background

Kuumat aallot

Mitä kuumilla aalloilla tarkoitetaan?

 

Noin 75 % vaihdevuosiaan elävistä naisista kokee kuumia aaltoja. Niillä tarkoitetaan äkillistä, voimakasta lämmön tunnetta. Sitä voi esiintyä myös ilman hikoilua, mutta tavallisesti voimakkaaseen lämmön tunteeseen ja kuumotukseen liittyy yöhikoilua tai voimakasta hikoilua myös päivisin.

Kuumien aaltojen ja yöhikoilun yhteydessä saattaa esiintyä lisäksi pahoinvointia, heikkouden tunnetta tai yleistä huonoa oloa.

Kuumat aallot saattavat johtua muistakin syistä kuin vaihdevuosista. Niitä esiintyy myös miehillä, mutta pääsääntöisesti kuumilla aalloilla tarkoitetaan naisten vaihdevuosioireita.

 

 

Vaihdevuosien kuumat aallot ja yöhikoilu

 

Kuumina aaltoina koettu voimakas lämpö voi tuntua koko kehossa mutta varsinkin kasvoissa ja kaulan alueella.  Lämmön nousu saa kasvot kuumottamaan ja ihon punoittamaan. Kuumiin aaltoihin liittyy tai ne ainakin ovat yhtenä syynä vaihdevuosille tyypilliseen runsaaseen hikoiluun.

Koska kuumat aallot ja niiden yhteydessä esiintyvät hikoilupuuskat ovat tyypillisimpiä vaihdevuosivaivoja, kuumilla aalloilla ja vaihdevuosien hikoilupuuskilla tarkoitetaan monesti samaa asiaa.

 

Millaisina kuumat aallot koetaan?

 

Vaihdevuosien aikana kuuma aalto saattaa yllättää periaatteessa milloin hyvänsä. Osa naisista kokee ne merkittävimmäksi vaihdevuosien aiheuttamaksi vaivaksi.  Osa taas selviää menopaussistaan lähes oireitta; kuumia aaltoja saattaa esiintyä ainoastaan viimeisten kuukautisten yhteydessä. On myös naisia, jotka kärsivät vaihdevuosioireista useiden vuosien ajan kuukautisten loppumisen jälkeen.

Kokemus on kuitenkin osoittanut, että säännöllisten kuukautisten jäädessä kerralla kokonaan pois kuumat aallot saattavat olla tavallista voimakkaampia ja niistä voi joutua kärsimään pidempään. 

Vaihdevuosien kuumat aallot saattavat ilmaantua mihin vuorokauden aikaan hyvänsä. Tyypillisesti kuumotuksen tunne alkaa nousta silloin kuin sitä vähiten toivoisi: päivällispöydässä, asiakastapaamisessa tai muussa vähän haasteellisemmassa tilanteessa. Puuskia voi esiintyä jopa useampia tunnissa ja kun niihin liittyy monesti voimakasta hikoilua, sopivasta vaatetuksesta tulee todellinen ongelma.

On hyvin yksilöllistä, kuinka usein ja minkä asteisina kuumat aallot vaivaavat vaihdevuosiaan elävää naista. Pelkästään jo aallon kesto voi vaihdella muutamasta sekunnista useaan minuuttiin.

 

Mistä kuumat aallot johtuvat?

 

Perimmäistä syytä kuumiin aaltoihin ei tunneta. Tiedetään vain, että  laskeva estrogeenitaso  vaikuttaa mm. kehon lämpötilaa säätelevään aivojen osaan (hypotalamus) sekoittaen sen toimintaa. Estrogeenitason lasku saa hypotalamuksen olettamaan, että kehon lämpötila on kohonnut. Seurauksena on hikirauhasia säätelevän, tahdosta riippumattoman autonomisen hermoston sympaattisen osan aktivoituminen.

Tästä taas seuraavat elimistön tavanomaiset, kehoa jäähdyttävät toimenpiteet: verimäärä pintasuonissa lisääntyy saaden ihon kuumottamaan ja punoittamaan (kuuma aalto) ja hikirauhaset alkavat toimia (hikoilupuuska).

