background

Kauranversouute rauhoitti koiran

Uudenvuodenaatto on tai ainakin se voisi olla iloinen ilta. Perheessäni  on kuitenkin ollut koira jo toistakymmentä vuotta. Niinpä viime uudenvuodenaattoakin suunnitellessani ajattelin ensimmäiseksi sitä, kuinka muuten niin mukava koirani selviäisi ilotulitusrakettien paukkeessa stressaamatta itseään ja minua aivan uuvuksiin.

Koirani ei normaalioloissa ole mielestäni mikään hermoraunio sen enempää kuin paukkusäikkykään. Pakoputken paukahdus tai mereltä  päin sotaharjoitusten aikana kuuluvat tykinäänet eivät saa sitä kuin kohottamaan päätään ja kuuntelemaan hetken aikaa tavallista tarkemmin.

Ilotulitusrakettien räjähdykset ovat sille kuitenkin liikaa, vaikken koiran kanssa koskaan pahimman paukkeen aikana ulkona olekaan. Keskiyön tunnit vuoden viimeisenä päivänä ovat aina olleet koiralleni hankalia, ja sen paniikkikäyttäytyminen on saanut minutkin huolestumaan.

Jo ensimmäisten paukahdusten kuuluessa iltapäivän ja alkuillan tunteina koirani on alkanut vapista, vikistä ja haukkua ja kulkea perässäni niin lähellä jalkojani, että olen saanut koko ajan varoa kompastumasta siihen. Yrittäessäni saada siihen kontaktia puhumalla ja silittelemällä en ole saanut sitä edes katsomaan minua niin kuin sen tapana tavallisesti on.

Keskiyön tunnit ovatkin sitten kuluneet melko tuloksettomissa koiran  rauhoitusyrityksissä. Pahaksi onneksi olen kaiken lisäksi aina asunut ilotulituksen kannalta miltei pahimmassa mahdollisessa paikassa eli Helsingin keskustassa.

Eläinlääkäri: lääkkeet eivät täysin vaarattomia
Kysyin ongelmaan joitakin vuosia sitten neuvoa koirani lääkäriltä, ja hän antoikin mukaani uudenvuodenaattoa varten kerta-annoksen rauhoittavaa lääkettä. Jostakin syystä sen teho ei kuitenkaan ollut toivottu, vaikka koira ehkä olikin jonkin verran tavallista rauhallisempi. Eläinlääkäri totesikin lääkkeen antaessaan, että taatusti tepsivän annoksen antaminen ei kotioloissa ole hänen mielestään täysin turvallista. Lisäksi kaikki lääkkeet eivät kuulemma vaikuta samalla tavalla kaikkiin eläimiin. Koska tulos oli niin heikko, en enää viime vuosina ole hankkinut lääkettä. Myös viittaus siihen, ettei lääkitys ehkä ole täysin turvallista, on saanut minut luopumaan lääkkeestä.

Tehokas vaikutus suuremmalla annoksella
Tiesin toki jo vuosia sitten, että kauranversouutetta (Avena sativa) on käytetty rauhoittavana rohtona eläimille. Olin kokeillut sitä itsekin yhtenä uudenvuodenaattona antamalla koiralle sen painon mukaiset suositellut kymmenisen tippaa. Tulos ei ollut kehuttava, En tuon kokeilun perusteella oikein uskonut  kauranversouutteen tepsivän koiraani, vaikka olinkin kuullut hämeenlinnalaiselta eläinlääkäri Heikki Sirkkolalta, että kauranversouute oli rauhoittanut esimerkiksi levottoman saksanpaimenkoiran, johon mikään muu ei ollut tepsinyt leikkauksen jälkeisessä levottomuustilassa.

Viime uudenvuodenaattona minulla oli kuitenkin kotona pullollinen Avena sativaa, ja koska tilanne oli jo alkuillasta hankala, annoin koiralle koemielessä parikymmentä tippaa uutetta eli kaksinkertaisen annoksen edelliseen kokeiluuni verrattuna.

