7-ottelijat ja Make smoothiella


Make Leppänen

Make on ammattivalmentaja, urheiluhieroja ja naisten 7-ottelijoiden lajivalmentaja. Urheilijoiden ravitsemusasiat on Makella hyvin hallussa vuosien kokemuksen myötä. Make teki Biotta-mehuista mainiot proteiini- ja energiajuomareseptit urheilijoiden avuksi.

ProtskupaukkuTässä on aika tuhti paukku, jonka voi vaikka jakaa perheen toisen treenaajan kanssa tai sitten laittaa jääkaappiin odottamaan seuraavaa kertaa. Vaikka smoothiet ovatkin ”esihienonnuksensa” vuoksi hyvin imeytyvää niin silti tällainen tuhdimpi protskuannos (vaikka puolet tästä annoksesta =  20g)  kannattaa ottaa ainakin tuntia ennen treenin alkua, mutta harjoituksen jälkeen sen voi nauttia vaikka välittömästi.

Makua voit taas säädellä fiiliksen mukaan, mutta huomioi että kokonaisuus muuttuu helposti sen mukana.

Tehotreenaajien kannattaa muistaa riittävä hyvälaatuisen proteiinin määrä, sillä kudosten uusiutuminen ja kasvu ovat pitkälti siitä kiinni.

Mutta muistetaan, että kaikkia perusravinteita tarvitaan kokonaisravitsemuksen ylläpitämiseksi. Hyvä raaka-aineita ovat mm: avokado, mantelit, kaakaojauhe, merisuola, tammenlehväsalaatti, oliiviöljy.

Yksi helpoimmista juoma-annoksista on nykyaikainen versio mustikkamaidosta:  sekoita Biottan Mustikkamehua ja maitoa fifty-fifty = nopea ja ravitseva pikajuoma.Maken energiadrinkkiMaken energiadrinkki on tarkoitettu ennen treeniä (n.45 min) ja välittömästi treenin jälkeen nautittavaksi energia- ja ravintolataukseksi. Toimii myös osana aamuruokailua.

Jos teet useampia drinkkejä päivän mittaan niin voit jättää kanamunasta keltuaiset pois tai käyttää munanvalkuaisjauhetta. Makeutta voit omien tottumusten mukaan lisätä esim. puolikkaalla banaanilla tai ksylitolilla, marjoilla jne. Vain mielikuvitus on rajana.

Lisävinkki: drinkin entsyymipitoisuutta voit lisätä lisäämällä joukkoon salaatinlehtiä (entsyymi = ”biokatalysaattori”), kannattaa kokeilla.

Jos olet voimalajien harrastaja niin voit lisätä proteiinin määrä esim. munanvalkuais- tai proteiinipitoisella jauheella. Kuntoilijan proteiinin tarve on n. 0,8 g painokiloa kohti, mutta teholajeissa suositellaan 1,4-1,8 g / painokilo. Kun käytät hyvälaatuisia (=luomua aina kun mahdollista) raaka-aineita niin hivenaineiden ja vitamiinien tarve tulee hyvin tyydytetyksi.