background

Myslistä puhtia päivään

Pari ruokalusikallista riittää

Kiire aamulla, ja aamupalalla pitäisi painaa pitkään puolille päivin? Pari ruokalusikallista luomumysliä pelastaa aamun.

Alfred Vogel oli innokas ulkoilmaihminen joka aina kun kiireiltään ehti hiihti ja patikoi kotiseutunsa vuorilla. Pitkille retkilleen hän varustautui pistämällä reppuun pussillisen mysliä. Siitä hän tiesi saavansa nopeasti energiaa mutta myös kestävyyttä uuvuttaviiin nousuihin jyrkillä alppirinteillä.

Ei mikä tahansa mysli

Hänen kehittelemänsä myslin salaisuus on raaka-aineissa. Hän mm. kelpuutti siihen ainoastaan luomuviljeltyjä täysjyväviljoja. Aito luomumysli on tietenkin makeuttamaton; siihen ei ole lisätty sokeria. Silti siinä on miellyttävää makeutta, joka on peräisin kuivatuista omenanpaloista ja sultanasrusinoista. Siinä on myös mantelirouhetta.

Ainutlaatuista Alfred Vogelin myslissä on hänen Kaukoidän tuliaisensa, durian-hedelmä. Siellä 1950-luvulla kiertäessään hän havaitsi paikallisten asukkaiden syövän duriania valmistautuessaan suuriin fyysisiin tai henkisiin ponnistuksiin. Tutkittaessa tämä eksoottinen hedelmä osoittautui poikkeuksellisen vitaaliainepitoiseksi, ja se onkin kuulunut alusta lähtien Vogel-mysliin.

Mysliä monella tapaa

Myslin voi valmistaa monella tapaa mieltymysten mukaan. Jos voi käyttää maitotuotteita, aamiaismysli Alfred Vogelin tapaan sekoitetaan 2–3 ruokalusikallisesta mysliä, tilkasta luomumaitoa, kevytkermaa tai luomujogurttia. Lisäksi sesongin marjoja tai hedelmiä. Jos haluaa lisää makeutta, voi lisätä hiukan hunajaa. Hunaja on myös nopea verensokerin nostaja aamutokkuraiselle. Maitotuotteet voi korvata tuoremehulla tai vedellä. Nesteen voi myös lämmittää, jos haluaa nauttia myslinsä lämpimänä.

Raakapuurotyyppinen mysli valmistetaan sekoittamalla neste mysliin jo edellisenä iltana. Täysjyvähiutaleet ehtivät kunnolla pehmetä ja puuroutua, ja hautuessaan yön yli mysli myös makeutuu. Aamulla myslipuuro nautitaan sitten tavalliseen tapaan maidon, marjojen tms. kera.

Jo muutama sukupolvi on meillä Suomessakin ehtinyt kasvaa Vogel-myslillä. Mikä kummallisinta, siihen ei kyllästy. Moni jo vauvana jauhetusta myslistä valmistettua puuroa tai velliä popsinut aloittaa edelleenkin työpäivänsä sekoittamalla aamiaismyslin. Todettu tosiasia on sekin, että mysli saa jaksamaan pitkälle iltapäivään. Eikä tällainen voimaruoka tule edes kalliiksi – riittäähän aikamiehellekin annokseksi jo muutama ruokalusikallinen.


ER


 


Vatsavaivoja tai flunssaa? Katso Vogelin vinkit oireisiin.

Tuntuuko, että vastustuskykysi ei ole parhain mahdollinen? Tai epäiletkö eturauhasvaivoja?

Lue vinkit

A.Vogelin blogit

Inspiraatiota terveelliseen elämään!

Lue blogit

Tiesitkö?

Yli 90 % mielihyvähormoni serotoniinista muodostuu suolistossa. Vatsan vaikutus koko terveyteemme on todella suuri.

Lue vinkit vatsavaivoihin