background

Immuunijärjestelmä

Miten immuunijärjestelmä toimii

Mikä on immuunijärjestelmä?

Immuunijärjestelmä on elimistön puolustusjärjestelmä vieraita taudinaiheuttajia (patogeeneja) kuten viruksia, bakteereja ja sieniä vastaan. Sen oleellinen osa ovat erityyppiset valkoiset verisolut (leukosyytit), joita muodostuu luuytimessä.

Moitteettomasti toimiessaan immuunijärjestelmä on jatkuvasti valppaana suojellakseen meitä infektioilta ja kaikenlaisilta elimistöön tunkeutuneilta taudinaiheuttajilta ja pieneliöiltä.

Miten immuunijärjestelmä toimii?

Hyökkäävällä patogeenilla on monia esteitä voitettavanaan, ennen kuin se kykenee tunkeutumaan elimistöön ja lisääntymään siellä. Ensinnäkin sen on läpäistävä ulkoinen suoja eli iho. Jos taudinaiheuttaja on päässyt elimistöön esimerkiksi ruoan mukana, sen on säilyttävä hengissä voimakkaissa vatsahapoissa. Nenäontelo saattaa vaikuttaa helpolta lähestymistieltä, mutta sielläkin limakalvojen erittämä lima pysäyttää ja huuhtelee pois tunkeilijat. Myös sylki ja kyyneleet sisältävät antibakteerisia entsyymejä, jotka neutraloivat suuhun tai silmiin joutuneita patogeeneja.

Syljen entsyymeistä ja vatsahapoista huolimatta syvemmälle ruoansulatuskanavaan päässeet taudinaiheuttajat voivat vielä juuttua suoliston limakalvoille. Suolistossa on peräti yli 70% koko kehon immuunisoluista, jotka etsivät ja tuhoavat sinne joutuneita patogeeneja. Jos taudinaiheuttajien onnistuisi kaikesta huolimatta imeytyä suolistosta verenkiertoon, ne joutuvat veren mukana vielä maksaan ja sen immuunisolujen käsittelyyn.

Jos patogeenit onnistuvat läpäisemään kaikki edellä kuvatut puolustusmuurit ja onnistuvat tulehduttamaan kudoksen, käynnistyy immuunireaktio (immuunivaste).

Vahingoittuneet solut hälyttävät apua vapauttamalla välittäjäaineita kuten TNF-α:aa, jotka houkuttelevat paikalle immuunisoluja.

 • Paikalle saapuneet immuunisolut tunnistavat patogeenit elimistölle vihamielisiksi ja hälyttävät apuun lisää puolustussoluja taudinaiheuttajien tuhoamiseksi. Hyökkäys oireilee kuumeena, väsymyksenä, aristavina ja/tai turvonneina rauhasina ja mahdollisesti vuotavana nenänä.

 • Immuunijärjestelmä voi muodostaa vasta-aineita taudinaiheuttajille. Vasta-aine on kuin kyseiselle patogeenille räätälöidyt käsiraudat; se sitoo taudinaiheuttajan ja auttaa näin paikalle saapuvia immuunisoluja tunnistamaan ja tuhoamaan pahantekijän. Vasta-aine jää immuunijärjestelmään ollen siellä valmiina toimintaan, jos kyseinen patogeeni ilmaantuisi myöhemmin uudelleen.

Kun immuunijärjestelmä toimii tehokkaasti

 • Et saa helposti tartuntoja
 • Paranet nopeasti flunssasta ja muista (tartunta)taudeista
 • Et ole yliherkkä erilaisille ärsykkeille
 • Yleisvointisi on hyvä

Kun immuunijärjestelmä toimii tehokkaasti, ympärillä olevat taudinaiheuttajat eivät pääse pureutumaan elimistöön. Vaikka saisikin tartunnan, siitä pääsee nopeasti eroon ja mahdolliset oireet kuten lämmönnousu ovat lieviä ja lyhyempikestoisia.

Kun immuunijärjestelmä toimii vajaatehoisesti

Immuunijärjestelmän heikentyminen näkyy lisääntyneenä alttiutena virus-, bakteeri- ja sieni-infektioille. Koko järjestelmä toimii hitaammin ja tehottomammin jäljittäessään ja yrittäessään tuhota taudinaiheuttajat. Näin myös tulehduksesta kertovat oireet kuten kuume, turvonneet rauhaset, kurkkukipu, limaisuus jne. pääsevät kehittymään useammin ja voimakkaampina.

Miksi immuunijärjestelmä saattaa heikentyä?

 • Epäterveellinen ravinto ja ruokailutavat
 • Runsaasti (huonoja) rasvoja sisältävä ravinto
 • Runsas alkoholin käyttö
 • Tupakointi
 • Stressi, mielipaha
 • Unenpuute

 

Vatsavaivoja tai flunssaa? Katso Vogelin vinkit oireisiin.

Tuntuuko, että vastustuskykysi ei ole parhain mahdollinen? Tai epäiletkö eturauhasvaivoja?

Lue vinkit

A.Vogelin blogit

Inspiraatiota terveelliseen elämään!

Lue blogit

Tiesitkö?

Yli 90 % mielihyvähormoni serotoniinista muodostuu suolistossa. Vatsan vaikutus koko terveyteemme on todella suuri.

Lue vinkit vatsavaivoihin