Yrttien kotiviljely: usein kysytyt kysymykset

Varpu Tavi
Varpu Tavi
Tietokirjailija


30.06.2021

Millä kasveilla yrttien kotikasvatus kannattaa aloittaa, kun ei ole kokemusta siitä? Mitkä ovat "helpoimpia" yrttejä tässä suhteessa?

 

Basilika on helppo kasvatettava ja monikäyttöinen ruoanlaitossa. Sitä voi käyttää myös rohdoksena: juo masennukseen ja ahdistukseen basilikateetä kolmasti päivässä parin viikon ajan. Parvekkeella ja ovenpielissä basilika estää karpästen ja hyttysten tuloa sisälle.


Muita helpohkoja kasvatettavia ovat esimerkiksi tilli, persilja, sitruunamelissa ja rosmariini.

 

Basilika

 

Mitkä yrtit viihtyvät myös parvekkeella?

 

Ratkaisevaa on, mihin suuntaan parveke avautuu, miten paljon aurinko paistaa siihen. Varjoisalla parvekkeella viihtyvät lähinnä koristekasvit, eteläisellä taas tarvitaan taas runsaasti kastelua ja myös auringonsuojaa. Parhaiten viljelyyn sopivat länsi- ja itäparvekkeet. Voit kasvattaa yrttejä ruukuissa ja kasvulaatikoissa. Parvekkeelle saa lisää tilaa yrteille, kun käyttää porrashyllyjä.

 

Kuinka terveellistä on kasvatella kaupungissa parvekkeella yrttejä tai muuta syötävää? Mistä tietää, onko liikaa saastetta liikenteestä tms.?

 

Mikäli parveke on vilkasliikenteisen tien varrella ja alakerroksissa, ilmansaasteita kertyy kasveihin. Silloin kannattaa perustaa keittiöpuutarha ikkunalaudalle. Jos asunto on ylimmissä kerroksissa, tilanne muuttuu. Kun on tutkittu ilman laatua esimerkiksi kattoviljelmillä, on havaittu, etteivät liikenteen päästöt kantaudu korkealle.

 

Sitruunamelissa

 

Kuinka hoitaa yrttien kastelu paahtavan kuumalla lasitetulla parvekkeella?

 

Suuri apu on altakasteluruukuista, joiden säiliö tarvitsee täyttää vain kerran viikossa tai kahdessa (kuumalla parvekkeella useammin). Niistä kasvit saavat tasaisesti vettä. Yrttejä kannattaa myös suihkutella. Aurinkovarjolla yrttejä voisi suojata keskipäivän pahimmalta paahteelta.

 

Miten kasvit säilyvät hengissä, kun kasvattaja on reissussa?


Helpoin ratkaisu tässäkin ovat altakasteluruukut. Niiden ainoa huono puoli on melko korkea hankintahinta. Jos ei niihin ole mahdollisuutta, pitää pyytää ystävää yrttien kastelijaksi. Yrtit kärsivät niin liiasta kuin liian vähäisestäkin kastelusta.

 

Ruohosipuli

 

Vinkkejä ruohosipulin kasvatukseen?

 

Ruohosipuli ei juurikaan viihdy sisätiloissa. Se menestyy paremmin parvekkeella tai pihalla, koska se pitää valosta ja ilmasta. Ruohosipuli kasvaa mieluiten yksin ja tarvitsee suuren ruukun, jonka pohjassa on reiät. Se vaatii säännöllistä kastelua, eikä kestä kuivumista, mutta se ei pidä ruukun pohjalla seisovasta vedestäkään. Ruohosipulia kannattaa luomulannoittaa kuukauden välein, sillä se on ravinneahmatti.

 

Mitkä yrtit sopivat tomaattien kumppanuuskasveiksi?

 

Basilika on mainio kumppanuuskasvi tomaateille, sillä se torjuu lentäviä hyönteisiä tuoksullaan. Tomaateille hyödyllisiä kavereita ovat myös persilja ja minttu.

Vatsavaivoja tai flunssaa? Katso Vogelin vinkit oireisiin.

Tuntuuko, että vastustuskykysi ei ole parhain mahdollinen? Tai epäiletkö eturauhasvaivoja?

Lue vinkit

A.Vogelin blogit

Inspiraatiota terveelliseen elämään!

Lue blogit

Tiesitkö?

Yli 90 % mielihyvähormoni serotoniinista muodostuu suolistossa. Vatsan vaikutus koko terveyteemme on todella suuri.

Lue vinkit vatsavaivoihin