Kolme vihannesta, jotka tukevat vastustuskykyäsi!

A. Vogel Oy
A. Vogel Oy
@AVogelSuomi


20.08.2020

 

1. Valkosipuli


Valkosipuli on mainio mauste, mutta tiesitkö, että siitä on hyötyä myös immuunijärjestelmällesi? Tutkimusten mukaan valkosipuli on täynnä antioksidantteja, jotka auttavat torjumaan tulehduksia ja tukemaan immuunijärjestelmää. Valkosipulissa on myös paljon C- ja B6-vitamiineja sekä allisiini-nimistä yhdistettä. Tämä yhdiste vapautuu, kun pilkot tai murskaat valkosipulinkynnen. Allisiini antaa valkosipulille sen tunnusomaisen hajun ja sitä pidetään osasyynä valkosipulin vastustuskykyä tukeville ominaisuuksille. Allisiinin vuoksi on tärkeä litistää ja pilkkoa valkosipuli ennen käyttöä. Raaka valkosipuli on terveellisintä, mutta mikäli kypsennät sen, anna pilkotun valkosipulin seistä hetki ennen kypsennystä – tämä saattaa auttaa säilyttämään sen terveellisiä ominaisuuksia.


Näin voit lisätä valkosipulia ruokavalioosi:
- tee öljyä tai vinegrettiä raa'asta valkosipulista ja lorauta sitä salaattien, leipien ja keittojen päälle. Kuori valkosipulin kynsi, litistä se veitsen lappeella ja pilko. Laita silppu puhtaaseen lasipulloon ja kaada päälle oliiviöljyä tai viinietikkaa. Näin valkosipulin aromit imeytyvät öljyyn tai viinietikkaan ja saat herkullisen ja ravinnerikkaan kastikkeen.
- voit tehdä nopean ja maukkaan valkosipulikastikkeen lempisalaatillesi myös yhdistämällä litistetyn ja pilkotun valkosipulinkynnen, oliiviöljyä, omenaviinietikkaa, suolaa, pippuria ja ripauksen lempiyrttejäsi.
- lisää ruokavalioosi dippejä. Hummukseen, baba ganoushiin ja avokadodippeihin on helppo lisätä reilusti raakaa valkosipulia. Hummusta ja baba ganoushia voit valmistaa kerralla isomman erän ja pakastaa sitä käteviksi kerta-annoksiksi.
- paahda uunipellillinen kasviksia ja lisää mukaan kokonaisia valkosipulinkynsiä. Muista kuitenkin litistää kynnet ensin veitsen lappeella, jotta allisiini vapautuu, ja anna niiden seistä kymmenen sekunnin ajan. Ne antavat kasviksille mahtavan maun. Paahdetut valkosipulinkynnet maistuvat sellaisinaan tai niitä voi myös muussata kevyesti voidellun täysjyväpaahtoleivän päälle – näin saat rapeaa valkosipulileipää!
- käytä roppakaupalla valkosipulia kastikkeissa, muhennoksissa ja keitoissa. Kuori, litistä ja pilko 4-5 valkosipulinkynttä. Heitä ne pannulle ja lisää lempikasviksiasi sekä muut raaka-aineet.
- mikäli valkosipulin maku tökkii, voit myös syödä valkosipulikapseleita.


Muutamia valkosipulisia reseptejä:

Härkiskeitto ja gluteenittomat pannuleivät

Bombayn tulinen kasvispata

Portobello-tomaattikeitto

 

 

2. Vihreät lehtivihannekset


Vihreät lehtivihannekset sisältävät paljon C- ja K-vitamiinia ja folaattia, jotka tukevat immuunijärjestelmää. Lisäksi niissä on paljon antioksidantteja, jotka hoitavat terveyttäsi torjumalla vapaiden radikaalien aiheuttamia soluvaurioita.
Vinkki: mitä tummemman vihreä lehtivihannes, sitä enemmän antioksidantteja se sisältää!
Vitamiinien, mineraalien ja muiden tärkeiden ravinteiden lisäksi vihreät lehtivihannekset sisältävät myös sekä liukenevaa että liukenematonta kuitua.


Näin voit lisätä vihreitä lehtivihanneksia ruokavalioosi:
- Lehtivihanneksissa on paljon valinnan varaa, joten sinun ei tarvitse tyytyä pelkkään pinaattiin! Kokeile lehtikaalia, rucolaa, romaine-salaattia, mangoldia, keräkaalia ja pinaattikiinankaalia eli bok choyta.
- Jos et pidä lehtivihannesten mausta, peitä se! Voit naamioida nämä vihannekset makusi mukaiseksi monin tavoin. Esimerkiksi pinaatti piiloutuu mainiosti mustikka-banaanismoothien sekaan – makua ei huomaa, ja saat kuin vaivihkaa vihannesannoksen!
- Myös pestoon voi piilottaa esimerkiksi rucolaa perinteisen basilikan kaveriksi. Pyöräytä ne tahnaksi valkosipulin, parmesaanin, pinjansiementen, öljyn ja viinietikan kanssa ja käytä kastikkeena tai levitteenä.
- Lisää joka aterialle vihreistä lehtivihanneksista koostettu lisukesalaatti. Lorauta päälle valkosipulikastiketta saadaksesi lisää tehoa vastustuskykysi tukemiseen.
- Koristele ateriasi tuoreilla yrteillä. Persiljaa kalalle, basilikaa keitolle, korianteria currylle...
- Kokeile korvata leipä tai hampurilaissämpylä kaalin- tai salaatinlehdillä tai toteuttaa lempivoileipäsi salaatin muodossa.


