background

Natriumglutamaatti

Keinotekoinen vai luonnollinen?

Glutamaattia  lisätään elintarvikkeisiin ja mm. laitosruokaan. Näin teollisen prosessin heikentämiin raaka-aineisiin saadaan lisämakua. Vaikka elimistö itsekin tuottaa  glutamaattia, sen lisääminen ruokaan  keinotekoisena maunparantajana ei edistä kenenkään terveyttä.  Astmaatikoille, allergisille ja migreenistä kärsiville lisätystä glutamaatista  saattaa aiheutua todellista harmia.

Glutamaatti eli oikeammin natriumglutamaatti on glutamiinihapon natriumsuola. Se on aine, jota elimistö itsekin muodostaa. Sitä esiintyy myös  luonnossa esimerkiksi saksanpähkinöissä, tomaateissa, parsakaalissa, sienissä, pavuissa, parmesaanijuustossa ja äidinmaidossa.

Glutamaattia voidaan valmistaa synteettisesti, mutta myös bioteknisesti fermentoimalla  mikrobien avulla. Biotekniikan avulla valmistettu  glutamaatti ei periaatteessa eroa luonnon glutamaatista.

Miksi sitten lisätty glutamaatti on haitallista, muttei esimerkiksi tomaatin?
Kyse lienee ennen muuta määristä. Herkille ihmisille pienetkin lisät saattavat olla liikaa. Mutta ennen kaikkea kyse on periaatteesta: miksi parantaa keinotekoisesti teollisen prosessin heikentämien raaka-aineiden makua, kun voisi syödä käsittelemätöntä, täysiarvoista ja luonnostaan herkullisen makuista ruokaa?

Stimuloi keskushermostoa
Natriumglutamaatti stimuloi tiettyjä kielen makunystyjä ja se voi saada aikaan  umami-maun aistimuksen. Sen runsas käyttö on huolestuttanut myös siksi, että se on keskushermoston  tärkeimpiä kiihottavia välittäjäaineita.  Muuallakin elimistössä on glutamaattiin reagoivia kudoksia.

Natriumglutamaattia ( E621)  on käytetty aromivahventeena varsinkin eines- ja lihavalmisteissa sekä liemikuutioissa. Se maustaa monet epäterveelliset ruoat kuten sipsit ja naksut. Sillä saadaan edullisesti lisämakua  laitosruokaan.  Myös esimerkiksi  itämaiset ravintolat käyttävät sitä reippaasti.

Lisäsyy glutamaatin käytölle elintarviketeollisuudessa on, että se sitoo tehokkaasti vettä itseensä. Vesi lisää tuotteen, esimerkiksi lihavalmisteen,  painoa ja siten kilohintaa. Euroopan Unionin direktiivin mukaan natriumglutamaattia saa olla lihavalmisteissa enintään 10 grammaa kilogrammaa kohti.

Lisätty glutamaatti voi aiheuttaa herkille ongelmia
Glutamaatin teollisesta käytöstä on kiistelty jo vuosikymmeniä sen aiheuttamien erilaisten oireiden vuoksi. Vakavista terveyshaitoista pienillä määrillä ei ole tutkimusnäyttöä.  Herkille ihmisille natriumglutamaatti  kuitenkin saattaa aiheuttaa vaihtelevan voimakkaita, yleensä lyhytkestoisia oireita jo pieninä määrinä. Näitä ovat mm. päänsärky, migreeni , huimaus, astmaoireet, hengenahdistus, vatsakivut, kasvojen punoitus, suolisto-ongelmat sekä lihas- ja nivelkivut.

Erityisesti astmaattisten ihmisten  ja varsinkin puutteellisesti lääkittyjen  astmaatikkojen olisi aiheellista varoa lisättyä glutamaattia. Jo 0,5–2,5 gramman annos voi aiheuttaa heille vaihtelevia oireita.

Glutamaatille voi myös allergisoitua. Tästä syystä aromivahventeena käytettävä  E621 kiellettiin vauvojen ja pikkulasten ruoista jo 15 vuotta sitten, mutta esimerkiksi kouluruoassa sitä  yhä käytetään.  Espoon kaupunki päätti ensimmäisenä Suomessa luopua natriumglutamaatin käytöstä kouluruoassa syksyllä 2009.

Natriumglutamaatti saa roskaruoankin maistumaan. Tästä syystä sitä on pidetty yhtenä tekijänä roskaruokaa  ahmivien nuorten lihomiseen. Muutamassa tutkimuksessa onkin osoitettu runsaasti natriumglutamaattia sisältävän ruoan ja ylipainon välinen yhteys. (ER)Herbamare yrttisuolaseos

250 g

€ 5,40

lisää ostoskoriin

Herbamare on maukas, runsasarominen luomuyrttisuola, joka sopii lähes kaikkeen ruoanlaittoon.
Lue lisää

Vatsavaivoja tai flunssaa? Katso Vogelin vinkit oireisiin.

Tuntuuko, että vastustuskykysi ei ole parhain mahdollinen? Tai epäiletkö eturauhasvaivoja?

Lue vinkit

A.Vogelin blogit

Inspiraatiota terveelliseen elämään!

Lue blogit

Tiesitkö?

Yli 90 % mielihyvähormoni serotoniinista muodostuu suolistossa. Vatsan vaikutus koko terveyteemme on todella suuri.

Lue vinkit vatsavaivoihin