 

Ympäristötekijöiden vaikutus kuumiin aaltoihin

 

Jotkut kuumia aaltoja aiheuttavat tekijät liittyvät ulkoisen ympäristön muutoksiin. Tällaisia ovat mm. suuret lämpötilojen muutokset.

Monet kokevat kuumat aallot voimakkaampina kuumaan kesäaikaan tai talvella, kun joutuu äkkiä siirtymään kylmästä lämpimiin sisätiloihin. Kuuman aallon voi käynnistää myös stressaava tilanne, pelko tai kiihtymys. Mausteinen, tulinen ruoka aiheuttaa monilla kuumotusta ja hikoilua.

Kuumat aallot eivät sinänsä ole terveydelle vaarallisia. Yöaikaan esiintyessään ne hikoilupuuskineen saattavat kuitenkin häiritä yöunta. Huonosti nukuttu yö puolestaan vaikuttaa luonnollisesti mielialaan ja vireystasoon.

 

 

Muita kuumiin aaltoihin vaikuttavia tekijöitä

 

Kuumia aaltoja voi esiintyä myös miehillä, vaikkakin eri syistä kuin vaihdevuosiaan elävillä naisilla. Seuraavat tekijät saattavat aiheuttaa kuumia aaltoja:

  • stressi ja pelkotilat
  • tietyt lääkkeet
  • jotkin sairaudet

Jos kärsit muista kuin vaihdevuosista johtuvista kuumista aalloista, niiden syy olisi hyvä selvittää lääkärillä.

 

Helpotusta kuumiin aaltoihin

 

Alfred Vogel sanoi hyvässä terveydenhoidossa olevan kyse muustakin kuin oikeiden lääkkeiden ottamisesta. 

Koska niin monilla seikoilla saattaa olla vaikutusta siihen, miten vaihdevuotensa kokee, paras tapa valmistautua omiin ylimenovuosiin on tarkastella kaikkia elämän osa-alueita: 

  • Syö tasapainoisesti ja täysiarvoisesti äläkä jätä aterioita väliin. Verensokerin lasku saattaa olla yksi kuumia aaltoja laukaiseva tekijä!
  • Huolehdi suolen hyvästä, säännöllisestä toiminnasta! Suolen pitäisi toimia ainakin kerran päivässä. Ummetus voi olla yksi merkittävä kuumia aaltoja voimistava tekijä. 
  • Juo runsaasti puhdasta vettä, vähintään puolitoista litraa päivässä! Vesi torjuu hikoilun aiheuttamaa nestehukkaa ja vaimentaa kuumia aaltoja.
  • Kuntoile säännöllisesti – jo reipas puolen tunnin päivittäinen kävely tekee ihmeitä.
  • Opettele stressin hallintaa. Stressaantunut  elimistö synnyttää aineita, jotka vahvistavat kuumia aaltoja.
  • Nauti salviavalmisteita! Ne lievittävät hikoilua, jonka monet naiset kokevat hankalimmaksi vaihdevuosioireeksi. 

 

Lue lisää vaihdevuosista

Menoforce Strong

30 tablettia

€ 24,50

lisää ostoskoriin

Tasaamaan vaihdevuosiin liittyviä tuntemuksia, esimerkiksi pitämään hikoilun normaalilla …
Lue lisää

Vatsavaivoja tai flunssaa? Katso Vogelin vinkit oireisiin.

Tuntuuko, että vastustuskykysi ei ole parhain mahdollinen? Tai epäiletkö eturauhasvaivoja?

Lue vinkit

A.Vogelin blogit

Inspiraatiota terveelliseen elämään!

Lue blogit

Tiesitkö?

Yli 90 % mielihyvähormoni serotoniinista muodostuu suolistossa. Vatsan vaikutus koko terveyteemme on todella suuri.

Lue vinkit vatsavaivoihin