background

Mikä on vapaa radikaali?

Vapaat radikaalit ovat yhdisteitä joilla on pariton elektroni, mikä tekee niistä epävakaita ja  herkästi reagoivia.

Elimistössämme muodostuu vapaita radikaaleja luonnostaan mm. aineenvaihdunnan sivutuotteena. Myös ulkoiset tekijät kuten: stressi, tupakointi, lääkkeet, kova urheilu, saasteet, UV-säteily tms. edesauttavat niiden muodostumista.

Vapailla radikaalilla on myös hyödyllisiä tehtäviä, ne taistelevat tulehduksia vastaan. Mutta radikaalit voivat vauroittaa myös elimistön omia soluja ja yhdisteitä häiriten siten niiden toimintaa.

Solujen pintaan kohdistuu jatkuvasti vapaiden radikaalien iskuja, tätä kutsutaan hapettumisstressiksi. Jotta solu ei vaurioituisi tässä pommituksessa on tärkeää, että solun antioksidanttipuolustus on kunnossa.

Jos elimistössä on liikaa vapaita radikaaleja ne saattavat vaurioittaa soluja ja aiheuttaa kroonisia sairauksia. Niitä pidetään myös pääsyyllisinä vanhenemiseen sillä ne aiheuttavat häiriöitä normaaliin aineenvaihduntaan.

Antioksidantteja saa parhaiten terveellisestä ravinnosta joka sisältää päivittäin marjoja,  vihanneksia, hedelmiä (WHO:n suositus 400g päivässä).Vatsavaivoja tai flunssaa? Katso Vogelin vinkit oireisiin.

Tuntuuko, että vastustuskykysi ei ole parhain mahdollinen? Tai epäiletkö eturauhasvaivoja?

Lue vinkit

A.Vogelin blogit

Inspiraatiota terveelliseen elämään!

Lue blogit

Tiesitkö?

Yli 90 % mielihyvähormoni serotoniinista muodostuu suolistossa. Vatsan vaikutus koko terveyteemme on todella suuri.

Lue vinkit vatsavaivoihin