Vatsavaivoja tai flunssaa? Katso Vogelin vinkit oireisiin.
Tuntuuko, että vastustuskykysi ei ole parhain mahdollinen? Tai epäiletkö eturauhasvaivoja?
Lue vinkitVatsan turvottamisella tarkoitetaan tavallisesti täysinäistä, ähkyistä oloa ja turvonnutta vatsaa, joka saa vaatteet kiristämään. Tällaiset tuntemukset viittaavat voimakkaaseen suolistokaasujen kehittymiseen eli ilmavaivoihin.
Lääketieteellisesti kyseessä on toiminnallinen vaiva eli vaiva, joka ei johdu elimistön sairaudesta. Vatsan turvotusta aiheuttaa tavallisesti ruoansulatuksen häiriintyminen ja sen seurauksena suolistokaasujen liiallinen muodostus. Kerromme tässä lähemmin ruoansulatusperäisen turvotuksen syistä ja sen taustalla olevista tavanomaisista terveysongelmista.
Yleisimmät ruoansulatuksesta johtuvat syyt vatsan turvotukseen ovat
Turvottava, täysinäinen olo johtuu yleensä siitä, että ruoansulatuskanavassa muodostuu normaalia runsaammin kaasua. Sitä muodostuu suolibakteerien toiminnan yhteydessä erilaisten kemiallisten reaktioiden seurauksena. Normaalisti toimivassakin suolessa muodostuu päivittäin yli viisi litraa kaasua. Kun ruoansulatus jostakin syystä häiriintyy tai estyy, suolibakteerien toimintakin muuttuu. Myös kemialliset reaktiot häiriintyvät ja seurauksena saattaa olla voimakasta kaasun muodostusta.
Ruoansulatushäiriöt ja refluksitauti eli mahan happamen sisällön nousu ruokatorveen viittaavat ongelmiin ruoansulatuskanavan ylemmissä osissa. Ruoka ei tällöin sula kunnolla ruoansulatuskanavan alkupäässä ja seurauksena on turvottava, ähkyinen olo.
Erilaiset intoleranssit, yleisimmin laktoosiin ja gluteeniin liittyvät, estävät ruoansulatuskanavan keskiosaa viimeistelemästä ruoan sulatusta. Osittain sulamaton ruokamassa on jälleen syynä käymiseen ja turvottavan suolistokaasun muodostukseen.
Ummetus, ärtyvän suolen oireyhtymä sekä dysbakterioosi (suolen epänormaali bakteerikanta) ovat pääasiallisesti ruoansulatuskanavan alaosaan kohdistuvia vaivoja. Niiden kehittymiseen vaikuttavat lukuisat eri tekijät, joista yksi merkittävimmistä on suolen lukuisien bakteerikantojen välillä vallitseva epätasapaino.
Alla on lueteltu harvinaisempia syitä turvottavaan oloon. Luettelossa mainitaan vain joitakin tärkeimmistä lääketieteellisistä syistä. Jos arvelet jonkin niistä olevan turvotuksen syynä omassa tapauksessasi, käänny lääkärin puoleen.
Ruoansulatusperäisen vatsan turvotuksen hoito riippuu luonnollisesti turvotuksen aiheuttajasta. Yleensä kuitenkin seuraavista itsehoitovinkeistä ja elämäntapaan liittyvistä asioista on hyötyä:
Fytoterapiassa käytetään seuraavia mietoja rohtokasveja ruoansulatusperäiseen vatsan turvotukseen:
Katkerokasveja kuten isorantasappea (Centaurium) käytetään monissa ruoansulatusta edistävissä valmisteissa. Katkeroista valmistettuja alkoholipitoisia juomia tai tippoja käytetään digestiiveinä raskaiden aterioiden jälkeen.
Latva-artisokka (Cynara) ja voikukka ovat tunnetuimpia ruoansulatusnesteiden erittymistä tehostavia kasveja. Ota esim. 10-20 Cynara-tippaa aterian jälkeen helpottamaan raskaan, rasvaisen ruoan sulamista.
Prebiootit kuten Molkosan ruokkivat vatsan hyvinvoinnille tärkeitä bakteereja. Ne ylläpitävät suolen tervettä, tasapainoista bakteerikantaa ja ehkäisevät siten liiallisen suolistokaasun muodostusta.
Stressi on usein merkittävä syy ruoansulatusongelmiin. Jos vatsasi reagoi herkästi stressiin, kannattaa kokeilla myös kauranversoa (Avena sativa) ja kärsimyskukkaa (Passiflora).
Yleensä turvotusta aiheuttavien suolistokaasujen syyt eivät ole erityisen vakavia eivätkä anna aihetta lääkärissä käyntiin. Joskus kuitenkin vatsan turvotus voi olla merkki vakavammasta vaivasta. Jos epäilet jotakin tavallisuudesta poikkeavaa, on viisainta kääntyä lääkärin puoleen.
Myös seuraavissa tapauksissa on syytä neuvotella lääkärin kanssa:
Tuntuuko, että vastustuskykysi ei ole parhain mahdollinen? Tai epäiletkö eturauhasvaivoja?
Lue vinkitYli 90 % mielihyvähormoni serotoniinista muodostuu suolistossa. Vatsan vaikutus koko terveyteemme on todella suuri.
Lue vinkit vatsavaivoihinKatso videoLuonto, paras lääkitsijä