background

Stressi ja ravinto

Helpota stressiä terveellisellä ravinnolla

Kesälomat ovat jo kaukana takanapäin ja työ- ja opiskelurutiinit ovat täydessä vauhdissa. Vapaa-aika, tai vain aika pois tavallisesta rutiinista lataa patterejamme ja auttaa meitä tyhjentymään huolista ja muista rasitteista, joita on kasaantunut sisällemme vuoden aikana. Kesällä liikumme ulkona enemmän ja nautimme terveellisempää ruokaa tuoreiden vihannesten ja hedelmien muodossa. Kaikki yhdessä auttavat vahvistamaan immuniteettiamme, jota syksy ja talvi tulevat koettelemaan. Kuitenkin vastaanottotyössäni saadun kokemukseni mukaan jo heti ensimmäisinä koulupäivinä monet lapset saavat jonkun tartunnan. Samoin käy myös monille aikuisille, kun he palaavat töihin loman jälkeen. On jopa omaksuttu käsitys, että flunssakausi alkaa viimeistään loppukesästä, kun joudutaan kosketuksiin suuremman yhteisön kanssa, jossa pöpöt leviävät helpommin.

Flunssakausi
Nykyään flunssakausi saattaa joidenkin kohdalla venyä ympärivuotiseksi ja syyn oletetaan olevan vuosi vuodelta pahempi bakteeri tai virus. Yksikertainen totuus on, että elämme joka hetki virusten ja bakteerien ympäröimänä, joten jokaisella on mahdollisuus saada tartunta koska vain. Ympäristöolosuhteet, kuten väkijoukot, kosteus ja kylmyys vaikuttavat vain hyvin vähän tai ei ollenkaan siihen saako yksilö tartunnan vai ei. Kaikista merkittävin tekijä, joka suojaa meitä tauteja vastaan on oma immuniteettimme eli puolustuskykymme. Sen laatu vaihtelee melkoisesti yksilöstä toiseen. Ennen kaikkea olemme itse vastuussa hyvin pitkälle sen vahvuudesta.

Muutama vuosikymmen sitten flunssa saatiin kerran, pari talvessa. Ne sairastettiin ‘luonnollisesti’ ilman pitkäaikaisia antibioottikuureja. Kuume, lepo ja neste olivat parhaat keinot, jotka auttoivat elimistöä parantamaan itsensä ja siten vahvistumaan uusia pöpöjä varten. Joillekin saattaa tulla mieleen, että nykyään bakteerit ja virukset ovat eri luokkaa kuin ennen, sehän on selvä, koska nekin taistelevat olemassa olonsa puolesta! On kuitenkin täysin mahdollista olla sairastamatta flunssia, eikä edes tarvitse elää tyhjiössä, erossa muusta maailmasta!

Stressi
On jollain tapaa helppoa syyttää jotakin, jota ei voi nähdä tai käsin kosketella, kuten stressi. Nykyään jokaisella on stressiä vauvasta vaariin ja jostain syystä se vain lisääntyy ns. hyvinvointiyhteiskunnan kehittyessä. Stressi on tietenkin osa elämää, mutta ei ole alunperin tarkoitettu, että se valtaisi elämämme. Sopiva määrä stressiä saa meidät "tikittämään", mutta liian paljon tekee meidät sairaaksi. Elimistö pystyy itse käsittelemään sille tarkoitetun sopivan määrän stressiä. Jos elimistömme joutuu jatkuvasti stressatuksi, se ei kykene käsittelemään sitä, koska sisäänrakennetulla systeemillämme ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi kapasiteettia. Tosin elimistö pyrkii aina kompensoimaan ja tekemään parhaansa joka tilanteessa.

Mistä stressi tulee?
Jokainen meistä voi luetella joukon stressaavia tekijöitä, jotka ovat kaikille tuttuja, kuten raha-ongelmat, huonot pari- ym. suhteet, lähimmäisen kuolema, emotionaalinen stressi, unettomuus, liikunnan puute tai liian paljon liikuntaa, työpaikka ongelmat jne. Kuitenkin yksi merkittävin stressitekijä, joka jää aina mainitsematta on ravinto - huono ravinto.

