background

Ravinnon on palveltava terveyttä

Terveellinen ravitsemus Alfred Vogelin mukaan


”Jopa 80 prosenttia sairauksista on seurausta tietämättömyydestä ja leväperäisyydestä elimistön ravinnolle asettamia vaatimuksia kohtaan. Usko lääkkeiden kaikkivoipaisuuteen enempää kuin itse lääkkeetkään eivät palauta terveyttä sairastuttuamme, jollemme muuta elämäntapojamme luonnonmukaisemmiksi. Suurin osa sairauksista on seurausta epäterveellisestä ravinnosta ja luonnottomista elämäntavoista.”

Lainaus on Alfred Vogelin vuonna 1935 ilmestyneestä kirjasta ”Die Nahrung als Heilfaktor” (Ravinto terveystekijänä). Luonnonmukaisten elämäntapojen puolestapuhujana hän oli vakuuttunut siitä, että mahdollisimman käsittelemätön, puhdas ravinto oli tärkeä osa luonnonmukaista elämäntapaa. Syötäessä tällaista ravintoa ei tarvitse olla huolissaan siitä, saako liikaa tai liian vähän vitamiineja ja muita tärkeitä ravintoaineita. ”Luonto antaa kaiken, mitä terve ruumis ja sielu tarvitsevat”, hänellä oli tapana sanoa.

Seuraavassa Alfred Vogelin näkemykset terveellisestä ravitsemuksesta tiivistettynä kymmeneen kohtaan:

  1. Olet mitä syöt. Ravinnon on  palveltava terveyttä, mutta samalla se on myös suuri mielihyvän lähde. Parasta on luomulaatuinen ruoka, joka nautitaan mahdollisimman tuoreena ja vähän käsiteltynä. Tällöin myös ruoan maku samoin kuin sen terveysvaikutukset ovat parhaimmillaan.
  2. Suosi mahdollisimman puhdasta, runsaasti kuituja, vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita sisältävää ruokaa. Suositeltavia rasvoja ovat hyvälaatuiset kasviöljyt sekä arvokkaita omega-3 -rasvahappoja sisältävä kalarasva.
  3. Syö rauhallisesti ja pureksi ruoka kunnolla (”Hyvin pureksittu on puoliksi sulatettu”). Illalla pitäisi syödä kevyemmin, esimerkiksi salaattilautanen, hedelmiä tai keittoa.
  4. Valmista ateriat niin, etteivät arvokkaat ravintoaineet tuhoudu ja että ruoka on helposti sulavaa. Tarpeetonta kuumentamista ja varsinkin rasvassa paistamista tulisi välttää. Keittämistä vaativia ruokia ei pitäisi lämmittää uudelleen. Käytä vain poikkeustapauksissa puolivalmisteita ja valmisruokia. Pakastetut elintarvikkeet ovat purkitettuja parempi vaihtoehto.
  5. Totuttele tekemään aterian päätteeksi pieni kävelylenkki. Se syventää hengitystä ja tehostaa ruoansulatusta.
  6. Pidä silloin tällöin paastopäivä. Suolistoa lepuuttavan ja hoitavan paaston voi toteuttaa pitämällä säännöllisesti mehu-, hedelmä- tai hapankaalipäivän. Myös höyrytetty täysjyväriisi sopii paastopäivään.
  7. Nauti kahvia ja alkoholia hyvin kohtuullisesti. Tupakoinnista tulisi luopua.
  8. Käytä ruoanvalmistuksessa yrttimausteita, ituja, versoja ja siemeniä. Mausta ruokaa myös valkosipulilla, piparjuurella ja sitruunamehulla. Iloinen ja hyväntuulinen ilmapiiri ovat tärkeä osa onnistunutta ateriaa.
  9. Syö kohtuullisesti. Kun ravinto on täysiarvoista, Alfred Vogelin mukaan jopa 40-50 prosenttia tavanomaista pienemmät ruokamäärät riittävät. Pienemmistä ruokamääristä huolimatta täysiarvoisesti syövä tulee raffinoitua ruokaa syövää paremmin ravituksi.
  10. Alfred Vogel söi itse pääasiallisesti luomulaatuista, emäsylijäämäistä kasvisruokaa, jossa raakaravinnolla oli suuri osuus. Samankaltaista ruokaa syövät monet luontaistaloudessa elävät alkuperäiskansat.

Alfred Vogel käsittelee ravintokysymyksiä kirjoissaan Luonto, paras lääkitsijä ja Maksa ja terveys. Ravinto on teemana myös Vogel-opaassa Terveellistä ruokaa Alfred Vogelin tapaan.