Alkuvoimaa luonnosta

Nainen, hyvää vuosikertaa


A.Vogelin vaihdevuosi infosta löydät tietoa erilaisista vaihdevuosioireista ja miten niitä voi helpottaa luonnon keinoin. Paras ikä on nyt!

Lataa oma vaihdevuosiopas tästä!

etusivu > tuotteet > oireet > vaihdevuodet

Vaihdevuodet eli menopaussi

Vaihdevuodet ei ole sairaus vaan luonnollinen, naisen elämänkaareen kuuluva ajanjakso. Vaihdevuodet saattavat kuitenkin aiheuttaa kiusallisia vaihdevuosioireita, kuten yöhikoilua ja kuumia aaltoja.

Vaihdevuodet osa naisen elämänkaarta

Vaihdevuodet (menopaussi) ei ole sairaus vaan luonnollinen, naisen elämänkaareen kuuluva ajanjakso, joka ajoittuu keskimääriin 45–55 ikävuosiin.

Menopaussi-termiä käytettiin tiettävästi ensimmäisen kerran Ranskassa 1600-luvulla. Kuitenkin vasta suhteellisen äskettäin käsite on tullut laajempaan tietoisuuteen. Vielä 100 vuotta sitten eliniän odote oli huomattavasti nykyistä lyhyempi ja vain harva nainen eli niin kauan että olisi kokenut vaihdevuodet. Lisäksi korkean iän saavuttaneet naiset kuuluivat yleensä ylempiin yhteiskuntaluokkiin eikä heille olisi tullut mieleenkään puhua tämänkaltaisista asioista.

Menopaussi-sana tulee kreikankielisistä sanoista mĕn tai menos, joka tarkoittaa kuukautta, ja  pausis, joka tarkoittaa pysähtymistä. Nimi sopii hyvin vaihdevuosien lääketieteelliseen selitykseen, ts. ajanjaksoon, jolloin kuukautiskierto lakkaa.

Miten vaihdevuodet etenevät?

Kuukautiset eivät lopu yhtäkkiä vaihdevuosien alkaessa. Aluksi yhdet kuukautiset saattavat jäädä väliin tai niiden alku lykkääntyy. Vuodot saattavat myös muuttua aiempaa runsaammiksi tai epäsäännöllisiksi, ennen kuin ne loppuvat kokonaan.

Normaalin kuukautiskierron  muutosten lisäksi alkaa ilmetä muitakin oireita. Tyypillisimpiä ovat kuumat aallot hikoiluineen, yöhikoilu sekä voimakkaat mielialan heilahtelut. Näiden nk. vaihdevuosioireiden kesto vaihtelee suuresti; ne saattavat kiusata vain muutamia kuukausia tai vuosikausia. Vaihdevuosien mukanaan tuomaa muutos- ja siirtymäaikaa nimitetään myös perimenopaussiksi, ts. menopaussiin eli kuukautisten päättymiseen johtavaksi ajanjaksoksi.

Mistä tiedät eläväsi vaihdevuosia?

Tähän yleiseen kysymykseen ei ole yksinkertaista vastausta. Useimmiten vaihdevuosioireita esiintyy jonkin aikaa ennen kuukautisten loppumista sekä niiden loppumisen jälkeen.

 • Minkä ikäisenä voi odottaa vaihdevuosiensa alkavan? Keskimäärin kuukautiset loppuvat 51–52 vuoden iässä. On myös naisia, joilla kuukautiset loppuvat jo 35-vuotiaina tai vasta 60-vuotiaina. Ei kuitenkaan ole kovin todennäköistä, että jotkin vaihdevuosiin viittaavat oireet todella johtuisivat niiden alkamisesta, jos olet alle 45-vuotias.
 • Esiintyykö sinulla tavanomaisia vaihdevuosioireita  kuten kuumia aaltoja ja yöhikoilua? Alavireisyys ja voimakkaat mielialan heilahtelut saatavat myös viitata vaihdevuosien alkamiseen. Monilla voi lisäksi ilmetä  aiempaa enemmän lihas- ja nivelkipuja.
 • Jos vaihdevuosiin liittyvät asiat askarruttavat, kannattaa viimeistään nyt varata aika gynekologilta. Vaihdevuosien alkamista ei kuitenkaan voi määrittää täysin varmasti esim. verikokeella.