Mitä on stressiravinto?
Viimeisen muutaman vuosikymmenen aikana ravintomme on muuttunut melkein tuntemattomaksi. Valmis- ja pikaruokia on vaikka millä mitalla ja kaiken värisistä ja makuisista juomista on runsauden pula, puhumattakaan makeisista ja välipala ruoista. Kaikilla edellämainituilla ihmisen ravinnoksi tarkoitetuilla aineilla on yhteisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat haitallisesti terveyteemme. Ensinnäkin ne ovat kaikki voimakkaasti prosessoituja eli alkuperäiset raaka-aineet ovat keinotekoisesti muunneltuja. Tämä prosessi puolestaan vaatii runsaasti synteettisiä lisä-aineita, että lopputulos olisi maittava, miellyttävä suussa, näyttäisi haluttavalta ja sillä olisi mahdollisimman pitkä säilyvyysaika, mainitakseni vain muutamia ‘etuja’. Lopputulos on kaikkea muuta kuin ravitseva, koska siitä puuttuvat tärkeät ravinteet, kuten vitamiinit ja hivenaineet sekä kuitu, vaikkakin silloin tällöin on joukkoon onkin lisätty jokunen synteettinen vitamiini.

Vähäravinteinen ruoka hidastaa elimistön toimintaa, kunnes pikkuhiljaa sen eri osat alkavat lakkoilla. Silloin ei ole ihme, että olomme on harmaa, vailla energiaa, elämä ei enää yksinkertaiseti maita ja vakava sairastuminen on vain hetken kysymys. Niinpä vähän vitamiineja ja hivenaineita sisältävä ravinto edesauttaa myös lisämunuaisten toiminnan hiipumista. Miten on sitten mahdollista, että tämä tärkeä elin, jonka tulisi auttaa meitä stressattuja nykyihmisiä, pystyy siihen, ellei se saa voimavaroja toimintaansa. Ainoa voimavarojen lähde myös tälle elimistön osalle on ravinteikas, luonnollinen ruoka.

Lomaruoka
Loma-aikana tulee hellitellä itseään ja perhettään, se on selvä! Nykyään keinot vain ovat liian usein vastoin omaa etuamme. Lomamatkustaminen on usein stressaavaa eikä sukuloiminenkaan aina luista ilman stressiä! Kuitenkin suurin ongelma on liiallisen huonon ruoan mässäily, vain sen vuoksi että ollaan lomalla. Tulee syötyä pikaruokaa, jäätelöä ja karkkeja, juotua ylenpalttisesti limsaa, kaljaa ja kofeiinipitoisia juomia ym. ja liikuntakin saattaa jäädä vain leukaperien varaan. Tämä ei tietenkään tarkoita, että kaikki ns. herkut, kuten jäätelö olisivat täysin pannassa,  kannattaa vain katsoa etteivät ne ala korvata itse aterioita.

Helpota stressiä terveellisellä ravinnolla
Lisämunuaiset, kuten kaikki muutkin elimistömme osat reagoivat positiivisesti, kun ne saavat puhdasta energiaa ja ravintoaineita. Niinpä kesän tulisi olla erityisesti se aika, jolloin lataamme varastot täyteen vitamiineja ja hivenaineita, siten vahvistaen puolustusjärjestelmäämme talvea varten. Paitsi, että vitamiinit tukevat suoraan puolustusjärjestelmäämme, niin monet niistä tukevat myös lisämunuaisia, jotka auttavat meitä stressi tilanteessa. Luonnollisesti niillä on myös voimakas vaikutus puolustusjärjestelmäämme.

