Vatsan turvottamisella tarkoitetaan tavallisesti täysinäistä, ähkyistä oloa ja turvonnutta vatsaa, joka saa vaatteet kiristämään. Tällaiset tuntemukset viittaavat voimakkaaseen suolistokaasujen kehittymiseen eli ilmavaivoihin.
Kyseessä on useimmiten toiminnallinen vaiva, joka ei johdu sairaudesta. Vatsan turvotusta aiheuttaa tavallisesti ruoansulatuksen häiriintyminen ja sen seurauksena suolistokaasujen liiallinen muodostus. Ohessa käsitellään nimenomaan ruoansulatusperäistä turvotusta ja sen taustalla olevia tavanomaisia syistä.
Yleisimmät ruoansulatuksesta johtuvat syyt vatsan turvotukseen ovat
Turvottava, täysinäinen olo johtuu yleensä siitä, että ruoansulatuskanavassa muodostuu normaalia runsaammin kaasua. Sitä muodostuu suolibakteerien toiminnan yhteydessä erilaisten kemiallisten reaktioiden seurauksena. Normaalisti toimivassakin suolessa muodostuu päivittäin yli viisi litraa kaasua. Kun ruoansulatus jostakin syystä häiriintyy tai estyy, suolibakteerien toimintakin muuttuu. Myös kemialliset reaktiot häiriintyvät ja seurauksena saattaa olla voimakasta kaasun muodostusta.
Ruoansulatushäiriöt ja refluksitauti eli mahan happamen sisällön nousu ruokatorveen viittaavat ongelmiin ruoansulatuskanavan ylemmissä osissa. Ruoka ei tällöin sula kunnolla ruoansulatuskanavan alkupäässä ja seurauksena on turvottava, ähkyinen olo.
Erilaiset intoleranssit, yleisimmin laktoosiin ja gluteeniin liittyvät, estävät ruoansulatuskanavan keskiosaa viimeistelemästä ruoan sulatusta. Osittain sulamaton ruokamassa on jälleen syynä käymiseen ja turvottavan suolistokaasun muodostukseen.
Ummetus, ärtyvän suolen oireyhtymä sekä dysbakterioosi (suolen epänormaali bakteerikanta) ovat pääasiallisesti ruoansulatuskanavan alaosaan kohdistuvia vaivoja. Niiden kehittymiseen vaikuttavat lukuisat eri tekijät, joista yksi merkittävimmistä on suolen lukuisien bakteerikantojen välillä vallitseva epätasapaino.
Ruoansulatusperäisen vatsan turvotuksen helpottaminen riippuu luonnollisesti turvotuksen aiheuttajasta. Yleensä kuitenkin seuraavista vinkeistä ja elämäntapaan liittyvistä asioista voi olla hyötyä:
Katkerokasveja kuten isorantasappea (Centaurium) käytetään monissa ruoansulatusta tukevissa valmisteissa. Olet ehkä joskus törmännyt ruokailun jälkeen juotaviin digestiiveihin, ne on yleensä valmistettu juurikin katkerokasveista ja niiden kitkerän maun on sanottu helpottavan ruoansulamista.
Latva-artisokka (Cynara scolymus) ja voikukka (Taraxum officinalis) ovat tunnetuimpia ruoansulatusta tukevia kasveja.
Stressi voi myös olla syynä ruoansulatusongelmiin. Jos vatsasi reagoi herkästi stressiin, kannattaa kokeilla kärsimyskukkaa (Passiflora).
Yleensä turvotusta aiheuttavien suolistokaasujen syyt eivät ole erityisen vakavia eivätkä anna aihetta lääkärissä käyntiin. Joskus kuitenkin vatsan turvotus voi olla merkki vakavammasta vaivasta. Jos epäilet jotakin tavallisuudesta poikkeavaa, on viisainta kääntyä lääkärin puoleen.
Myös seuraavissa tapauksissa on syytä neuvotella lääkärin kanssa: