background

Valmistautuminen paastoon

Hyvä valmistautuminen pehmentää siirtymistä itse paastoon.

Valmistautuminen paastoon on todella tarpeen, sillä paasto eli kiinteästä ravinnosta pidättäytyminen merkitsee melkoista muutosta tavanomaiseen ruokavalioosi. Siksi elimistöllesi on annettava aikaa sopeutua valmistautumisviikon ajan (4-5 päivää).

 

Ruokailu


Koska lähtökohtamme ovat kovin erilaiset, tarkkoja ruokavalio-ohjeita valmistautumispäiville ei ole syytä antaa. Ruokatottumuksesi saattavat jo ennestään olla varsin "oikeaoppisia", toisilla taas on enemmän keventämisen varaa. Tärkeää on kuitenkin, että kevennät omaa ruokavaliotasi hyvissä ajoin, jotta mehuihin siirtyminen sujuisi mahdollisimman pehmeästi. Siirtymistä helpottaa myös paastomehujen makuun totutteleminen. Vogelin paastopakettien Biotta-mehut ovat korkealaatuisia luomumehuja. Niillä voi jo siirtymävaiheessa korvata välipalan tai osan ateriaa. 

 

Valmistautumisviikon ruokavalion pääperiaatteena on syödä vähemmän lihaa ja rasvaisia, raskaita tai makeita ruokia ja vastaavasti enemmän kasviksia, hedelmiä ja täysjyväviljatuotteita. Niiden ravintokuidut helpottavat myös suolen toimintaa ja puhdistumista, mikä on tärkeää ennen varsinaista mehuviikkoa. Myös aterioiden kokoa on hyvä vähitellen pienentää mahalaukun pienentämiseksi paastokuosiin.

 

Nautintoaineet


Kahvi, musta tai vihreä tee, tupakka ja alkoholi sen enempää kuin muutkaan nautintoaineet eivät kuulu paastoon. Jos tutut nautintoaineet jätetään kerralla pois, jo tästä saattaa aiheutua monenlaisia ongelmia kuten päänsärkyä ja pinnan kiristymistä. Vähennä siis kahvin ja teen juontia asteittain.

 

Vesi


Jollet ole ollut kovin innokas veden nautiskelija, nyt tätä hyödyllistä tapaa on hyvä alkaa opetella. Aloita aamu suurella lasillisella huoneenlämpöistä lähdevettä, ja juo useampi lasillinen pitkin päivää esimerkiksi ennen aterioita. Päivittäisen vesimäärän tulisi olla vähintään 1,5 - 2 litraa.

 

Paastopaketti


Hanki valmistautumisviikon aikana paastojuomat. Vogelin viiden päivän paastopaketti on helppo ratkaisu, se sisältää kaikki paaston aikana tarvitsemasi juomat sekä muut tarvikkeet. Luontaistuotekaupassa tai -osastolla asioidessasi kannattaa hyödyntää henkilökunnan asiantuntemusta paastokysymyksissä. Tutustu kunnolla paketin sisältöön ja lue mukana oleva opas.

 

2 päivää ennen paastoa alkaa suolen tyhjennys

 

Mittaa kahtena paastoa edeltävänä iltana yhteen vesilasilliseen ruokalusikallinen pellavan siemeniä ja toiseen silputtua kuivattua luumua. Nauti pellavansiemenet ja luumut liotusvesineen aamulla tyhjään vatsaan, niillä saat vatsan toimimaan.

Ennen paaston alkua suoli on hyvä saada mahdollisimman tyhjäksi. Suolen toiminnasta tulisi huolehtia myös varsinaisen paaston aikana. Näin ehkäistään mahdollisia paasto-oireita kuten päänsärkyä ja väsymystä.

Paastoa edeltävänä iltana suoli huuhdellaan paastopaketin mukana tulevan suolihuuhtelupussin avulla. Huuhtelu tehdään päivittäin myös paaston aikana. Katso ohjeet huuhteluun.

Suolen tyhjentämiseen paastoa edeltävänä iltana voi käyttää vaihtoehtoisesti glaubersuolaa (apteekista) tai muita lempeitä laksatiiveja, mutta se ei ole välttämätöntä kun noudattaa em. valmistautumisohjeita. Paaston edistyessä suolihuuhtelu helpottaa oloa.

 

Tästä alkaa paasto ja matka hyvään oloon!