Muutamia reseptejä vihreistä vihanneksista:

Lehtikaalismoothie

Olgan kasviskaalilaatikko

Keltajuuri-vihersmoothie

 

 

3. Värikkäät vihannekset


Värikkäät vihannekset sisältävät paljon C-vitamiinia ja antioksidantteja, jotka auttavat immuunijärjestelmää pysymään huippukunnossa. Tärkeiden vitamiinien lisäksi vihannekset sisältävät fytokemikaaleja, kasvikunnan tuottamia yhdisteitä, jotka ovat tärkeitä terveyden ja hyvinvoinnin ylläpidossa.
Paprikat, porkkanat, punajuuret, kurpitsat ja munakoisot lisäävät ruokavalioosi paitsi väriä, myös runsaasti vastustuskykyä tukevia vitamiineja.
Muista, että kypsennysprosessi voi vaikuttaa hedelmien ja vihannesten ravinnesisältöön. Kypsennä vihannekset mahdollisimman kevyesti siten, että niissä on vielä selkeä suutuntuma. Jos keität vihannekset, säästä keitinvesi ja käytä sitä kastikkeessa, jotta saat talteen siihen liuenneet vitamiinit.
Vinkki: punaisissa paprikoissa on erityisen korkea C-vitamiinipitoisuus – jopa korkeampi kuin monissa sitrushedelmissä!


Näin voit lisätä värikkäitä vihanneksia ruokavalioosi:
- pyri joka aterialla saamaan lautasellesi monia eri värejä. Tämä on helppo tapa varmistaa, että saat päivittäin monipuolisesti eri vitamiineja ja mineraaleja.
- pilko värikkäitä vihanneksia, esimerkiksi porkkanoita ja paprikoita, tikuiksi ja dippaa niitä vaikkapa tekemiisi valkosipulintäyteisiin dippeihin.
- lisää värikkäitä kypsennettyjä vihanneksia dippeihin. Paahdettu paprika, punajuuri ja porkkana maistuvat herkullisilta papudipin joukkoon sekoitettuna.
- myös perunamuusiin on helppo sekoittaa vihanneksia. Esimerkiksi porkkana ja bataatti toimivat mainiosti muusin seassa ja kun kuorrutat annoksen tuoreilla yrteillä, saat mukaan myös vihreää.
- tee vihannesmehua. Mikäli sinulla on mehulinko, kokeile mehustaa yhteen erilaisia vihanneksia ja lisää linkoon myös vihreä omena tuomaan makua. Valmiita pullotettuja vihannesmehuja puolestaan löytyy luontaistuote- ja ruokakaupoista. Varmista, että ostamasi mehu ei ole tehty tiivisteestä ja ettei siihen ole lisätty sokeria. Esimerkiksi laadukkaat Biotta-mehut ovat mainio vaihtoehto.
- vaihtelu virkistää! Kokeile ennakkoluulottomasti vihannesosastolta löytyviä aarteita, vaikka ne eivät olisikaan sinulle vielä tuttuja.
- jos syöt lihaa, vihannekset usein jäävät sivurooliin lihan paistatellessa ruoka-annosten päätähtenä. Varmistaaksesi riittävän vihannesten saannin kokeile välillä kääntää roolit päinvastoin: tee vihanneksista aterian keskipiste ja käytä lihaa lisukkeena.


Muutamia reseptejä värikkäistä vihanneksista:

Punajuurihummus

Porkkana-couscous-fetasalaatti

Täytetyt parsa-paprikat

 

Itsehoitovinkki: tässä jutussa mainitut vihannekset ansaitsevat erityismaininnan immuunijärjestelmää tukevien ominaisuuksiensa ansiosta. Muista popsia niitä monipuolisesti!
Mikäli joskus tuntuu, että olet vilustumassa tai tarvitset lisätukea vastustuskyvyllesi, tuoreesta punahatusta valmistettu Echinaforce on myös oiva valinta: se on itsehoitolääke flunssan ehkäisyyn ja tukihoitoon.

 

Lähteitä (englanniksi):

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11697022/

sciencedaily.com/releases/2011/10/111013121509.htm

ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3649719/

ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4819941/

 

Vatsavaivoja tai flunssaa? Katso Vogelin vinkit oireisiin.

Tuntuuko, että vastustuskykysi ei ole parhain mahdollinen? Tai epäiletkö eturauhasvaivoja?

Lue vinkit

A.Vogelin blogit

Inspiraatiota terveelliseen elämään!

Lue blogit

Tiesitkö?

Yli 90 % mielihyvähormoni serotoniinista muodostuu suolistossa. Vatsan vaikutus koko terveyteemme on todella suuri.

Lue vinkit vatsavaivoihin