background

Vatsan turvotus

Syitä ruoansulatuksesta johtuvaan vatsan turvotukseen

Yleisimmät ruoansulatuksesta johtuvat syyt vatsan turvotukseen ovat

  • Ruoansulatushäiriöt
  • Refluksitauti
  • Huono laktoosin tai jonkin muun ruoka-aineen sieto
  • Ummetus
  • Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS)

Turvottava, täysinäinen olo johtuu yleensä siitä, että ruoansulatuskanavassa muodostuu normaalia runsaammin kaasua. Sitä muodostuu suolibakteerien toiminnan yhteydessä erilaisten kemiallisten reaktioiden seurauksena. Normaalisti toimivassakin suolessa muodostuu päivittäin yli viisi litraa kaasua. Kun ruoansulatus jostakin syystä häiriintyy tai estyy, suolibakteerien toimintakin muuttuu. Myös kemialliset reaktiot häiriintyvät ja seurauksena saattaa olla voimakasta kaasun muodostusta.

Ruoansulatushäiriöt ja refluksitauti eli mahan happamen sisällön nousu ruokatorveen viittaavat ongelmiin ruoansulatuskanavan ylemmissä osissa. Ruoka ei tällöin sula kunnolla ruoansulatuskanavan alkupäässä ja seurauksena on turvottava, ähkyinen olo.

Erilaiset intoleranssit, yleisimmin laktoosiin ja gluteeniin liittyvät, estävät ruoansulatuskanavan keskiosaa viimeistelemästä ruoan sulatusta. Osittain sulamaton ruokamassa on jälleen syynä käymiseen ja turvottavan suolistokaasun muodostukseen.

Ummetus, ärtyvän suolen oireyhtymä sekä dysbakterioosi (suolen epänormaali bakteerikanta) ovat pääasiallisesti ruoansulatuskanavan alaosaan kohdistuvia vaivoja. Niiden kehittymiseen vaikuttavat lukuisat eri tekijät, joista yksi merkittävimmistä on suolen lukuisien bakteerikantojen välillä vallitseva epätasapaino.

Vinkkejä helpottaa ruoansulatusperäistä turvotusta

Ruoansulatusperäisen vatsan turvotuksen helpottaminen riippuu luonnollisesti turvotuksen aiheuttajasta. Yleensä kuitenkin seuraavista vinkeistä ja elämäntapaan liittyvistä asioista voi olla hyötyä:

  • Pureskele ruoka kunnolla – hyvä tavoite on 30 kertaa jokaista suupalaa
  • Juo runsaasti vettä päivän aikana
  • Mutta vältä runsasta juomista juuri ennen ateriaa tai sen aikana. Neste laimentaa ruoansulatusentsyymejä ja voi siksi heikentää ruoansulatusta.
  • Yritä välttää stressiä ja opettele käsittelemään stressaavia tilanteita
  • Liiku säännöllisesti
  • Vältä kuplajuomia, myös hiilihapotettua vettä
  • Vältä makeita virvoitusjuomia, kevytjuomia ja olutta
  • Vältä sipuleita, kaalia, kukkakaalia, herneitä, papuja, omenoita
  • Vältä liian suolaisia, prosessoituja ja rasvaisia ruokia
  • Laktoosipitoiset maitotuotteet kuten juustot, jäätelö, maito voivat aiheuttaa oireita, mutta hapanmaito valmisteet, voivat olla hyödyllisiä turvotuksesta kärsiville ihmisille

Kasvivalmisteet ruoansulatuksen tueksi

Katkerokasveja kuten isorantasappea (Centaurium)  käytetään monissa ruoansulatusta tukevissa valmisteissa. Olet ehkä joskus törmännyt ruokailun jälkeen juotaviin  digestiiveihin, ne on yleensä valmistettu juurikin katkerokasveista ja niiden kitkerän maun on sanottu helpottavan ruoansulamista. 

Latva-artisokka (Cynara scolymus) ja voikukka (Taraxum officinalis) ovat tunnetuimpia ruoansulatusta tukevia kasveja. 

Stressi voi myös olla syynä ruoansulatusongelmiin. Jos vatsasi reagoi herkästi stressiin, kannattaa kokeilla kärsimyskukkaa (Passiflora).

Milloin on syytä hakeutua lääkäriin

Yleensä turvotusta aiheuttavien suolistokaasujen syyt eivät ole erityisen vakavia eivätkä anna aihetta lääkärissä käyntiin. Joskus kuitenkin vatsan turvotus voi olla merkki vakavammasta vaivasta.  Jos epäilet jotakin tavallisuudesta poikkeavaa, on viisainta kääntyä lääkärin puoleen.

Myös seuraavissa tapauksissa on syytä  neuvotella lääkärin kanssa:

  • Voimakas vatsakipu
  • Selittämätön ripuli tai oksentelu
  • (Turvotus)oireiden paheneminen
  • Pistely rinnan alueella, rintakipu
  • Verinen tai musta uloste
  • Laihtuminen

 

 

Cynara

50 ml

€ 13,30

Cynaran sisältämä artisokka tukee ruuansulatusta ja edistää suoliston normaalia toimintaa ja …
Lue lisää