background

Maksa - terveyden tukipilari

Hyvin toimiva maksa on terveyden peruspilari. Mutta maksaa ei tule juurikaan miettineeksi, ennen kuin se tuottaa ongelmia. Maksa-arvot saattavatkin olla päällisin puolin kunnossa, mutta jatkuva väsymys ja haluttomuus sekä apea mieli saattavat johtua vajaatoimisesta maksasta.

Maksa on ihmeellinen kemiallinen laboratorio. Se on aina valmiina korjaamaan elimistöömme päätyneet haitalliset aineet – kunnes se ei enää jaksa toimia. Hyvin toimiva maksa on välttämätön ruoansulatukselle. Maksa työstää syömämme ravinnon käyttökelpoiseen muotoon. Maksalla on erittäin tärkeä tehtävä, se suojaa elimistöä haitallisilta aineilta, kuten lisä- ja torjunta-aineilta, lääkkeiltä ja alkoholilta. Maksa työstää nämä “haitalliset aineet” sellaiseen muotoon, että muutkin elimet kuten munuaiset, keuhkot ja iho voivat poistaa ne elimistöstä. Jos maksa ei voi hyvin, se alkaa läpäistä vierasaineita, jolloin elintärkeät entsyymitoiminnot häiriintyvät, elinten toiminnassa ilmenee ongelmia ja lopulta koko keho sairastuu. Jo kuukauden pidättäytyminen kuormittavista tekijöistä antaa maksalle mahdollisuuden tervehtymiseen ja puhdistumiseen. Maksan toimintaa tukevat myös yttivalmisteet Cynara sekä Antitox.

Mikä maksaa rasittaa?

Runsas alkoholinkäyttö on tunnetuin syy maksan kuormittumiseen, mutta maksa voi kuormittua muistakin syistä. Esimerkiksi kipulääkkeenä tunnetun parasetamolin väitetään olevan USA:ssa ja Englannissa yleisin syy maksavaurioihin. (BMJ 2006; 332:628). Ehkäisypillerit, hormonikorvaushoidot sekä epäterveelliset ruokailutottumukset aiheuttavat maksalle melkoista lisäkuormitusta ¬– ja kun tähän lisää vielä stressin ja kiireisen elämän sekä lisä- ja torjunta-aineet, maksa on hätää kärsimässä. Vogelin perustaja, luontaislääkinnän isä Alfred Vogel painotti jo vuosikymmeniä sitten Maksa ja Terveys -kirjassaan, että “maksan hoito on tärkeämpää kuin kaikki muu terveydenhoito yhteensä.” Vogel viittaa ajatuksellaan siihen, että maksan hoitaminen on hyväksi kaikille – olipa ihmisellä terveyshuolia tai ei.
Vaikka maksan toimintahäiriöt ovat usein oireettomia, merkkejä maksan huonosta toiminnasta voivat olla muun muassa selittämätön väsymys, ihon hillitön kutina, ihon keltaisuus ja voimakas janon tunne. Syyt selittämättömiin oireisiin on aina syytä selvittää lääkärin vastaanotolla, vaikka paljon on toki tehtävissä myös elämäntapojen osalta.

Hengitä ja hikoile

Maksan toimintaa voi helpottaa terveellisellä, vähärasvaisella ruokavaliolla, mutta myös hengittämällä ja hikoilemalla. Happi tekee hyvää maksalle. Syvähengitys aamulla heti herättyä, venyttely ja säännöllinen liikunta auttavat maksaa toimimaan paremmin. Maksalle hyödyllinen ruokavalio koostuu luomuruoasta, kuten höyrytetyistä kasviksista, täysjyväviljatuotteista, hapanmaitotuotteista ja kasviöljyistä.

10 vinkkiä maksan hyvinvointiin

1. Syö puhdasta luomuruokaa.

2. Syö runsaasti vihanneksia raakana, höyrytettynä tai mehuna, esim. Biottan Porkkana- ja Punajuurimehut sopivat hyvin maksalle.

3. Syö marjoja, kuten mustikoita ja mustaherukoita, niistä maksa tykkää.

4. Käytä kylmäpuristettuja, luomulaatuisia kasviöljyjä, esim. Merum-oliiviöljyä, seesami- tai pellavansiemenöljyä. Vähennä eläinrasvaa ja rasvassa kypsennettyjä ruokia.

5. Käytä hapanmaitotuotteita: piimää ja rahkaa, ne sulavat paremmin kuin tavallinen maito. Muista Molkosan!

6. Käytä alkoholia kohtuudella.

7. Jätä tupakointi tai ainakin vähennä sauhuttelua.

8. Ulkoile. 1-2 kaksi pientäkin kävelylenkkiä päivässä tekee hyvää.

9. Syvähengitä ja rentoudu.

10. Pidä tarvittaessa Antitox kuuri.


Lähteet: Alfred Vogel: Maksa ja Terveys, www.vogel.fi, www.terveydenhoitouutiset.fi