background

Hyvästit väsymykselle ja yliherkkyyksille

Yrttiterapeutti Henriette Kress

Tehosta ruoansulatusta, vahvista maksaa

Jos väsyttää, kärsii allergioista, päänsärystä tai muista epämääräisistä oireista, kannattaa yrittää nukkua tarpeeksi, vahvistaa maksaa ja tehostaa ruoansulatusta. Jos olo ei edelleenkään tunnu hyvältä, taustalla saattaa piillä yliherkkyys jollekin ruoka-aineryhmälle.

Apu löytyykin vasta sitten, kun poistaa ruokavaliostaan kaikki tiettyyn ryhmään kuuluvat ruoat, esimerkiksi maito- tai viljatuotteet. Yliherkkyys tietyille ravintoaineille johtuu usein alitehoisesta ruoansulatuksesta. Ensisijainen keino yliherkkyydestä eroon pääsemiseksi onkin tehostaa ruoansulatusta.

Alitehoinen ruoansulatus kuntoon

Alitehoisessa ruoansulatuksessa ruoansulatusnesteitä ei erity tarpeeksi. Tämä johtaa siihen, että ruoka viipyy vatsalaukussa tavallista kauemmin.

Vatsalaukku on eräs kehomme rajapinnoista ulkomaailman ja kehon sisäosien välillä. Näillä rajapinnoilla on vahva immuunipuolustus ja vatsalaukussakin on runsaasti valkosoluja.

Valkosolut tunnistavat kehon omat solut sekä suurimman osan ruoasta sellaisenaan. Puoliksi sulanut ruoka sen sijaan tuottaa niille ongelmia. Kun ruoka pysyy vatsalaukussa kauemmin, näitä puolivalmisteitakin on siellä kauemmin ja normaalia runsaammin. Riski, että valkosolu nappaa puoliksi sulaneesta ruoasta jonkun “vieraan” proteiinin ja kuljettaa sen lymfasoluun, on siis suurempi kuin jos ruoansulatus toimisi moitteettomasti. Kun lymfasoluun joutuu tällaista”vierasta” ainetta, se ryhtyy valmistamaan sille vasta-aineita — ja taas on syntynyt yliherkkyys uudelle ruoka-aineelle.

Jos jatkuvasti jokin ruoka tuntuu sopimattomalta, on se ilmeinen merkki siitä, että ruoansulatuksesi  kaipaa tehostusta. Jos esimerkiksi salaattipöydän antimet jäävät syömättä koska tiedät niiden aiheuttavan nipistelyä vatsassa tai jos raskaan ja rasvaisen ruoan pelkkä ajatteleminenkin saa sinut näkemään vihreää, toimiin on syytä ryhtyä.

Karvasaineilla ruoansulatusnesteet liikkeelle

Karvaan (katkeran) makuiset yrtit panevat vauhtia ruoansulatusnesteisiin. Syö siis jotain katkeraa 30–20 minuuttia ennen jokaista ateriaa. Hyviä karvasaineita ovat mm. voikukan lehti tai juuri, sikurin tai endiivin lehti, pureskeltu katajanmarja, greippimehu (happamuus peittää sen katkeruuden), happomarjan juuri, katkerot, väinönputki ja siankärsämö.

Karvasaineiden nauttimisessa on tärkeää, että katkera maku päätyy kielelle, sillä se lisää syljen eritystä. Tämä saa aikaan ketjureaktion, jossa ruokatorven, vatsalaukun, sapen, haiman ja lopulta koko ruoansulatuskanavan eritystoiminta aktivoituu. Ruoansulatus sujuukin sitten kuin rasvattu karvasaineiden ansiosta.

Esimerkiksi katajanmarjojen nauttimisen jälkeen kannattaa syödä edes jotakin puolen tunnin sisällä. Katajanmarja on erittäin tehokas ruoansulatuksen herättäjä. Se viestittää maksalle, että ruokaa on tulossa. Maksa ajaa tällöin sokerituotantoaan alas, sillä pianhan glukoosia saadaan suoraan ruoansulatuksesta. Jollei sitten ruokaa syödäkään, verensokeri on alamaissa, samoin koko olo. Muutama muukin karvasaine aiheuttaa samankaltaisen reaktion.

Syö lämmintä ja mausteista

Jos ruoansulatuksesi on alitehoinen, jätä kylmä jäätelö syömättä. Ja jos haluat syödä salaattivihanneksia, syö ne mieluiten kypsennettyinä.

Myös mausteiden käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota. Lisää ruokiisi kuumia mausteita (sinappia, pippuria, cayennea, piparjuurta, inkivääriä jne.). Käytä reippaasti myös lämpimiä mausteita (kardemummaa, kurkumaa, kanelia, kuminaa, korianteria jne.).

Ruoansulatuksen jarruttajat

Alkoholi, kahvi ja sokeri vievät ruoansulatuksesta tehoa. Vältä kaikenlaisia limsojakin, ja jos haluat juoda kahvia, lisää siihen lämpimiä mausteita. Perinteisesti maustekahviin on lisätty kanelia tai kardemummaa; tämän hienostuneen tavan soisi tulevan meilläkin laajemmin käyttöön.

