background

Silybum marianum (L.) Gaertn.

Maarianohdake

Silybum marianum

Yleistä

Maarianohdake (Silybum marianum) on kookas kasvi. Se kuuluu Asteraceae-heimoon. Sillä on kiiltävät, piikikkäät lehdet ja kookkaat purppuranpunaiset kukat. Kasvi on kotoisin Välimeren alueelta, ja sitä viljellään monin paikoin Euroopassa. Vuosien varrella kasvista käytetyt nimikkeet ovat vaihdelleet aiheuttaen sekaannusta.
Aikaisemmin kasvi tunnettiin latinalaisella nimellä Carduus marianus, mutta nykyään modernissa fytoterapiassa siitä käytetään mieluummin nimitystä Silybum marianum.

Kreikkalainen lääkäri Dioscorides antoi nimen Silybum syötäville ohdakkeille. Kreikkalainen sana "silybon" tarkoittaa tupsua. Latinalainen sana "Marianum" puolestaan viittaa Neitsyt Marian maitoon, joka tarinan mukaan valui alas lehtiä pitkin ja aiheutti niiden valkokirjavan värin.

Lehdet

Historia

Maarianohdake on tunnettu rohto jo 2000 vuoden ajan. Se mainitaan antiikin ajan lääketieteellisissä kirjoituksissa. Maarianohdaketta suositeltiin jo tuolloin maksasairauksien, mm. keltataudin hoitoon. Sitä käytettiin keskiajalla myös melankoliaan ja maidon eritystä lisäämään, josta kasvin englanninkielinen nimikin (milk thistle) juontaa juurensa.Käyttö rohdoksena

Rohdokseksi käytetään maarianohdakkeen siemeniä. Maarianohdakkeella on kasvilääkinnässä pitkät perinteet.

Nykyään sitä arvostetaan parhaimpiin kuuluvana maksarohtona.

Maarianohdakkeen kypsissä siemenissä on flavonolignaaneja, joita yhdessä kutsutaan silymariiniksi. Silymariinilla on todettu olevan maksaa suojelevaa vaikutusta. Aine suojaa maksan tylppysoluja erilaisilta ulkoisilta haitoilta, esimerkiksi alkoholin, lääkkeiden ja muiden kemikaalien sisältämiltä, maksaa vahingoittavilta aineilta. Suojaaminen tapahtuu mm. siten, että maksan uloimpien solukalvojen eli membraanien rakenne muuttuu, jolloin myrkkyjen ja muiden haitta-aineiden pääsy maksasoluihin vaikeutuu. Silymariini
vilkastuttaa myös maksasolujen tärkeitä aineenvaihdunnallisia prosesseja jopa niin, että jo syntyneet vauriot korjaantuvat osittain.

Maarianohdaketta suositellaan suojelemaan maksaa, tukemaan maksan toimintaa, hepatiittiin eli maksatulehdukseen ja maksaoireisiin. Maksan toimiessa vajaatehoisesti alkaa esiintyä nk. maksaoireita, joita ovat  mm. huono ruokahalu, väsymys ja
yleisesti heikentynyt vointi. Näihin oireisiin on saatu helpotusta maarianohdakeuutteella. Kasvi on osoittautunut erityisen hyödylliseksi rasvamaksan hoidossa. Hyviä kliinisiä tuloksia on saatu myös maksakirroosin hoidossa. Kasvista julkaistujen tutkimusten määrä on lisääntynyt valtavasti viime vuosien aikana. Näistä merkittävimpiä ovat Vogel (150 viitettä), Bode (39 viitettä), Cairn (23 viitettä), ja Barbarine (20 viitettä).

Tieteellinen luokittelu

Rohdos: Maarianohdakkeen siemenuute

Heimo: Asteraceae (Asterikasvit)

Synonyymi: Carduus marianus


Vatsavaivoja tai flunssaa? Katso Vogelin vinkit oireisiin.

Tuntuuko, että vastustuskykysi ei ole parhain mahdollinen? Tai epäiletkö eturauhasvaivoja?

Lue vinkit

A.Vogelin blogit

Inspiraatiota terveelliseen elämään!

Lue blogit

Tiesitkö?

Yli 90 % mielihyvähormoni serotoniinista muodostuu suolistossa. Vatsan vaikutus koko terveyteemme on todella suuri.

Lue vinkit vatsavaivoihin

Alfred Vogelin ohjeet terveelliseen ja onnelliseen elämään

Luonto, paras lääkitsijä

Katso video