalue on eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu eli prostatahyperplasia (BPH). Suomessa sen käyttöindikaatio on rohdosvalmiste lieviin eturauhasvaivoihin miehille (Vahlensiek II ja III).

Sahapalmun hedelmäuute on turvallinen hyvänlaatuisen eturauhasen liikakasvun itsehoidossa. Ennen käytön aloitusta tilanne tulisi kuitenkin tarkastuttaa lääkärillä, jotta pahanlaatuisen sairauden mahdollisuus on poissuljettu.

Sahapalmu-uutteen on osoitettu estävän 5-alfa-reduktaasi -nimisen entsyymin toimintaa. Se estää testosteronin muuntumisen eturauhasen soluja stimuloivaksi dihydrotestosteroniksi (DHT). Lisäksi se edesauttaa DHT:n hajoamista stimuloimalla 3-alfa-hydroksisteroido-oksidi-reduktaasientsyymiä (3-alfa-HSOE). Näin sahapalmun hedelmäuute vähentää eturauhasen soluihin kohdistuvaa androgeenien eli miessukuhormonien vaikutusta.
Sahapalmun hedelmäuute ei vaikuta veren testosteronitasoon eikä muihinkaan hormoneihin. Sen vaikutus näyttää kohdistuvan eturauhasen soluihin, missä se ehkäisee prostatan solujen liikakasvua. Uutetta suositellaan nautittavaksi yhtäjaksoisesti vähintään kuuden kuukauden ajan. Vaikutukset alkavat tulla esiin jo noin kuukauden käytön jälkeen ja saavuttavat maksimin 3-6 kuukaudessa.

Sahapalmulla on lisäksi osoitettu olevan tulehdusta sekä turvotusta vastustavaa vaikutusta, koska se estää tulehdusta aiheuttavien prostaglandiinien ja leukotriinien synteesiä. Näin ollen se sopii myös eturauhastulehduksiin. Turvotuksen laskeminen ja verenkierron paraneminen puolestaan vaikuttavat myönteisesti potenssiin.

Sahapalmun hedelmäuutetta on A.Vogelin Prostaforce-kapseleissa.

Tieteellinen luokittelu

Rohdos: Sahapalmunhedelmä

Heimo: Arecaceae Palme

Synonyymi:

Brahea serrulata

Chamaerops serr.

Sabal serrulata

Serenoa serrulata

Kansannimi: Kääpiöpalmu

Vatsavaivoja tai flunssaa? Katso Vogelin vinkit oireisiin.

Tuntuuko, että vastustuskykysi ei ole parhain mahdollinen? Tai epäiletkö eturauhasvaivoja?

Lue vinkit

A.Vogelin blogit

Inspiraatiota terveelliseen elämään!

Lue blogit

Tiesitkö?

Yli 90 % mielihyvähormoni serotoniinista muodostuu suolistossa. Vatsan vaikutus koko terveyteemme on todella suuri.

Lue vinkit vatsavaivoihin