background

Flunssan hoito

Yrttiterapeutti Henriette Kress

Flunssan hoito - yrttejä flunssan ensioireisiin

Kun tunnet flunssan ensioireet, voit vielä estää viruksia tekemästä oloaan kotoisaksi limakalvoillasi ja lihaksissasi. Ota heti:

Näitä flunssan torjujia kannattaa ottaa mieluummin puolen tunnin välein kuin kolme kertaa päivässä. Ne auttavat kehoa nitistämään virukset ennen kuin ne ovat kunnolla ehtineet lisääntymään. Jos odotat tunninkin, saattaa olla, että virukset ovat päässeet ensimmäisten esteiden yli ja ovat löytäneet puolustamattoman limakalvon, ja pian sinulla on täysi tauti päällä.

Nyt valkosolut tappelevat minkä ehtivät viruksia vastaan, ja sekä viruksia että valkosoluja, mutta myös limakalvojen soluja kuolee tiiviiseen tahtiin. Suurin osa flunssan oireista (nenä vuotaa, väsyttää, lihaksia särkee, yskittää) ovatkin itse asiassa tappelun jälkisiivousta, joka vie oman aikansa.

Tästä huolimatta flunssan hoito ehdottomasti kannattaa, sillä hoidetussa flunssassa ikävät jälkitaudit ovat harvinaisia. Hoitamattomana flunssa puhkeaa usein uudestaan jopa muutaman viikon päästä. Se on kytenyt pinnan alla, kun sitä ei ole koskaan kunnolla nujerrettu.

Flunssa iski sittenkin

Aina muutaman vuoden välein flunssa kuitenkin iskee, vaikka kuinka olisit pessyt käsiäsi ja vahvistanut vastustuskykyäsi. Joskus liikkeellä oleva virus on voittanut niin monta puolustusjärjestelmää, että se nujertaa sinunkin järjestelmäsi mennen tullen. Älä sure, flunssa viiden tai kymmenen vuoden välein pitää puolustusjärjestelmäsi iskussa: nyt se pääsee tappelemaan täysillä. Ja on parempi, että vastassa on helppo, yksinkertainen ja tavallinen flunssa eikä mitään vakavampaa.

Jos nyt haluat hoitaa flunssaasi niin, että pääset siitä mahdollisimman helposti eroon, kannattaa levätä ja juoda paljon lämmintä.

Ainakin lepääminen tuntuu olevan kunnon työntekijälle mahdoton paikka; on pakko päästä töihin, jottei omat hommat kaatuisi muiden niskoille. Jos sinun on kuitenkin aivan pakko mennä töihin heti pahimpien flunssapäivien jälkeen, painu sitten sänkyyn potemaan heti, kun tulet kotiin. Jätä kaikki harrastukset ja muut menot sikseen pariksi viikoksi, ja pode tautiasi. Muista, että sinulla on edelleen tauti, vaikka pysyisitkin jotenkin jalkeilla. Muista myös, että tartutat muita, jos menet työpaikalle liian aikaisin.

Hyvä flunssalääke on sellainen, joka vahvistaa puolustusjärjestelmää, pakottaa sinut lepäämään ja tuo lämmintä nestettä kehoon. Siksi perinteinen kuuma mustaherukkamehu on oivallinen flunssalääke. Jos lisäät siihen vielä rauhoittavia yrttejä kuten kamomillasauniota, lepääminenkin sujuu paremmin.

Flunssan aikana nenän kuuluu vuotaa, ja vuolaasti. Keho ei koskaan heitä mitään sellaista pois, mitä se pystyisi edes jollakin lailla hyödyntämään.

Miksi siis nokka vuotaa?

Tappelun jätteet (kuolleet virukset, valkosolut ja muut solut sekä uusien solujen rakentamisessa syntyvät jätteet) joutuisivat kaikki maksaan. Flunssan aikana määrä on niin suuri, että se alkaa rasittaa maksaa siinä määrin, ettei maksa enää suostu ottamaan vastaan nenän tai keuhkojen limakalvoihin kerääntynyttä roskaa: se saa mennä helpointa kautta ulos. Siis niistät ja yskit. Jos taas kuivatat limakalvoja, olosi voi tilapäisesti helpottua, mutta toisaalta pitkität toipumista.

Paras ruoka flunssan aikana on kirkas kanakeitto (vegaaneille misokeitto) – siinä on helposti sulavia proteiinejä, kevyttä rasvaa, kuumaa nestettä ja hieman myös yksinkertaisia hiilihydraatteja. Ei siis ihme, että se toimii, eikä myöskään ihme, että se on todettu parhaaksi flunssaruoaksi myös tieteellisessä tutkimuksessa*.


* Chicken soup inhibits neutrophil chemotaxis in vitro


Lähde: Yrttiterapeutti Henriette Kress / TerveydenhoitouutisetVatsavaivoja tai flunssaa? Katso Vogelin vinkit oireisiin.

Tuntuuko, että vastustuskykysi ei ole parhain mahdollinen? Tai epäiletkö eturauhasvaivoja?

Lue vinkit

A.Vogelin blogit

Inspiraatiota terveelliseen elämään!

Lue blogit

Tiesitkö?

Yli 90 % mielihyvähormoni serotoniinista muodostuu suolistossa. Vatsan vaikutus koko terveyteemme on todella suuri.

Lue vinkit vatsavaivoihin