Vaihdevuosioireiden hoito

Osa naisista selviytyy vaihdevuosistaan suhteellisen helposti eivätkä he koe tarvitsevansa niihin minkäänlaista hoitoa.  Osalla taas vaihdevuosien oireet ovat siinä määrin vaikeat, että ne haittaavat elämänlaatua huomattavasti. Seuraavista asioista voi tällöin olla apua:

 • Ensimmäiseksi kannattaa selvittää, onko ruokavaliossa tai elintavoissa parantamisen varaa.
 • Kuumat aallot ja yöhikoilu ovat yleisimmät vaihdevuosioireet. Niitä esiintyy yli 80 %:lla vaihdevuosi-ikäisistä naisista. Kuumiin aaltoihin ja yöhikoiluun voi saada apua salviauutetta sisältävistä kasvivalmisteista.
 • Kasvivalmisteista kuten mäkikuismasta, kärsimyskukasta ja  orapihlajasta voi olla apua myös alavireisyyteen ja univaikeuksiin.
 • Vaihdevuosioireisiin on monia erilaisia lääkevalmisteita, joiden sopivuudesta itsellesi kannattaa keskustella lääkärin kanssa.
 • HRT (hormone replacement therapy, hormonikorvaushoito) on ollut yleisin keino lievittää vaihdevuosioireita. Hoidon suosiota on horjuttanut tieto siihen mahdollisesti liittyvistä sivuvaikutuksista. Vaikeisiin vaihdevuosioireisiin hormonikorvaushoito on edelleenkin varteenotettava vaihtoehto.

Mikä aiheuttaa vaihdevuodet

Menopaussi alkaa kuukautisten loputtua.

Kun ymmärtää, mitä kuukautiskierron (menstruaatio) aikana tapahtuu, on helpompi ymmärtää myös kierron päättymiseen liittyviä tapahtumia.

Ennen vaihdevuosia (ja murrosiän jälkeen) munasolu kypsyy ja irtoaa normaalisti kerran kuussa. Tätä prosessia säätelevät aivolisäkkeen tuottamat hormonit.

Vuosien myötä mahdollisen raskauden aiheuttamat, sekä lapseen että äitiin kohdistuvat terveysriskit kasvavat. Luonto on ottanut tämän huomioon ohjelmoimalla solumme niin, että tietyn iän saavutettuaan naisen keho lakkaa tuottamasta munasoluja.

Tässä tilanteessa aivolisäkkeen tuottamien hormonien määrä alkaa vähentyä. Tämä viestittää munasarjoille, ettei niiden enää tarvitse tuottaa munasoluja jolloin niiden irtoaminen munasarjasta (ovulaatio) lakkaa. Enää ei myöskään tarvita kuukautiskiertoa ja vuotoa kohdun paksuuntuneen limakalvon poistamiseksi.  Samalla progesteroni- ja estrogeenitasot laskevat.

Menopaussi merkitsee näin ollen biologisesti naisen hedelmällisen kauden päättymistä.  Toisaalta näin varmistetaan, että raskaaksi tuleva nainen olisi fyysisesti  riittävän vahva.

Menopaussin aikaiset hormonaaliset muutokset aiheuttavat suoraan ja epäsuorasti monia erilaisia oireita.  Yleisimpiä ovat kuumat aallot ja yöhikoilu. Laskeva estrogeenitaso saa aivot (hypotalamuksen) olettamaan, että kehon lämpötila on kohonnut, jolloin jäähdytysmekanismit kuten hikoilu ja ihon punoitus käynnistyvät.

Millaisia oireita vaihdevuodet voivat aiheuttaa?

Kaikki naiset kokevat vaihdevuodet. Sen sijaan niihin liittyvien erilaisten oireiden ilmaantuminen ja niiden kokeminen on hyvin yksilöllistä.

 • On naisia, jotka tuskin huomaavat vaihdevuosiaan ja niiden aiheuttamia hormonaalisia muutoksia kuukautisten loppumista lukuun ottamatta.
 • Kuukausirytmin muuttumisen lisäksi useimmat kärsivät ainakin jossakin määrin kuumista aalloista ja yöhikoilusta.
 • Pieni vähemmistö naisista kärsii vaikeista vaihdevuosioireista, jotka häiritsevät päivärutiineja ja heikentävät merkittävästi elämänlaatua.
 • Vaikka kärsisi vaikeistakin vaihdevuosioireista, on hyvä pitää mielessä, ettei kyse ole sairaudesta vaan naisen normaaliin elämänkaareen kuuluvasta ajanjaksosta.

Vaihdevuosista on myös hyötyä

Monesti vaihdevuosiin suhtaudutaan pelkästään negatiivisesti jo siitäkin syystä, että ne liitetään vanhenemiseen. Vaihdevuodet eivät suinkaan ole vain kielteinen asia naisen elämässä.

 • Vaihdevuodet ja kuukautisten loppuminen tuovat uutta vapautta naisen elämään.
 • Runsaista, kivuliaista vuodoista ja PMS (pre-menstrual syndrome) -oireista kärsineille naisille menopaussi merkitsee suurta helpotusta ja loppua säännöllisille sairaspäiville.
 • Raskaaksi tulemisen mahdollisuuden poistuminen merkitsee myös helpotusta.

0 tuotetta ostoskorissa