Yrttiviljelyn ABC

Ravitsemus & Ruoka | Rohtokasvit ja yrtit

Varpu Tavi
Varpu Tavi
Tietokirjailija


30.04.2020

A: Valitse kasvupaikka


Eteläinen ikkuna on paras valonsaannin kannalta, sillä voi aloittaa viljelyn aikaisin keväällä. Itään ja länteen antavat ikkunat sopivat myös kasvatukseen, mutta pohjoisikkunalla kasvit eivät saa tarpeeksi valoa. Eteläikkunan kasveja pitää kastella usein, sillä ne kuivuvat helposti. Mikäli asunnossasi on ikkunoita eri suuntiin, käytä helposti liikuteltavia ruukkuja, joita voit tilanteen mukaan siirrellä.
Parvekkeelle tai pienelle pihalle voi perustaa hyvinkin tuottoisan kasvimaan. Saat lisää viljelyalaa ottamalla käyttöön myös seinät ja katon. Porrashyllyköt ja amppelit tarjoavat paljon mahdollisuuksia viihtyisän ja tuottoisan parvekkeen luomiseen. Varjoisalla parvekkeella viihtyvät lähinnä koristekasvit, eteläisellä tarvitaan taas runsaasti kastelua ja myös auringonsuojaa. Parhaiten viljelyyn sopivat länsi- ja itäparvekkeet. Voit kasvattaa yrttejä ruukuissa ja kasvulaatikoissa.
Parasta kasvualustaa yrteille on multa, jossa on jonkin verran hiekkaa, savea ja kalkkia sekä humusta (maatunutta orgaanista ainesta, kompostia).

 

Piparminttu

 

B: Valitse yrtit

 

Voit kasvattaa yrttejä joko siemenistä tai valmiista taimista, joita saa puutarhakaupoista (ruokakaupoissa myytävien ruukkuyrttien istutus onnnistuu melko harvoin, ne ovat tavallisesti sellaisiksi jalostettuja). Taimien käyttö on helppoa ja nopeampaa mutta myös kalliimpaa.
Yrttejä on yksi-, kaksi- ja monivuotisia. Monivuotisille pitää löytyä sopiva talvehtimispaikka (esimerkiksi kellari, jossa lämpö ei nouse yli 10°C). Ulkona yrttien selviäminen talven yli on Suomessa melko heikkoa.
Voit valita yrttejä myös sen mukaan, haluatko niitä ruoanlaittoon, lääkekäyttöön vai kauneudenhoitoon. Yrttejä ruoanlaittoon ovat esimerkiksi basilika, laakeri, kirveli, meirami, mintut, persiljat, rakuuna, rosmariini, ruohosipuli, salvia, sitruunamelissa ja timjami. Yrttejä lääkekäyttöön ovat vaikkapa kehäkukka, rohtoraunioyrtti, piparminttu ja fenkoli. Yrttejä kauneudenhoitoon ovat mm. aaprotti, kamomillasaunio, laventeli, siankärsämö, silmäruoho ja tilli. Eräitä yrttejä voi käyttää kaikkiin kolmeen tarkoitukseen.
Voit myös valita yrttejä kumppanuuskasviperiaatteella. Yleensä suositellaan, ettei yksi-, kaksi- ja monivuotisia kasveja kasvatettaisi vierekkäin. Yksivuotisia yrttejä ovat mm. basilika, sarviapila, tilli, kamomilla, persilja ja stevia.

VINKKI: Jos aiot kasvattaa vain yhtä yrttiä, valitse basilika. Se on monikäyttöinen ruoanlaitossa ja sitä voi käyttää myös rohdoksena (masennukseen ja ahdistukseen basilikateetä kolmesti päivässä parin viikon ajan). Sen lisäksi basilika parvekkeella ja ovenpielissä estää kärpästen ja hyttysten tuloa sisälle. Basilika on myös mainio kumppanuuskasvi tomaateille, sillä se torjuu lentäviä hyönteisiä tuoksullaan.

Yhdessä viihtyvät tilli, krassi, meirami ja persilja. Ne voi jopa istuttaa samaan pitkulaiseen ruukkuun. Monivuotisista yrteistä hyviä kumppanuuskasveja ovat ruohosipuli, timjami, salvia ja sitruunamelissa. Sitruunamelissa on aina hyväksi yrteille, mutta se leviää hyvin helposti isoksi pensaaksi, joten sen kasvuala kannattaa rajata.

 

Sitruunamelissa

 

C: Hoida yrttejä


Mikäli kasvatat yrtit siemenistä, suihkuttele kylvöstä vedellä säännöllisesti, jotta se ei pääse kuivumaan. Jos istutat taimia, irrota taimi ruukusta kääntämällä se ylösalaisin ja pitämällä varovasti taimea sormien välissä. Kopauta ruukun reunaa pöytää vasten siten, että juuripaakku pysyy yhtenäisenä. Aseta juuripaakku istutuskuoppaan niin, että kuopan reunat jäävät hiukan juuripaakun yläpuolelle. Täytä kuoppaa vähitellen, tiivistä ja kastele.
Yrtit tarvitsevat säännöllista kastelua. Seuraa myös, että ne saavat riittävästi auringonvaloa, mutta eivät liikaa suoraa auringonpaistetta.