background

Mehupäivä

Alfred Vogel suositteli viikottaista mehupäivää

Alfred Vogel oli hyvin perillä paaston terveyshyödyistä.  Hän ei kuitenkaan suositellut 1900-luvun alkupuolella muodissa olleita vesi- ja teepaastoja vaan mehupaastoa.

– Mehupaasto ei rasita elimistöä niin paljon kuin vesipaasto. Kasvis- ja hedelmämehuja juomalla välttyy kovalta näläntunteelta. Lisäksi ne edistävät kehon nesteiden puhdistumista ja niistä saa arvokkaita vitaaliaineita, hän perustelee mehupaaston etuja kirjassaan Luonto, paras lääkitsijä.

– Jos pitkälle paastolle ryhtyminen arveluttaa, voi siihen valmistautua pitämällä viikoittain mehupaastopäivän. Aamulla juodaan hedelmämehua, puolen päivän aikaan kasvismehua, kunkin tarpeiden mukaan porkkana-, tomaatti- tai hapankaalimehua. Lisäksi juodaan Molkosania lähdeveteen sekoitettuna.

Vogel suositteli mehupäivää erityisesti henkistä työtä tekeville.

Liika proteiini haitallista

Vogelille säännölliset mehupaastokuurit ja -päivät olivat myös tehokas ja yksinkertainen keino vähentää proteiinien saantia. Hän piti runsasta eläinvalkuaisen syöntiä arvottomien hiilihydraattien ohella suurimpana syynä syöpä- ja sydänsairauskuolemiin, jotka lähes kymmenkertaistuivat hänen omana elinaikanaan.

Nykyään proteiineja syödään ylen määrin jopa 100 grammaa päivässä, Vogelin suositus oli rajoittaa määrä korkeintaan 0,5 grammaan painokiloa kohden. Siten esimerkiksi 60 kiloa painavalle 30 grammaa riittäisi hyvin varsinkin, kun valkuaisaineiden laatuun kiinnitetään huomiota.

– Keho joutuu käyttämään proteiiniylijäämää polttoaineena. Palamistuloksena syntyy kuona-aineita, jotka kehon pitäisi poistaa. Jos poistamiskyky on heikentynyt, kuona-aineet jäävät rasittamaan elimistöä. Ne altistavat ihmisen reumalle, muille nivelsairauksille ja kihdille ja saattavat hyvinkin olla osasyyllisiä myös syöpään. Tutkimillani luonnonkansoilla on näitä sairauksia äärettömän harvoin, päätteli Vogel.

Viite:

Alfred Vogel: Luonto, paras lääkitsijä. Gummeruksen kirjapaino Oy, Jyväskylä 2007

 

Vatsavaivoja tai flunssaa? Katso Vogelin vinkit oireisiin.

Tuntuuko, että vastustuskykysi ei ole parhain mahdollinen? Tai epäiletkö eturauhasvaivoja?

Lue vinkit

A.Vogelin blogit

Inspiraatiota terveelliseen elämään!

Lue blogit

Tiesitkö?

Yli 90 % mielihyvähormoni serotoniinista muodostuu suolistossa. Vatsan vaikutus koko terveyteemme on todella suuri.

Lue vinkit vatsavaivoihin