Ravinnosta, jossa on runsaasti erilaisia vihanneksia, hedelmiä ja marjoja saamme mm. C-vitamiinia, joka on lisämunuaisille elintärkeä vitamiini. Myös beetakaroteeni, magnesium ja monet B-vitamiinit sekä D-vitamiini ovat tarpeellisia. D-vitamiinia elimistö valmistaa auringonvalosta, joka ei aina kuitenkaan ole taattua. Koska D-vitamiinin tarve on paljon suurempi ja monipuolisempi kuin on oletettu, monet pohjoisen pallonpuoliskon asukkaat kärsivät jatkuvasta vajeesta. Rasvainen kala ja kalaöljy sisältävät D-vitamiinia. Valitettavasti valkoinen ravinteista kuorittu vilja on yleistynyt suomalaisessakin ruokapöydässä. Sen sijaan täysjyväviljat sisältävät monia lisämunuaisellekin tärkeitä vitamiineja, kuten B-vitamiineja ja hivenaineita, joten niiden käyttö on ehdottoman tärkeää.

Terveellisen ravinnon hankkiminen ja valmistaminen ei ole vaikeaa, kun pitää mielessä muutaman perusasian:

  • tuoreet raaka-aineet

  • mahdollisimman vähän kovaa paistamista (kevyt höyrytys, keittäminen tai uunissa kypsyttäminen riittävät)

  • ravinnon monipuolisuus

  • lisäaineiden välttäminen, joka tarkoittaa roskaruoan ja limujen välttämistä.

Kohtuus
Sanalla on nykyään hyvin ’laaja’ merkitys, kuten on lasilla viiniä. Kohtuus käsitys on monien mielestä kaikki tai ei mitään ja lasi viiniä on ’kokokohtainen’ asia! Jos käytetään ns. nautintoaineita kohtuudella, kun perusruokavalio on kunnossa, se ei terveelle keholle suurempia ongelmia aiheuta, mutta miten usein kohtuus unohtuukaan. Ihminen puolustaa myös käyttäytymistään eri tavoin ja lomahan on yksi hyvä syy ylenpalttisuuteen. Loman jälkeinen krapula onkin sitten vaikeammin hoidettavissa, usein saattaa jäädä hoitamattakin. Olisikohan myöhäiskesän flunssa yksi merkki siitä, ettei ehkä tullut käytettyä lomaa  parhaalla mahdollisella tavalla, mitä tulee omaan terveyteen.

Terveellisiä esimerkkiaterioita
Ohessa muutamia esimerkkejä terveellisistä ateria-vaihtoehdoista. Valitse itsellesi sopiva vaihtoehto ja vaihtele niitä eri päivinä.

Aamiaisvaihtoehtoja

Lounasvaihtoehtoja

Illallisvaihtoehtoja

Välipalat
Jos tuntuu, että ei jaksa pääateriasta toiseen, kannattaa nauttia terveellinen, veren sokeria tasoittava välipala, mieluummin kuin kuitata se kahvilla ja pullalla tai suklaalla ja virvoitusjuomilla.

Ehdotuksia

  • tuore hedelmä ja 5-10 pähkinää tai mantelia tai 1 rkl siemeniä

  • pieni purkki maustamatonta jogurttia, johon voi sekoittaa marjoja ja mantelirouhetta

  • raakoja vihanneksia (porkkanaa, sellerinvartta ja puolikas avokado)

On tärkeää, että aterian raaka-aineita kierrätetään siten, että neljään päivään ei söisi ainakaan kaikkia samoja ruoka-aineita. Eli vihanneksia tulisi nauttia laidasta laitaan niin ikään eri kalavaihtoehtoja, jolloin aterioista tulee helposti vaihtelevia. Tällöin  niihin ei kyllästy, joka johtaisi jatkuvaan naposteluun ja voileipäkierteeseen.


Sinikka Pakeman


Vatsavaivoja tai flunssaa? Katso Vogelin vinkit oireisiin.

Tuntuuko, että vastustuskykysi ei ole parhain mahdollinen? Tai epäiletkö eturauhasvaivoja?

Lue vinkit

A.Vogelin blogit

Inspiraatiota terveelliseen elämään!

Lue blogit

Tiesitkö?

Yli 90 % mielihyvähormoni serotoniinista muodostuu suolistossa. Vatsan vaikutus koko terveyteemme on todella suuri.

Lue vinkit vatsavaivoihin

Alfred Vogelin ohjeet terveelliseen ja onnelliseen elämään

Luonto, paras lääkitsijä

Katso video