Vaikutus oli niin tehokas, että jo puolen tunnin, tunnin kuluttua koira vain kohotti hiukan korviaan raketin paukahtaessa. Kaikki tavalliset paniikkioireet eli haukkuminen, vikinä, kokovartalovapina ja levoton juoksentelu olivat poissa.

Parin, kolmen tunnin kuluttua alkoi tuntua siltä kuin vaikutus olisi vähentynyt, koska koira tuli hiukan levottomaksi. Annoin sille uudet parikymmentä tippaa, vaikka niin selkeä yliannostelu vähän mietityttikin. Taas koira pysyi pari, kolme tuntia rauhallisena lisääntyvästä paukuttelusta huolimatta.

Kolmannen annoksen annoin hiukan ennen puoltayötä. Tulos oli uskomaton. Pahimman paukutteluvaiheen aikana koira vain nosteli korviaan ja oli tavallista valppaampi, mutta ei vapissut, ei haukkunut eikä ulissut. Se vaikutti suorastaan uskomattoman lujahermoiselta.

Iltapäivän ja illan kokonaisannokseksi tuli yhteensä viitisenkymmentä tippaa. Annos ylittää monin verroin suositellun määrän, mutta koira ei saanut siitä ainakaan mitään havaittavia haittavaikutuksia. Se ei myöskään nukkunut eikä ollut mitenkään tokkurainen, tavanomaisen levollinen vain.

Viime vuoden kokemusten jälkeen olenkin jo hyvissä ajoin varannut pullollisen Avena sativaa edessä olevaa vuosituhannen vaihdetta varten. Vaikka paukuttelu tulee luultavasti olemaan ennätyksellinen, odottelen uudenvuodenaattoa ilman huolta, sillä aion tällä kertaa antaa koiralle uutetta jo hyvissä ajoin iltapäivällä.

Professori Sinikka Piippo:
Kauranversouute lievittää jännitystiloja

Kasvilääkintään perehtyneen professori Sinikka Piipon mukaan kauran vaikutus perustuu keskushermostoa rauhoittavaan aveniinialkaloidiin.

 - Kaurauute lievittää tuska- ja jännitystiloja, unettomuutta, masennustiloihin liittyviä hermostollisia ongelmia, hermostollista väsymystä ja keskittymisvaikeuksia. Kauranversouutteen vaikutus muistuttaa mielestäni kärsimyskukan (Passiflora incarnata) vaikutusta, kertoo Sinikka Piippo.

Eläinlääkäri Heikki Sirkkola:
Oikea annostus on syytä kokeilla

Hämeenlinnalainen eläinlääkäri Heikki Sirkkola kirjoittaa vuonna 1993 julkaistussa kirjasessaan Luontaislääkintää ja homeopatiaa eläinlääkkääjille kaurasta seuraavasti:

”Avena sativa; kauranversouute, Gramineae. Käytetään lievänä rauhoittavana aineena. Eläin ei kuitenkaan vaikuta pökkyräiseltä. Voidaan antaa pennulle ensimmäisiksi öiksi uudessa kodissa, hermostuneille näyttelyissä ja kilpailuissa, auto-, juna ja lentokuljetuksissa. Oikea annostus on syytä kokeilla. Isolle koiralle voi antaa jopa 20 tippaa, henki ei lähde isommastakaan annoksesta. Uute tosin lähes aina alkoholipohjainen. Kissoille ja pikkukoirille riittää yleensä 1–10 tippaa n. tuntia ennen matkaa tms. Avena sativaa voi antaa siitoskaudella, lisäksi sitä voi käyttää kaikkien sairauksien tukihoitona, joissa lievästä rauhoittamisesta on hyötyä, varsinkin jos sairauteen liittyy ripulia.”

Lähde: Terveydenhoitouutiset/MR

 

Avena Sativa

50 ml

€ 13,30

lisää ostoskoriin

Avena sativa on valmistettu tuoreista kauranversoista.
Lue lisää