Tehostunut ruoansulatus tuo usein mukanaan  iloisia yllätyksiä. Monille yliherkkyyksille saa jättää hyvästit. Kun ruoka ei enää viivy pitkään vatsalaukussa, valkosoluilla ei enää ole tilaisuutta tunnistaa puolivalmisteita. Tällöin yliherkkyysoireetkin jäävät pois.

Keliaakikot ja maito-ongelmaiset

Keliakia ei ole ruoka-aineallergia, vaan sairaus, jossa suolistonukka häviää suoliston seinämistä gluteenipitoisia ruokia syötäessä. Tehostunut ruoansulatus voi auttaa muissa ongelmissa, mutta keliakiaa se ei poista.

Ja vaikka maitotuotteiden aiheuttamiin oireisiin saisikin hieman helpotusta tervehdyttämällä ruoansulatusta, oireista ei pääse koskaan täysin.Aikuisen nisäkkään ei yleensä tarvitsekaan kyetä sulattamaan maitoa. Maitosokerin tai -proteiinin sietokyky on perimässä. Ellei kyseessä ole maidonjuojakansa kuten esimerkiksi saksalaiset, ruotsalaiset, tanskalaiset, hollantilaiset ja masait, maito tuottaa erilaisia ongelmia ennemmin tai myöhemmin. Suorin maitoon yhdistetty oire on ripuli, mutta myös mm. lasten korvatulehdukset, ärtynyt virtsarakko ja astma voivat johtua maitotuotteista.

Maidonjuojakansojen jälkeläiset sietävät todennäköisesti meitä suomalaisia paremmin maitoa, mutta näidenkin keskuudesta löytyy maito-ongelmaisia.

Vahvista maksaa

Jos maksa toimii kunnolla, verestä löytyy vain normaalit määrät kuona-aineita. Terve maksa poistaa haitalliset aineet heti kun ne maksaan saapuvat. Kuona-aineisiin kuuluvat mm. ruoansulatuksesta tulevat ylimääräiset aineet, siitepöly ja muut sen kaltaiset vierasaineet sekä yksittäisten solujen aineenvaihduntajätteet.

Jos on jollekin ruoalle yliherkkä, ruoansulatuksesta voi vereen joutua paljonkin maksaa kuormittavia aineita. Niin paljon, ettei maksa ehdikään käsitellä kaikkia kuona-aineita. Tällöin osa näistä aineista pääsee uudelleen verenkiertoon. Jos näitä haitallisia aineita on veressä paljon, saamme erilaisia allergisia reaktioita.

Paranna siis ensin ruoansulatuksen tehoa. Sen jälkeen voit poistaa jäljelle jäävät ruoka-aineyliherkkyydet poistamalla ongelmalliset ruoka-aineet ruokavaliostasi.

Tärkeää syy alitehoiseen maksaan on sairaus, tavallisimmin maksatulehdus (hepatiitti). Myös liuotinaineet kuormittavat maksaa. Riskiryhmään kuuluvat erilaisten liuottimien parissa työskentelevät ammatinharjoittajat kuten parturit, kampaajat, huoltamotyöntekijät ja maalarit sekä myös aromaterapeutit, sillä haihtuvat öljytkin ovat liuottimia.

Sairauden tai liuotinaineiden heikentämä tai muuten ylikuormittunut maksa voi olla yhtä huonossa kunnossa kuin alkoholistin maksa. Se ei kertakaikkiaan jaksa enää toimia riittävän tehokkaasti. Silloin on todella tärkeää ryhtyä tukemaan sen toimintaa. Tähän tarkoitukseen kannattaa käyttää yrttejä kuten voikukkaa, takiaisen juuria tai lehtiä ja maarianohdaketta.

Jos maksa on luonnostaan alitehoinen, sen vahvistamiseksi kannattaa käyttää mm. hierakan tai happomarjan juuria.

Vahvista myös lymfaa

Lymfanesteenkin kiertoa on hyvä vahvistaa samalla, kun tehostaa ruoansulatusta ja maksaa. Hyviä yrttejä lymfan kiertoa vahvistavaan teehen ovat mm. nokkonen, peltokorte, takiaisen lehti, kierumatara, keltamatara, lutukka, päivänkakkara ja voikukka.


Vatsavaivoja tai flunssaa? Katso Vogelin vinkit oireisiin.

Tuntuuko, että vastustuskykysi ei ole parhain mahdollinen? Tai epäiletkö eturauhasvaivoja?

Lue vinkit

A.Vogelin blogit

Inspiraatiota terveelliseen elämään!

Lue blogit

Tiesitkö?

Yli 90 % mielihyvähormoni serotoniinista muodostuu suolistossa. Vatsan vaikutus koko terveyteemme on todella suuri.

Lue vinkit vatsavaivoihin

Alfred Vogelin ohjeet terveelliseen ja onnelliseen elämään

Luonto, paras lääkitsijä

Katso video