Keskikesän villivihannes - Päivänkakkara

Henriette Kress
Henriette Kress
Yrttiterapeutti


29.06.2021

 

Älä kerää sellaisia päivänkakkaran kukkia, jotka ovat jo niin vanhoja että keskiosa on kupera. Jos tarkkaan katsoo, niiden kukkien keltaisissa osissa on ruskeita täpliä. Täplät ovat kukkapohjassa kasvavien toukkien elonmerkkejä. Juuri auenneissa kukissa ei ole toukkia eikä näin ollen myöskään toukkia. Kukinnan jälkeen voi päivänkakkaroista kerätä niiden lehtiä.

 

Koristele kesäiset salaattisi päivänkakkaran nuorilla kukilla tai rakenna salaatti päivänkakkaroiden ympärille. Päivänkakkaraa voi toki lisätä myös keitettyihin ruokiin, mutta se on näyttävimmillään juuri raakana tarjoiltuna.

 

 

Päivänkakkara rohtokasvina


Kuivatuista kukista tehty tee on mainio apu virtsatietulehduksiin. Lisäksi se on mieto lymfan kiertoa lisäävä yrtti.

 

Näköislajeja


Peltosaunion eli saunakukan (Tripleurospermum inodorum) lehdet ovat tillimäiset, missä päivänkakkaran lehdet ovat ehjät ja harvakseltaan hammastetut. Peltosaunio ei ole myrkyllinen, muttei kovinkaan hyvän makuinen.

 

Kamomillasaunion (Matricaria recutita) lehdet ovat tillimäiset. Kamomillasaunio on herkullinen teekasvi. Merisaunio (Tripleurospermum maritimum) kasvaa meren rannoilla. Se on hyvin matala ja sillä on tillimäiset lehdet. Se ei ole myrkyllinen. En tiedä mausta, koska se on ollut aika harvalukuinen siellä, missä olen sitä nähnyt.

 

Viljellyistä kasveista reunuspäivänkakkara (Tanacetum parthenium) muistuttaa päivänkakkaraa. Reunuspäivänkakkaran lehdet ovat liuskaiset ja maku on hyvin karvas. Reunuspäivänkakkara ei ole myrkyllinen.

 

Myös erilaiset marketat eli pensaspäivänkakkarat (Argyranthemum frutescens) muistuttavat päivänkakkaraa. Koska taimikauppojen kesäkukat myrkytetään (ellei ne ole luomulaatua), en tiedä mausta. Ilman hyönteis-, rikka- ja tautimyrkytyksiä kasvi olisi syötävä. Puutarhassa kasvatetut näyttävät päivänkakkarat voidaan käyttää luonnonvaraisen päivänkakkaran tapaan.

 

Tunne poimimasi kasvit: lue yleiset villivihannesten keräysohjeet

 

Vatsavaivoja tai flunssaa? Katso Vogelin vinkit oireisiin.

Tuntuuko, että vastustuskykysi ei ole parhain mahdollinen? Tai epäiletkö eturauhasvaivoja?

Lue vinkit

A.Vogelin blogit

Inspiraatiota terveelliseen elämään!

Lue blogit

Tiesitkö?

Yli 90 % mielihyvähormoni serotoniinista muodostuu suolistossa. Vatsan vaikutus koko terveyteemme on todella suuri.

Lue vinkit vatsavaivoihin