background

Eturauhasen liikakasvu

Eturauhasen liikakasvun oireet alkavat yleistyä miehillä 50. ikävuodesta lähtien. Jos epäilet eturauhasesi suurentuneen, ensimmäinen toimenpide on hakeutua lääkäriin diagnoosin vaihvistamiseksi.

Eturauhasvaivat yleisiä

Eturauhasen eli prostatan hyvänlaatuista liikakasvua (benigni prostata hyperplasia, BPH) esiintyy yleisesti vanhemmilla miehillä. Ongelman yleisyyttä kuvaavat seuraavat luvut:

 • eturauhasen suurentumista tavataan noin 40%:lla yli 50-vuotiaista miehistä
 • 70 vuotta täyttäneistä miehistä noin 80%:lla eturauhanen on suurentunut

Vaikka tarkkoja lukuja on vaikea esittää, selvää on kuitenkin, että suurentunut eturauhanen ja sen aiheuttamat erilaiset vaivat ovat varsin yleisiä yli 50-vuotiailla miehillä.

Mistä hyvänlaatuisessa eturauhasen liikakasvussa on kysymys?

Katso video, jossa farmakognosian dosentti Yvonne Holm kertoo aiheesta.

 

Eturauhanen kuuluu miehen sukupuolielimiin. Se sijaitsee virtsarakon alapuolella ympäröiden virtsaputken alkuosaa. Prostata muodostuu rauhassoluista, joita ympäröi sidekudoskotelo.

Terve eturauhanen on ison pähkinän kokoinen. Miehen ikääntyessä sen koolla on taipumus suurentua. Prostatasoluihin vaikuttavat biokemialliset prosessit tunnetaan jo melko hyvin, mutta silti on edelleen arvoitus, miksi toisilla eturauhanen suurentuu, kun taas toisilla suurenemista ei ilmene lainkaan.

Suurentuessaan eturauhanen alkaa painaa virtsaputkea rakonpohjaa vasten (ärsytysoireet). Samalla se ahtauttaa virtsaputkea vaikeuttaen virtsaamista (tukos- eli obstruktiiviset oireet). Nämä muutokset ovat syynä siihen, että laajentunut eturauhanen aiheuttaa virtsaamisvaivoja, vaikeuttaa rakonhallintaa ja häiritsee myös seksuaalisia toimintoja.

Milloin eturauhasoireet ilmaantuvat?

Eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun aiheuttamat oireet alkavat yleistyä miehillä 50. ikävuodesta lähtien. Jos siis olet vasta 30- tai 40-vuotias, mahdolliset virtsaamiseen liittyvät ongelmat eivät todennäköisesti johdu suurentuneesta eturauhasesta.

Eturauhasen liikakasvun aiheuttamat oireet

Suurentunut eturauhanen saattaa aiheuttaa yhden tai useamman seuraavista oireista:

Ärsytysoireet:

 • tihentynyt virtsaamistarve
 • tunne ettei ehdi ajoissa WC:hen
 • tunne ettei saa rakkoa tyhjennettyä kunnolla
 • seksuaalinen haluttomuus

Obstruktiiviset eli tukosoireet:

 • heikentynyt virtsasuihku
 • virtsaamisen käynnistyminen on vaikeutunut
 • virtsasuihku katkeilee välillä
 • tiputtelua virtsaamisen jälkeen

Testaa oma tilanteesi

Voit hyödyntää WHO:n hyväksymää eturauhastestiä selvittääksesi omaa tilannettasi vastaamalla muutamaan helppoon kysymykseen. Eturauhastesti antaa viitteitä mahdollisten oireiden yhteydestä eturauhasen hyvänlaatuiseen liikakasvuun sekä viitteitä oireiden vakavuudesta.

Jos testi viittaa mahdollisuuteen, että eturauhasesi on suurentunut, on tärkeää hakeutua lääkäriin lisätutkimuksiin.

Huomaa, ettei suurentunut eturauhanen yleensä oireile kipuilemalla. Jos havaitset verta virtsassa tai kärsit toistuvista virtsatieinfektioista ja kuumeilusta, on syytä hakeutua lääkäriin. Nämä eturauhasoireet saattavat viitata vakavampaan sairauteen.

Kun eturauhanen on suurentunut – mitä seuraavaksi?

Jos epäilet eturauhasesi suurentuneen, ensimmäinen toimenpide on hakeutua lääkärintutkimuksiin diagnoosin vahvistamiseksi. Diagnoosi tehdään tavallisesti tunnustelemalla eturauhasta peräsuolen kautta. Tutkimukset ovat  välttämättömiä jo pelkästään vakavamman sairauden kuten eturauhassyövän mahdollisuuden poissulkemiseksi.

Jos lääkäri toteaa eturauhasen suurentuneen, verikokeilla selvitetään veren seerumin PSA-arvo (prostata spesifinen antigeeni). PSA-arvon muutokset antavat viitteitä mahdollisista muista eturauhasen sairauksista.

Kun eturauhanen on suurentunut – vaihtoehtoisia hoitomahdollisuuksia

Kun lääkäri on todennut eturauhasen suurentuneen, voit yhdessä hänen kanssaan pohtia useampia hoitomahdollisuuksia. Tavallisimpia ovat:

 • Odottaa ja katsoa. Aina suurentunut eturauhanen ei vaadi hoitoa. Joskus eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu aiheuttaa vain hyvin lieviä tai ei minkäänlaisia  oireita. Silloin voi olla viisainta jäädä odottamaan ja katsoa, miten tilanne jatkossa kehittyy.
 • Lääkehoito. Eturauhasen liikakasvun hillintään ja sen aiheuttamien oireiden lievitykseen on erilaisia lääkärin määräämiä lääkkeitä. On myös monia ilman reseptiä saatavia lääkkeitä, joita kannattaa tiedustella apteekissa. Lääkärin kanssa on hyvä keskustella erilaisista lääkevaihtoehdoista, niiden eduista ja mahdollisista haitoista.
 • Leikkaushoito. Joissakin tapauksissa saatetaan suositella eturauhasen poistamista tai muuta leikkaushoitoa. Näihin päädytään vaikeammissa tapauksissa urologin tutkimusten jälkeen.
 • Kasvivalmisteet. Joitakin rohtokasveja on perinteisesti käytetty suurentuneen eturauhasen aiheuttamiin oireisiin. Tunnetuin sekä myös parhaiten tutkittu on sahapalmu (Serenoa repens), Sahapalmu soveltuu mm.:
 • Eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun aiheuttamista lievistä tai keskivaikeista oireista kärsiville miehille, joita lääkäri on kehottanut “odottamaan ja katsomaan” tai
 • miehille jotka haluavat hoitaa itseään mahdollisimman luonnonmukaisesti ja välttää moniin eturauhasvaivoihin tarkoitettuihin synteettisiin lääkevalmisteisiin liittyvät sivuvaikutukset.
 • Vogelin sahapalmusta valmistettu tuote on Prostaforce.

Lue lisää:

Vatsavaivoja tai flunssaa? Katso Vogelin vinkit oireisiin.

Tuntuuko, että vastustuskykysi ei ole parhain mahdollinen? Tai epäiletkö eturauhasvaivoja?

Lue vinkit

A.Vogelin blogit

Inspiraatiota terveelliseen elämään!

Lue blogit

Tiesitkö?

Yli 90 % mielihyvähormoni serotoniinista muodostuu suolistossa. Vatsan vaikutus koko terveyteemme on todella suuri.

Lue vinkit vatsavaivoihin