Herbamaren syntysijoilla

Varpu Tavi
Varpu Tavi
Tietokirjailija


30.07.2013

Herbamaren tuoteperhe. Käytän itse suolana pelkästään Herbamarea. Uusi suosikkini on Herbamare Low Salt, joka on kaliumsuola niille, jotka terveydellisistä syistä karttavat natriumia. Pieniä näytepurkkeja pidän mukana esimerkiksi pyöräretkillä ja piknikeillä.

Alfred Vogel pohti aikoinaan, miten hän saisi yhdistetyksi yrtit ja kasvikset jokapäiväisessa käytössä olevaan aineeseen. Yrttiuutteethan valmistetaan siten, että yrtit uutetaan alkoholiin ja niiden ravinteet siirtyvät prosessissa. Vogel oivalsi, että samaa periaatetta voisi soveltaa suolan valmistukseen. Tässä prosessissa yrtit imeytetään suolaan. Yrtit toimivat samalla myös paakkuuntumisen estoaineina. Vogel piti tärkeänä, että suolaan lisätään myös kelp-merilevää jodinlähteeksi.

 

maseerausta

 

Yrttien maserointi suolaan meneillään.

 

Vierailin Colmarissa Ranskassa A.Vogelin tehtaalla tutustumassa Herbamare-suolan valmistusprosessiin. Herbamare valmistetaan kahdesta osasta merisuolaa ja yhdestä osasta tuoreita yrttejä ja kasviksia. Kasvisvalikoima vaihtelee sen mukaan, mikä Herbamaresuola on kyseessä. Herbamaren merisuola kerätään perinteisellä, raffinoimattomalla menetelmällä Etelä-Ranskasta Camarguen alueelta, josta saadaan laadukkainta merisuolaa.

Alfred Vogelin terveysfilosofian yksi kulmakivi on kokonaisten ja tuoreitten luomuyrttien ja kasvisten käyttäminen. Niinpä luomuviljelijät toimittavat sadon tuoreeltaan tehtaalle, ja prosessi käynnistetään heti. Kokonaiset yrtit maseroidaan ja kuivataan alle 50°C lämpötilassa. Kuivauksessa yrttien kosteus haihtuu ja niiden sisältämät aromit imeytyvät suolaan. Koko valmistusprosessi kestää vain kymmenen tuntia.

 

monsieur-ciofi

Monsieur Jean Ciofi esittelee minulle tehdasta.

 

A.Vogelin toimintaperiaatteisiin kuuluu sopimusviljelijöiden kunnollinen kohtelu. Luomuviljelijöille halutaan taata elinkeinon jatkuvuus, joten sopimukset ovat pitkäkestoisia ja A.Vogel sitoutuu ostamaan joka vuosi tietyn määrän kasviksia. Monsieur Ciofi kertoi olleensa A.Vogelin palveluksessa liki viisitoista vuotta, ja tänä aikana vain yksi viljelijä on vaihtunut - ja hänkin omasta tahdostaan. Kasvikset viljellään pääosin Reinin laaksossa. Herbamarea valmistetaan 4,3 - 5 miljoonaa pakkausta vuodessa. Niistä 80% on 250 gramman kokoisia, joita myydään eniten Ranskassa ja Ruotsissa, 500 gramman pakkauksilla on kysyntää erityisesti Kanadassa.

Omaan terveysfilosofiaani Herbamare istuu hyvin: se lisää ruokiin luonnollista aromikkuutta ja maukkautta, se ei sisällä lisäaineita, jodikin tulee luonnon omasta lähteestä. Nyt kun olen ryhtynyt käyttämään Herbamare Low Salt kaliumsuolaa perinteisten Herbamare-laatujen lisäksi, natriumin saantini on vähentynyt entisestään - ja kaliumin ja natriumin saannit ovat paremmassa tasapainossa. Nykyihmisen kaliumin saantihan on kutistunut murto-osaan siitä, mitä metsästäjä-keräilijät ammoisina aikoina saivat ravinnostaan. Vastaavasti natriumin saanti on kymmenkertaistunut, mikä omalta osaltaan on kasvattanut elintasosairauksien riskiä.