Ohessa tietoa miten ruoansulatuksemme toimii ja miten voit tukea sen toimintaa.
Kuvittele, että ruoansulatusjärjestelmä on junarata, jota pitkin junat kulkevat säännöllisesti. Ruoan matka elimistössä toimii samaan tapaan. Paksusuolen tehtävä on poistaa jätteitä ihmiskehosta kerran tai kaksi päivässä.
Kun ruoka saapuu elimistöön, se pitää pureskella huolella. Vain pieneksi jauhettu ruoka käynnistää elimistömme ruoansulatusprosessin kunnolla. Pureskelu valmistelee vatsaa ruoan mahalaukkuun saapumiseen, laukaisee mahahapon ja ruoansulatusentsyymien tuotannon sekä ruoan sulattamisen.
Ruoka kulkee ohutsuolesta paksusuoleen, jonka eritteet auttavat ruoan siirtymistä peräsuoleen.
Paksusuolen bakteerit hajottavat ruokaa, pilkkovat jäänteitä ja tuhoavat haitallisia aineita. Ne tuottavat myös B- ja K-vitamiineja, joista osa imeytyy verenkiertoon paksusuolessa.
Pitääksesi ruonsulatuksen toimivana huolehdi hyvälaatuisesta ja monipuolisesta ravinnosta, syö ja liiku säännöllisesti. Vältä roskaruokaa sekä liiallista vehnän, sokerin, alkoholin, juustojen ja leivän nauttimista. Suosi salaatteja, vihanneksia, marjoja ja hedelmiä – ja tee runsaasta veden juonnista tapa!
Cynara scolymus eli latva-artisokka on syötävä kasvi, josta käytetään ruoaksi nupulla olevien kukkamykeröiden pohjat ja terälehtien alaosat. Latva-artisokkaa käytetään myös teenä ja kasviuutteena. A.Vogelin Cynara tippojen sisältämä artisokkauute tukee ruuansulatusta ja edistää suoliston normaalia toimintaa ja hyvinvointia. Se sopii käytettäväksi ruokailun yhteydessä. Artisokka myös edistää veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina.
Cynara artisokka-uute tukee ruoansulatusta ja suoliston hyvinvointia